Tak me napadlo, kdyz jsem pred casem smodrchal s ikonkami - maloktera cache je oznacena jako ‘dostupna pro vozickare’. Na tom asi neni nic spatneho, u maloktere cache si clovek dovede predstavit jeji dostupnost nebo potom jeji vyzvednutelnost z voziku, pri zakladani na to asi taky malokdo mysli. Nemyslim ze by melo smysl moc debatovat nad tim jestli to tak je v poradku nebo to ma byt jinak, zajima me toto: kolik takovych nadsenych cacheru na vozicku asi muze byt? Znate treba vy nejakeho?
Zatím neznám, ale jsem přesvědčený o tom, že nás bude přibývat ![]()
Zavání to trochu černým humorem, ale doufám, že to nemyslíš tak, že z nevozíčkářů se budou stávat vozíčkáři. V každém případě až budu zakládat nějakou tu kešku, budu na to určitě myslet.
Ano, přesně tak jsem to myslel a taky už se na to připravuju tím, že se učím lovit jenom jednoduché cache ![]()
To máš podobné jako třeba u atributu horse allowed. Málo kdo si dovede představit, zda je to s koněm opravdu reálné. Ač jsem několik horse allowed cache potkal, tak mohu říct, že to na nich reálné není, popřípadě to není dotažené do konce a naopak. Co se týče vozíčkářů, tak na ně myslím od té doby, co jsem viděl pár logů, že kamarádi vynesli nějakého vozíčkáře až ke kešce, která nebyla vozíčkem dostupná…bohužel si nevzpomínám kdo to byl, to bylo moc krásné …snad to ti dotyční teď čtou a ozvou se. Byl to krásný příklad kamarádství.
Sami jsme zalozili jen jednu cache dostupnou na vozíčku, kde je to jednoznačné… U ostatních si nejsme jisti a tak jsme tam atribut radeji nedali. Každopádně pokud by někdo z vozíčkářů chtěl nase kesky navstívit a kontaktoval by nás jistě bychom společně něco vymysleli.
V Jizerkách jsou vyznačené trasy pro vozíčkáře a potkal jsem tam i pána, ktarý se značením zabývá.
Několik tras je po cestách, kde by mohl mít problém i leckterý rekreační cyklista.
Značkař je, samozřejmě, vozíčkář.
Zkusím to doma probrat s manželkou, má s vozíčkáři taky nějaké zkušenosti, ale obávám se, že vozíčkář bez asistence bude mít problém s přístupem a vyzvednutím na naprosté většině cache, které znám.
Jedna věc je dostat vozíčkáře do těsné blízkosti cache, druhá je samostatný geocaching vozíčkářem.
O jaké variantě se bavíme?
jak jsem v uvodu hned rekl, nechci se ted (prinejmensim zatim) bavit o tom, jestli pri tvoreni cachi myslet nebo nemyslet na vozickare atd atd. napriklad ani cache s obtiznosti 5/5 nemuze odlovit kazdy a neni to duvod ji neudelat. / zatim me skutecne zajima jen to, jsou-li, a kolik zhruba, vubec cacheri-vozickari / predpokladam totiz ze jich moc nebude, ono je docela obtizne i pohybovat se na voziku jen tak bezne po meste, a to casto i kdyz je dotycny vybaven ‘velbloudem’ (asistentem) … natoz pak nejaky caching…
Jediny vozickar ktereho znam je Gabi z dvojice Oliga, coz je Oliver Bartsch a Gabi. Jsou z Nemecka a pohybuji se u nas hlavne na Severu. Oliver se uspesne snazi psat cesky logy. Ta akce s tazenim voziku po snehu byla na “Za patologem do kopce” - GCRT92. Ze by nekdo sam na voziku jezdil za kesemi povazuju za naprosto vyloucene. Ta ikona neznamena, ze tam vozickar dojede sam, jde o to, jestli vubec jde vozik ke kesi dostrkat na rozumnou vzdalenost.
Takže, pro zjednodušení, v bezprostředním okolí cache je cesta, po které by se dal přepravovat kočárek?
Mimochodem, ta ikonka je tam taky …
V případě vozíku je ale nutné počítat s větší vahou, tj. problém s přenesením a podobně.
Ta ikona skutecne znamena, ze cache muze vyzvednout vozickar sam (i kdyz Pyewacket si obcas troufa i na tezsi teren, kdyz je na svem motorovem voziku.)
Zajimava iniciativa je www.handicaching.com, pouzivaji jemnejsi hodnoceni terenu nez “dostupna ano/ne”.
Vychazim z hodnoceni, ktere provadi Oliver na kazde kesi. Tam kde jsem byl a jsem presvedcen ze by tam sam vozickar nevyjel on pise jako informaci dalsim, ze je to s vozickem mozne (pochopitelne s pomoci).
