Jen pro zajímavost:
http://zpravy.idnes.cz/severni-magneticky-pol-se-rekordnim-tempem-posouva-k-rusku-p4s-/vedatech.asp?c=A091230_113422_vedatech_jw
A já, proč se občas ztratíme a né a né cache nalézt, a on kompas jen blbě ukazuje ![]()
Jen pro zajímavost:
http://zpravy.idnes.cz/severni-magneticky-pol-se-rekordnim-tempem-posouva-k-rusku-p4s-/vedatech.asp?c=A091230_113422_vedatech_jw
A já, proč se občas ztratíme a né a né cache nalézt, a on kompas jen blbě ukazuje ![]()
Ti nechci zkazit radost,ale pokud nepouzivas nejaky doplnek (jako klasicky kompas,nebo elektronicky kompas,jaky mam treba v hodinkach), tak ti na kes muze byt jedno,jestli je sever na byvalem jihu,nebo kdekoli jinde :-);-)GPS si smery "domysli" dle souradnic,ne podle magnetismu.
A to jeste neni nic proti tomu, ze jednou za par milionu let se "prepoluje", tzn. prohodi se S a J. A ta nynejsi perioda uz pry ma par let zpozdeni… ![]()
2012, nostradamus a jiné apokaliptické vize … já furt tvrdím, že bude konec světa. zbavte se hmotných statků a spaste duši!
ps: já se o ty statky rád postarám kdyby něco ![]()
Ale notak lidi, neblbněte. Dyť konec světa už dávno nastal když vyhynuli dinosauři, jenom nám o tom zapomněli říct…Je sice hezký, že víme, kdo, kdy, kde a s kym, ale aby nám řekli, že už jsme dávno mrtví, to ne:DKam ten svět spěje…
To by mě stejně zajímalo, jak silný magnety ten Putin dokáže sestrojit, aby mu ten pól přitáhly až do Ruska …
V Matrixu je možné vše.
Mau nedes geografie neznale cachery. Za prve, to co napsal anupev je pravda, at uz je magneticky pol kde chce, druzice to stejne neovlivni. Za druhe, na vzdale nost mezi nami a magnetickym polem je 64 km za rok opravdu malo, kdyz navic uvazis chybu se kterou jsou cache zamereny. A za treti, pokud opravdu ke geocachingu pouzivas superpresny kompas, vsimni si ze se magneticky pol priblizuje k polarnimu a ne od nej, coz znamena ze presnost roste misto toho aby klesala.
Mej se:p
Putin? Blbost! Desmond nezmáčknul tlačítko.:D:D
Ale k tématu… myslím, že tahle změna nebude nic katastrofického a ani to nijak výrazně nezhorší možnosti navigace podle kompasu oproti dobám minulým… teda z globálního hlediska… Možná už jenom brzo nebudeme patřit mezi ty šťastné, kteří se můžou těšit z magnetické deklinace okolo 2° a ne třeba 20 i víc stupňů, jako je tomu na některých jiných místech téhle planety.![]()
Jediným problémem bude asi rychlejší zastarávání map, ale možná to v dnešní elektronické době nakonec ani moc problém nebude.
Co ty si dáváš do ranního cigárka za náplň je mi záhadou :-))
Nemusíš zacházet ani do minulosti:) Všichni jsou mrtví už od narození.Jen si čekání než přijdou na řadu zkracují životem.![]()
Tuto praxi již praktikují s bohatou tradicí například Svědkové Jehovovi…Bacha ať tě nežalují o patent;)
Ze jo ? Se mi to tedy minule pri ceste z hospody nezdalo, ze je o kus vedle :-))
No to je jasné :)… To byla spíše nadsázka. Ale třeba v Garminovi je elektronický kompas a na ten to vliv už má. A pokud je někde u nějaké cache směr určen azimutem, tak tam je chyba možná též. Ale jinak je to nadsázka, spíš jen zajímavost. A navíc u té cache, ten co jí zakládal "nedávno", tak to změřil s tou samou chybou, takže je to stejně jedno ![]()
Ale kdyby někdo hledal cache na severním pólu dle kompasu, tak nevím nevím ![]()
no pokud vím, tak GPS od Garmina mají už elektronický kompas :). Jinak je to pochopitelně pravda a život kačera to tak jako tak asi moc neovlivní…
A az se to vsechno otoci budou moje kese na Novym Zelandu, uz se tesim az pojedu vymenit logbook;)