Neví někdo z matematicky vzdělaných lidí, jaký je vzorec pro výpočet souřadnic projektovaného bodu?
Úkol 1: Mám souřadnice bodu 1 - N XX,XXX° E XX,XXX° a chci vypočítat souřadnice bodu 2 - N YY,YYY E YY,YYY°, který má oproti bodu 1 azimut 60° a vzdálenost 100m.
Tak jsem zvědavej jestli to někdo rozlouskne. Hledal jsem na webu, ale řešení jsem nenalezl…
Dej mi mejla, vytvořil jsem si blahé paměti sofistikované dílko v excelu, až budu doma, tak ti to pošlu. Je to počítané na povrchu modelového elipsoidu, tak to funguje i na dlouhé vzdálenosti. Souřadnice, tedy šířka i délka jsou na sobě vzájemně závislé.
Nebo ti večer pošlu už jen výsledek. Jinak to máš v GSAKU jako funkci. Jak vidím, tak ho používáš. Nevím, ale jakým vzorcem to tam počítají. Můžeš si to porovnat.
Nazdar toto už jsem řešil u jedné cache kterou jsem lovil společně s Chmeldou a ten mi poradil toto: pokud máš garmina tak si najedeš bod od kterého se tam máš dostat, potom ho otevřeš a místo toho abys dal navig stiskneš tlačítko menu, potom stačí vybrat projektování bodu a na spodním řádku údaj vlevo je azimut, úplně napravo po stisku enter přepneš na metry a doprostřed vyplníš 0100 a potom už stačí dát navig a garmin tě dovede na bod, který odpovídá azimutu a vzdálenosti od prvního bodu.
Pokud jsou vzdálenosti dostatečně malé proti zakřivení zemského povrchu, platí to takto: (fí je zeměpisná šířka, theta délka, omega je azimut, R je poloměr Země a S je vzdálenost). Šířka i délka jsou měřeny ve stupních.
Pro započtení velkých vzdáleností by se muselo měřit podél hlavních kružnic a to se mi teď nechce počítat