Včera jsem si zkoušel dvakrát navigaci, zda umím zadat bod. Z mapy.cz jsem si nacvakal bod, asi půl kilometru od baráku doprava. A navigace mě vedla doleva k hospodě. Došel jsem domů, zjistil, kde je chyba, nacvakal to znova a vyrazil. A došel jsem opět k hospodě. Asi měla navigace hlad. :-))))
Taky mě navigace jednou vedla naprosto na druhou stranu, 2000 m odtud. Až jsem zjistila, že to bylo jinak. Vedla mě sice na druhou stranu, ale 2000 km, páč jsem si nezměnila v souřadnicích W na E
Zkontroluj to a když to udělá i pak, tak je asi tvá navigace diabetik, že má stále žízeň.
Pokud te to v terenu "hazi" o par desitek metru "jinam", tak se koukni, zda v nastaveni systemu mas WGS84.
Uz jsem to jednou u znameho resil, ze si zadal bod a minul svuj vlastni barak… Takhle, odchylkou cca 150-250m se to projevuje…
No, předpokládám, že se jedná o vtip,
ale kdyby náhodou ne, tak aby o nás nějaký nováček neřekl, že se nesnažíme pomoct, tak bych řekl že by problém mohl být v jednotkách, na mapy.cz jsou většinou psané v HDDD° MM’SS.S’’ a na serveru Geocaching.com i v GPSce většinou ve formátu HDDD° MM.MMM’
A co měl být vtip? Na to přehození na WGS už jsem přišel. Ale pokud mi ještě prozradíte sladké tajemství, jaký je rozdíl mezi HDDD°MM’SS.S a HDDD°MM.MMM budu rád. Je to prostě něco jako metrický a anglický systém vzdáleností? Prostě, že něco je tak a něco tak?
No, je to něco z trigonometrie v xté obecné. Prostě v jednom formátu jsou vypočítané vteřiny a v druhém vteřiny nejsou a jsou jako zlomková část minut. Kromě toho je ještě třetí - neméně důležitý - formát, kde jsou jenom stupně jako racionální číslo.
HDDD°MM’SS.S máš ve stupních minutách a vteřinách a HDDD°MM.MMM máš jen ve stupních a minutách. Zkus si to převit jako hodiny, taky můžeš říct že to trvalo 20,50 minut, nebo 20 minut a 30 sekund