Začátečník a technický antitalent

Ahoj, všechny vás moc zdravím!

Předně bych ráda podotkla, že jsem žena a všude čtu, že geocaching je hra pro chlapy, tak netuším, zda nemám v tomto ohledu nějaké nedostatky :smiley:

Tušila jsem, že něco takového jako geocaching existuje - tuším, že před pár lety jsem o tom možná zaslechla nebo četla, ale pustila jsem to z hlavy. Před třemi dny jsem ale vymyslela, že kamarádovi pošlu krabičku plnou drobností a jiný kamarád mi k tomu řekl, že to je jako geocaching bez chození a hledání. Nechápala jsem, vygůglila, začetla se a nadchla. Od té chvíle nedělám nic jiného, než hledám na mapkách cache, hltám články, jsem nadšená a divím se, jaktože jsem toto "hobby", zábavu, hru, neobjevila daleko dřív.

• tolik k úvodu.

Teď ten problém…
jednak přítele jsem nenadchla, ale myslím, že jen proto, že vlastně vůbec nepochopil o co jde.
Druhá věc… nemám žádnou GPS. Nemám ani peníze, za které bych ji koupila. V současné době máme takové chudé období :expressionless:
Ale plánuji koupi mobilu (resp. si ho nechat dát k narozeninám), takže jsem se chtěla zeptat, zda tady je moje šance, že budu moci začít hledat - existuje nějaký mobil s GPS, který by pro geocaching stačil?
(omlouvám se, pokud jsem úplně mimo, ale já technice moc nerozumím, spíš tak vaření :D:D:D)

Budu vám vděčná za všechny rady, případně i když mě namlsáte vašimi začátky - jaké to bylo, ta úplně první keška a výprava za ní atd.
Moc děkuji a snad mě nevyhodnotíte jako totální lamu, ale já se ve svém nadšení prostě musela přihlásit o slovo, protože mám pocit, že svou nevědomostí jsem přišla o spoustu zábavy a teď to chci dohnat.

Díky za názory.

dost lidí loví i úplně bez GPS podle mapy (mě by to ale asi tak nebavilo :slight_smile: )

ano, o tom jsem se také dočetla, ale když jsem to chtěla zkusit, nevěděla jsem jak do toho a to prosím nejbližší kešku mám cestou do práce, musím kolem ní chodit velmi velmi blízko. ale když tam budu lítat kolem přejezdu a ve křoví a snažit se hledat namátkou, budu vypadat jednak jak blázen a jednak by to asi fakt přitahovalo akorát tak mudly jdoucí okolo. :expressionless:
Možná když má člověk pak víc zkušeností, tak už ví co může čekat. Já ale nevím vůbec. O to těžší by hledání bylo.

Pokud budeš mít mobil s bluetooth, můžeš si k němu přikoupit GPS modul. Je to levnější než kupovat drahý mobil s GPS.:slight_smile:

Nezlob se, ale ten GPS modul vypadá jak (nějaký odkaz, pls) a to jde ke každému mobilu s bluetooth nebo jen k novějším typům. Mám čtyři roky starou nokii B)

Tady na foru najdeš řadu odkazů na levný prodej starších Legendů, který úplně stačí a práce s ním je "pro blondýny" - tím tě nechci urazit. Ono je fajn mít mobil s GPS nebo mít mobil s BT a k tomu externí GPS modul, ale než to všechno spustíš, spáruješ, nainstaluješ software atd. atd. tak to fakt není brnkačka.

Legenda pořídíš kolem 1000,-, kabel na nahrání dat za 200,- a můžeš se do toho pustit. Jedna mašinka a ukazuje ti šipku k cíli.

A jestli si myslíš, že tě šipka dovede až na centimetr ke krabičce, tak to je omyl. Když už víš, že ta keška je u toho přejezdu v křoví, znáš nápovědu a podíváš se na leteckou mapu, měla by jsi krabičku najít :wink: Až budeš mít GPSku, tak budeš taky prošťourávat křoví, ale s divnou mašinkou v ruce :smiley:

Taky fakt :D:D:D
Díky za rady.

myslím, že jsem to na začátku prožíval dost podobně, taky jsem měl nevyřčené otázky, jako jestli se to vůbec může jít na kešku bez GPSky a jestli hledání podle map není vlastně podvod na ty, kteří to zaměřovali v terénu…Takhle jsem "váhal" od března do července…
První kešku, kterou jsem ulovil byla kombinace 2,5/4 v krkonoších a připadalo mi, že geocaching je ta nejlepší zábava pod sluncem (a taky že je :-))
Dalčích asi 150 keší jsme hledali jen podle map a až pak jsme pořídili přístroj… Chce to jen dobrou přípravu před vlastním hledáním v terénu, pak moc pozornosti nevzbudíš…

