Zdravím,
hledala sem, ale nejsem moc moudrá, tak se zkusím optat. Tady by se měl najít někdo kdo zakládal keš na hradu, i zámku. K téhle otázkce "žádat povolení majitele umístit keš" mne inspirovala sabotáž kolekce smajlíku, kde se spekuluje zda to nemohli bejt majitelé lesa.
A tak sem v dilemě, žádat povolení majitele když chci umístit krabku na hrad (konkrétne na vež, kde je volnej vstup, ale je to vlastne, už vlastnej hrad), riskovat jeho né, nebo nežádat a doufat, že až jí najde ( a to jistě najde, o ten hrad je pečováno velice starostlivě a detailně), že bude rozumnej a nechá jí tam?
Máte s tím někdo zkušenost? Co by ste mi poradili?
Pokud píšeš, že majitel nebo správce objektu pravděpodobně při údržbě kešku najde, pak je velmi rozumné ho předem informovat a požádat o svolení. Pokud bude pro, je to v pohodě. Pokud nebude pro, předejdeš tak potížím.
Je to robustní věž, nemyslím, že by jí pár desítek kačerů zbouralo. Navíc, je ten hrad docela dálka vod metropole, nepočítam, že tam bude 5 nálezů týdně (jako spíš míň)
Rozhodne doporucuji s majitelem se domluvit, ale hlavne velmi peclive zvazit, kam krabici umistit. Pracuji na pardubickem zamku a mnoho kaceru jiste zna zdejsi kes od Breberek (GC11746). Je umistena primo na objektu a je pod trvalym dozorem bezpecnostnich kamer coz mnozi vubec netusi. Po umisteni teto kese byla spousta stiznosti na chovani hledacu a kdyz jsem pak prohlizel zaznamy z kamer, tak jsem musel souhlasit, ze chovani mnohych bylo skutecne na hranici s vandalizmem a zustaval rozum stat nad jejich chovanim. Kes zustala na miste podminecne a jen diky tomu, ze jsem vysvetlil o co go a do listingu byla umistena zadost o slusne chovani, kterou (aspon zatim) vetsina kaceru respektuje. Ovsem i presto musim na muj vkus prilis casto orodovat za prodlouzeni "hajeni", zatim vzdycky okecavam, ze dotycny ze zaznamu kamer neni kacerem. Jak dlouho mi to tu jeste budou bastit ale nedokazu rict. Takze je rozhodne nezbytne pocitat s tim, ze nezanedbatelne procento kaceru je ke svemu okoli hodne bezohledne a kes umistit tam, kde nebezpeci devastace hradu bude minimalni a (bohuzel) listing napsat tak, aby nalezeni kese bylo co nejjednodussi.
No tak teď opravdu nevím. Ten tvůj příspěvek, mně nejak nepřesvedčuje, protože kdybys nebyl na to hrade ty, netoleroali by to, jak říkaš.
Jinak. Tam kamery nejsou, je to holá otevřená vež, není tam moc co devastovat, protože ty místa na schování tam nejsou tedy je jen jedno a jasný a při vybíraní a vkladaní i dyby to bylo 50x za den, se věž nikterak nepoškodí
Sám jsem požádal a setkal jsem se s krásným přístupem, ochranou keše ba navíc s posíláním emailů různých NEZISKOVÝCH akcí ( zpívání dětí z MŠ, atd.), které občas přidám do listingu. Takže za mě DOMLUVIT.
Přijde mi, že si zatím nedovedeš představit jak lze hradu / zřícenině ublíži. Možná, by než tuhle svou krabičku založíš, bylo by vhodné najít několik hradně / zříceninově / zídkových keší a prohlédnou si jak působí kačeroze na okolní terén i stavbu.
No nelovila sem vyloženě hradní, ale lovila sem přilehlé zídkové a umím si to představit.
Tohle za a není zříceniná. a za b ublížit jde čemukoliv, i panelu když budu chtít, ale předpokládejme, že ublížit nechtějí. Věčšinou káčeři při odlovu ubližujou při samotném hledání. Nechci popisovat blíž tu věž, je to keš která ještě jen vznikne a nechci napovídat, ale skutečně tady nejde pouhým hledáním ublížit. Není tam asi 25 možností kde je třeba hledat, cca jen dva -3 a přijejich prohledání, standardním vnoření ruky a prohmátaní to nezničíš!!!