Vozickar s dostatkem nadseni a dostatkem ochotnych pomocniku muze navstivit i Petrinskou rozhlednu. Nebo me tak mimochodem prisla na mysl vzpominka na cloveka, ktery ani na voziku moc nejezdi, protoze nohy nema vubec, takze spis jezdi na upravenem skateboardu, a nebo stylem ruce-trup-ruce-trup popoleza po zemi. Tenhle clovek mimo jine popovylezl bez cizi pomoci i na Snezku :] /// Mozna toto vlakno muze vyslat i vzkaz potencialnim cacherum na voziku (kteri ale asi zrovna tyhle fora nectou), kteri si rikaji ze by to neslo: slo by to :] myslim, ze asistentu se vzdycky par najde :] … ale to uz zase odbocujeme od puvodniho tematu vlakna: dobre dobre, vime o jednom wheelchair teamu z Nemecka/Severu Cech… vime jeste o jinych? (nemuzu si pomoct, je to pro me zajimave tema. mozna ze k tomu mam lehke osobni vazby).
Kdyz uz tady tak zvanim, tak pro uplnost: clovek co (mj.) vyjel Snezku na voziku a o neco pozdeji ji ‘vysel’ jeste i bez voziku se jmenuje Tomas Kvoch, krome jineho je i uspesnym reprezentantem v sledge hokeji atd…
Google jiste zajemcum najde vic, kdyz uz maji klicove slovo :] / jen tak na okraj, co nekde rekl o tom svem vyletu:
"Vím, že jsi rekordmanem zapsaným v Guinnessově knize rekordů. Čím ses do ní zapsal?
Zapsal jsem se do ní tak trošku proti své vůli, protože to, co jsem absolvoval, nebylo motivováno snahou o rekord. Při návštěvě Žďárských vrchů jsem se na vozíku a po rukách vydrápal na Devět skal a můj kamarád pouze mezi řečí prohodil, co kdybych to zkusil až na Sněžku. Mně to nedalo a začal jsem se připravovat na historicky první výstup na naši nejvyšší horu. O tomto mém plánu se dozvěděli v pelhřimovské agentuře Dobrý den a ti poslali do Krkonoš svého komisaře, který můj výstup supervizoroval a poslal protokol do Guinnessovy knihy. A rekord byl na světě. Celý výstup trval devět hodin a sáhl jsem si opravdu až na dno. Když jsem na Sněžce slezl z vozíku k smrti unavený, myslel jsem, že umírám, ale po několika hodinách jsem byl nesmírně šťastný, že jsem dokázal překonat sám sebe. Hned následující rok jsem se pokusil o totéž, ale po rukou. Tento rekord je také zaevidován a cesta po rukou trvala na Sněžku o hodinu a půl méně. Svoje „životní období dobrodruha“ jsem završil pěti výstupy na pět nejvyšších hor České republiky za pět dní. Postupně jsem na vozíku zdolal Praděd, Lysou horu, Boubín, Klínovec a pátý den vše zakončil opět na Sněžce. Tam, kde mé bláznoviny začaly, tam také na čas skončily. Od té doby už žiju jako normální smrtelník. "
Rozumel-li jsem dobre uvodu vlakna, bavime se o beznych lidech upoutanych na vozik, v nasich pomerech, pro ktere je dobrodruzstvim uz to, ze by si meli sami dojet do samoobsluhy pro rohliky.
I kdyby byli sportovne zalozeni, na ptakoviny typu individualni geocaching uz jim energie tezko bude prebyvat, nebo zvoli kolektivni sporty aby vubec prisli mezi lidi. Vozickar, osamele se prodirajici rostim ke kesi - ptakovina na entou.
Skoda, ze se podle atributu neda vyhledavat, abych nejakou kes hojne vozickari navstevovanou videl. Nebo vlastne vubec nejakou (ceskou), na ktere je atribut “Wheelchair accessible” ve smyslu Haggaeova vykladu a ktera tomu odpovida.
Behani po rukou je jina disciplina, byla rozsirena zvlaste po prvni svetove valce a da se tak skutecne dostat kamkoliv. Rad bych takoveho hledace videl, jak jednou rukou zameruje gpsku, v druhe ruce drzi papiry a mapu a po treti ruce vytrvale krouzi dlouhe minuty kolem podezrelych parezu.
Ach jo, Jarry. Tohle byla jen odbocka, poznamka na okraj, ilustrujici, ze ‘kdyz se chce, vsechno jde’. Nikoliv navod pro zacinajici wheelchair cachery. // Ano, hledame spis ‘obycejne’ lidi.
Jinymi slovy off-topic, neboli mimo tema. V diskuznich forech dosti zavazne poruseni etiky. Ale to jen na okraj ![]()
Nerad bych začínal další rozsáhlou hádanici, ale tato charakteristika se mi opravdu nelíbí !!!
V místě, kde já jsem potkal turistu-vozíčkáře, tak tam moje žena už kolo bezpečně tlačí !!!
Allowed neznamena accessible, ale len tolko, ze ti ho tam nezabavia na klobasy. Radsej sa priznaj, ze chces ikonku Ponik allowed ;]
Nic si z toho nedelej, ta moje taky v cyklistice zrovna nevynika!!! Jinak souvislost mezi kondici a ochotou jezdit sam na invalidnim voziku sbirat kese stale nevidim!!! Nikdo nezpochybnuje ze by to neslo, v praxi to vsak u nas nikdo nedela!!!. Tecka!!!.
No, to je pravda, ale pak mě tak nějak uniká smysl té ikonky…(beru to tak, když je koník autorem cache povolen tak autor počítá i s tím, že by tam mohl přijít ), protože to by ta ikonka mohla být prakticky všude…ale to je někdy na jiné vlákno.