O zkušenost hledání tolik nejde, jde spíš o zkušenost s mapami. Když koukáš na listing keše na GC.com a je to městská keška, tak klikni na "Czech maps from mapy.cz" (najdeš to nad logama v odstavci "For online maps…" nalevo od mapky. Klikni na to a otevře se ti mapa na mapy.cz. Přepni na fotomapu a začni porovnávat s tím co znáš. Koukni kde končí jaká střecha, jaký roh, kolikátý keř atd…

Iluvator:

díky! zkusím to tak.

Jo a je možné, že se obyčejná keška změnila ze dne na den na mystery? nebo jsem jen špatně koukala - spletla se?

Iluvator:

Takové tlačítko tam nemám. Není to tím, že mám jen základní účet na geocaching.com - ne ten placený? :frowning:

Beru zpět… koukala jsem blbě!:slight_smile:

Musis byt prihlasena. Pokud nejsi, tlacitko Czech maps from mapy.cz tam opravdu neni.
Uplne vpravo nahore je tlacitko Log in. Tak se prihlasis.

přihlášená jsem byla, jen jsem hledala tlačítko na blbém místě. :wink: už jsem ho našla.

Já bych Ti, Lenko, možná doporučil kontaktovat některého z místních cacherů (v Praze nebo Brně to není problém, v menších městech to může být oříšek) a zkusit si odlovit pár jednoduchých kešek s jeho přístrojem a radami. Podle toho také zjistíš, jestli této zábavě propadneš jako my ostatní nebo jestli investice do přístroje nejsou vyhozené peníze za několik nevydařených pokusů.
Samozřejmě Tě nechci zrazovat, ale i negativní zkušenost je zkušenost a dobré vedení občas udělá divy.

Ja take zacinal bez GPS. Casem jsem si koupil GPS modul k telefonu - to uz bylo neco uplne jineho, muzes klidne do "hlubokeho" lesa bez cesticek a pruseku a nemusi byt nahoda, ze kesku najdes.
S mobilem jsem zacinal bez mapovych aplikaci (Handy Geocaching a BielyVlk) a pozdeji presel na mapovou (TrekBuddy). S mapovou uz je to zase o kousek pohodlnejsi.
No a ted jsem si udelal radost a sel do Garmina. A je to zase nove a lepsi.
Myslim ale, ze je to hlavne otazka chuti chodit a hledat nova dosud nepoznana mista a kesky mi slouzi prave k tomu, ze mam nejaky konkretni smer. Dokonce i ve s vem blizkem okoli jsem se diky kesim dostal na mista, kde jsem do te doby nikdy nebyl - a tim nemyslim hned skladky. Proste objevuji to, co uz objevil nekdo prede mnou a me tim smerem nakopl.

to je přesně můj případ B)

Tak tohle mohu jen doporučit. Jen bych dodal že Plzeň funguje také dobře i s okolím. Myslím že jsi nenapsala odkud jsi a není to ani na profilu. Zkus nadhodit, on se nejspíš někdo chytne :smiley:

jsem z Příbrami.
Také jsem přemýšlela se zkusit s někým zkontaktovat, ale jednak nejsem moc družná a pak mi to přijde takové… že se s někým "vezu" a není to to pravé ořechové.
Za rady jsem vděčná, ale abych ťapala lesem za někým, kdo má zkušenosti i navigaci, to mi nepřijde moc košér.

To tak neber, vetšinou půjdete vedle sebe a budete povídat o způsobu kešování. Ono totiž nejde ani tak o les, tam Tě bude občas, pokud budeš mít starou GPS, i navigace houby platná a budeš lítat tam a sem. Ale jde přestat lítat a dívat se. Říci si kam by jsi to schovala ty. Záludnosti micro kdy budeš stát u keše, případně se na ni i dívat a nebudeš vědět kde je, nebo co s ní, to zná určitě každý z nás :smiley: A k tomu je třeba trochu dovést.
PS: I se zkušeným kešerem půjdeš a nemusíte nic najít
PS2: A jak koukám tady na mapu, jsou v Příbrami minimálně 3 kačeři, z toho 2 co bez problému najdeš na ně kontakt. :smiley:

Ahoj já jsem sice taky v začátcích, ale prvních dvacet kešek nebo možná i více jsem odlovil naprosto bez navigace. Jen podle mapy z GC.com