Nikdo by si niceho ani nevsiml, nebyt tech, kteri jsou schopni diky vlastni neschopnosti nalezt skrys rozbourat zamek. To samozrejme tolerovat nebude nikdo. Ze zacatku bylo velky badani, proc najednou lidi zacali nicit zamek - na zaznamu kamer nezasveceneho tezko napadne, ze dotycny hleda nejakou krabicku. Kdyz jsem vysvetlil o co jde, tak prisel nuz na krk. Pak se to zlepsilo, nevim jestli diky upozorneni v listingu nebo jestli ta horsi cast kaceru uz na kesi byla, takze ted uz se problemy resi tak jednou nebo dvakrat do mesice, zatim uspesne (tuky tuky na drevo). Proto je dulezita ta jednoducha a jasna skrys i kdyz asi ani to neni stoprocentni zarukou. Ale nerad bych, aby to vypadalo jako jednoznacne odsouzeni kesi na takovychto objektech. Jen apeluji na dukladne zvazeni vsech pro a proti. Tim, ze se geocaching stava stale vic masovou zalezitosti pribyvaji mezi nami i hovada (kravy, byci, telata a volove mi snad prominou to prirovnani), s tim uz ale asi nic neudelame.
Přesně tahle je jasná. Není tam jiných míst. Prostě přijdeš řekneš tak mohla by bejt tam, a vona tam je. Nic nerozebíraš!
Je tam právě taky zídka, kde byl návrh jí dát za nejakej kámen, ale říkam tam právě ne. A do listingu hodlám dát červeným, že zídku ani zámek pro nalezení keše rozebírat nutné není
Nebyl bych tak jednoznacny s tim debilem, pokud nekdo umisti na cizim majetku neco takoveho jako je kes bez vedomi majitele, pak majitel vubec nemusi byt debil kdyz se zachova uplne stejne a bez kontaktovani ownera proste kes zlikviduje (presto s tim ale nesouhlasim, mohl by byt lepsi nez on a dat vedet, ze se mu takove pocinani nelibi).
Presne takhle si to predstavovaly i Breberky a to nas zamek je po rekonstrukci, zadne rozpadajici se zidky ani nic podobneho. A pises, ze tam je nejaka zidka - kolik kaceru necte listing a ta zidka je bude lakat? Ale jeste jednou - neber to jako odrazovani od umisteni kese, neznam konkretni podminky a tim, ze se ptas dokazujes ochotu a chut o tom premyslet. Takze se tesim, ze tu kesku odlovim a slibuju, ze nic nebudu rozebirat ;).
Ahoj. Když si to tu tak čtu, musím se i já vložit do diskuze. Jak už náš nick napovídá, máme rádi hrady. A to tak, že jsem založil vlastní web a kvůli němu objíždím hrady a zříceniny a fotím je a tak. Už jsme našli mnoho keší na hradech a zříceninách, ale poslední dobou se nějak roztrhl pytel s keškami ve zdi zřícenin. To je místo opravdu nešťastné.
Ty sice píšeš, že to, kam to chceš dát není zeď a že je to jasné a že dáš cosi do listingu. Ano, sníží to riziko, ale jen mírně. Dnes už je tolik kačerů, co nečtou listingy a loví s mobilem s interním modulem, takže žádná až tak přesnost a navíc u vysokých zdí hradu bude přesnost ještě horší.
Na tvoji otázku ohledně zeptat/nezeptat odpovídám na milion% ZEPTAT. A spíš se s kastelánem či majitelem domluvit, zda by i on nemoh vytipovat místo na keš. Hlavně jde o to, že když na té věži je to místo hodně okaté, aby to nenašli mudlové. V dnešní době už není problém kešku udělat místo do krabičky od zmrzliny v mikrotenovém pytlíku tak do pěkné dřevěné schránky opatřené například vypáleným logem GC a přišroubovat někde "mimo oči zvědavců", nebo opatřit kódovým visacím zámkem (cca 250,-).
Jinak ti přeji mnoho úspěchů v zakládání hradní keše a hradu přeju jen samé normální kačery a ne destruktory.