Začátky ...

Včera jsem si zkoušel dvakrát navigaci, zda umím zadat bod. Z mapy.cz jsem si nacvakal bod, asi půl kilometru od baráku doprava. A navigace mě vedla doleva k hospodě. Došel jsem domů, zjistil, kde je chyba, nacvakal to znova a vyrazil. A došel jsem opět k hospodě. Asi měla navigace hlad. :-))))

Ufff.

Houby hlad, zizen mela :))

A co mas za stroj ? Pilsner Urqell Nuvi 12° ? :wink:

Garmin Legend Extrex

Ale prostě to s tím ještě neumím.

Taky mě navigace jednou vedla naprosto na druhou stranu, 2000 m odtud. Až jsem zjistila, že to bylo jinak. Vedla mě sice na druhou stranu, ale 2000 km, páč jsem si nezměnila v souřadnicích W na E :wink:
Zkontroluj to a když to udělá i pak, tak je asi tvá navigace diabetik, že má stále žízeň.

Kdyby byla diabetik, tak bych to neřešil, narval bych jí dvě jednotky Levemiru a bylo by. … Ale kudy se to tam pere? :-))

Pokud te to v terenu "hazi" o par desitek metru "jinam", tak se koukni, zda v nastaveni systemu mas WGS84.
Uz jsem to jednou u znameho resil, ze si zadal bod a minul svuj vlastni barak… Takhle, odchylkou cca 150-250m se to projevuje…

No, předpokládám, že se jedná o vtip,
ale kdyby náhodou ne, tak aby o nás nějaký nováček neřekl, že se nesnažíme pomoct, tak bych řekl že by problém mohl být v jednotkách, na mapy.cz jsou většinou psané v HDDD° MM’SS.S’’ a na serveru Geocaching.com i v GPSce většinou ve formátu HDDD° MM.MMM’

A co měl být vtip? Na to přehození na WGS už jsem přišel. Ale pokud mi ještě prozradíte sladké tajemství, jaký je rozdíl mezi HDDD°MM’SS.S a HDDD°MM.MMM budu rád. Je to prostě něco jako metrický a anglický systém vzdáleností? Prostě, že něco je tak a něco tak?

http://navigovat.mobilmania.cz/Bleskovky/AR.asp?ARI=113684&CAI=2097

No, je to něco z trigonometrie v xté obecné. Prostě v jednom formátu jsou vypočítané vteřiny a v druhém vteřiny nejsou a jsou jako zlomková část minut. Kromě toho je ještě třetí - neméně důležitý - formát, kde jsou jenom stupně jako racionální číslo.

HDDD°MM’SS.S máš ve stupních minutách a vteřinách a HDDD°MM.MMM máš jen ve stupních a minutách. Zkus si to převit jako hodiny, taky můžeš říct že to trvalo 20,50 minut, nebo 20 minut a 30 sekund :slight_smile:

1 minuta 30 sekund (časové, v geometrii jsou správné vteřiny) je "jeden a půl minuty" neboli matematickým zápisem 1.5 minuty …

Takže buď zápis 1’30" nebo 1.5’ (’ je minuta," je vteřina)

Mapy.cz používají ten první způsob, GC obvykle ten druhý.

Samozřejmě jsou před tím ještě stupně, ale ty problém většinou nedělají.

Děkuji všem za trpělivost.