Vzorce pro výpočet multi-cache v Excelu

Řeším takový malý problém. Připravuju si stage multi-cache v Excelu, abych pak jen v PDA vložil správné čísla a vše bylo vypočítáno pomocí vzorce. Jenže když je tu číslo složené ze dvou cifer na různých pozicích (např AB - A=2, B=6, AB=26), jak říct Excelu aby s tím takto zacházel? Jak mám z cifer ze dvou buněk udělat jedno číslo?

Ta funkce se jmenuje CONCACTENATE

A aby se s tím počítalo jako s číslem, tak ještě použít funkci Hodnota, v angličtině Value.

Je také ještě další možnost spojování řetězců, takže potom to vypadá třeba takhle:

=hodnota(A1&A2)

A to prosté A*10+B nestačí?

GeoBenedikt velmi hezky ukazal, jak je reseni slozitych otazek jednoduche :D:D:D

Tohle ale neřeší problém, když jsou v Excelu textové řetězce a nikoli čísla. S texty se násobit a sčítat nedá, takže bez HODNOTA se někdy člověk neobejde.

Možná, že excel si s tim poradí. Teď vyzkoušeno A=2, B=3, vzorec =A&B+B vrací 26

Nemáš Marku nějaký příklad, nenapadá mě z hlavy situace, kdy je to nutné.

Pepa: Původní hodnoty máš jako čísla.

Benedikt: Mám. Do pole pro proměnnou napíšu celý rok. Z něj potom vzorcem odseparuji jednotlivé číslice:

=část(A1;1;1)
=část(A1;2;1)
=část(A1;3;1)
=část(A1;4;1)

Výsledky těchto vzorců jsou texty, s nimi se nedá počítat. Pro spojení je proto musím pomocí funkce HODNOTA převést na číslice.

Ale dá se to samozřejmě řešit rovnou hodnotou v původních vzorcích a potom bude fungovat tvůj výpočet: =hodnota(část(A1;1;1)). Já jsem zkrátka zvyklý spíš na práci s texty, problémy tohoto typu neřeším matematicky, ale funkcemi Excelu.

Za půl hodiny mi k využití Excelu v geocachingu vyjde celkem dlouhý článek na Navigovat.

EDIT: Teď ten příklad výše zkouším v Excelu 2007 a poradí si s tím jako s čísly. Já jsem ale zkrátka zvyklý spíš na práci s texty, problémy tohoto typu neřeším matematicky, ale funkcemi Excelu. Když používám vzorec z mysterky, tak mu zůstane původní tvar, bude jen obalený nějakou funkcí.

Článek je fajn a Excel sám na multinách používám. Měl bych jenom dvě poznámky:

• konkrétně na zmiňované Znojemské okurce (kde jsem tuším naposled skončil na 23.stage) je tabulka ke konci víceméně k ničemu, protože vychází odchylka cca 50m. To samozřejmě není problém Excelu, ale cache. Nejlepší je pak vzorec přerušit, dosadit vlatní naměřenou hodnotu a pokračovat dál
  • Excel jsem využil i na tvorbu Převodníku formátu souřadnic (viz moje stránky), který si následně půjčili Honzik&Pavlinka pro souhrnný "Geocaching tools pro MS (Pocket) Excel"