Zakládání keší v místě se špatným GPS signálem

Co si myslíte o založení kešky v místě se špatným signálem? K tomuto tématu mě "inspirovala" jedna keška na slovenské dovolené. Autor ji zaměřil s 200m nepřeností. Já si pak bohužel nevšiml logů, které mluvili o lepších souřadnicích a strávil tak 5hodin na hledání této kešky. Uvedené souřadnice mě zavedli i do celkem nebezpečných míst. Chyba prostě byla poněkud chudě popsaná cesta ke keši a špatné zaměření.
A mě by zajímalo… co si myslíte o keších kde je napsaný "velmi špatný GPS signál". Protože když tak nad tím uvažuju, tak když už zaměřím keš a GPS mi ukazuje třeba 20m přesnost, tak v tom nejhorším případě má následně hledač nepřesnost 40m. Což už je velký okruh.
Můj osobní názor je ten, že autor by měl buď perfektně popsat cestu ke kešce a vhodnými radami nějak uzavřít okruh hledání na přijatelnou mez (řekněme "nehledejte dál než 10m od stromu s modrýma listama :-D") nebo prostě vybrat místo, kde je signál řekněme do ± 10m. Podle mého se vždy najde takové místo v okruhu do 100m od zajímavého místa které chceme ukázat.
Co si o tom myslíte?
Viz tato [cache]GC143X5[/cache]

Můj názor je takový, že jestlis ji fakt vydržel hledal 5 hodin, tak bys měl omezit ty kokainové lízátka :smiley:

Pane jo, kokainové lízátko! Kam na ty nápady chodíš? :smiley:

do Studia Kamarád :smiley:

Můj názor je takový, že cache na místo se špatným signálem (typicky hluboké rokle) lze dát - jde často o dost zajímavá místa - ale je třeba dát do listingu nebo hintu informace, které ji umožní rozumně rychle najít, tím spíš je-li v citlivém terénu kde by přílišné přehrabávání nedělalo dobrotu.
Z posledních týdnů mám s cachemi pod špatným signálem zkušenost z obou stran:
[cache]GCTZB8[/cache] multina v několikset hluboké říční průrvě. Často jsem byl rád že mam aspoň ty 3 satelity aby mi to něco ukazovalo. Odchylka klidně 40 metrů na stagích nevadila - patník u cesty najdu i tak. Problém byl jen s finálkou. Ta mě z hlediska ohleduplnosti k okolnímu lesu (národní park) docela zklamala - ve strmém svahu dost daleko od cesty s hintem tak nějak o ničem ("pod kořeny stromu"). No ale asi po půl hodině jsem ji našel…
[cache]GC15M60[/cache] moje dílko z minulého víkendu. Ještě než jsem tam vyrazil měřit, bylo mi jasné, že to bude bída: údolí zařízlé ve strmém svahu, hustý les. Takže 6 satelitů a odchylka jen 11m mě na místě příjemně překvapily. Přesto jsem realizoval původní záměr: dát dvoustupňovou nápovědu a ve druhém (i po decryptnutí stále zašifrovaném - ale klíč je v listingu prozrazen) stupni jsou informace, které by měly stačit k pohodlnému a šetrnému nalezení, pokud kačer stojí u vodopádu, i kdyby GPS vůbec neměl. Zatím mám jen jeden log, pochopil jsem ho tak, že i když signál byl mizerný až žádný, s hintem byl nález v pohodě

ano, "na přijatelnou mez": pokud jde o "obyčejný les", kde pár rozhrabaných kořenů a trocha pošlapané trávy nebude vadit, stačil by okruh ±10m, nebo i víc - podle toho, jak je místo nepřehledné.
pokud jde o "ochranářsky citlivé místo" ať už tím myslím cokoliv, měl by být návod takový, aby kačer neudělal víc než pár kroků z cesty a nic nerozhrabával ani nerozkopával

to se teda určitě nenajde. pokud tím nemyslíš 100m nahoru po kolmé skalní stěně sedmičkovým terénem, případně pěšinu vedoucí okolo a měřící 4 kilometry :wink:
prostě existují zajímavá místa hodná cache, kde je ale bídný signál, a přitom cache nejde dát na smysluplné a dostupné místo, kde by byl dobrý signál - skalní města, rokle, vodopády…

Ahoj, co vás proboha nutí riskovat životy ve strmých srázech a rozhrabávat a
rozkopávat ?
Nejste přeci povinni kešku najít, cílem téhle hry je podívat se na hezké místo a když se to povede, tak si vážím i DNFka a poděkuju za přivedení na hezké místo.
Kešky kde je málo satelitů mám daleko radši, než z padesáti metrů viditelný hrobeček s kamenů, které vypadají, jako by si je owner přinesl z domova.
Pokud je terén např.2 tak proč jít bezhlavě za šipkou do míst, kde hrozí pád? Za to, že jsou v okolí keší nebezpečná místa a pokud je špatný signál, za to owner nemůže a vás nikdo nenutí nasazovat život pro 1 bod. Ty jsi viděl největší vodopád na slovensku díky geocachingu, vždyť to musí být větší odměna než 10 nudných bodů nalezených v Praze během 1hodiny :wink:

Možná jsme si nerozuměli. Já mluvím o keších se snadným a bezpečným přístupem po cestě, kde ale okolní strmé svahy a srázy stíní satelity. S tím slovenským vodopádem to určitě je úplně stejné.
Pokud jde o rozhrabávání a rozkopávání - je potřeba cache založit a v hintu popsat tak, aby nikoho nenapadlo to tam brutálně rozhrabávat, hlavně pokud jde o "citlivé místo". I když si někdo stejně ten hint nevezme a pak to tam přeryje… bohužel v tomto případě nelze aplikovat "podle sebe soudím tebe", je potřeba počítat s tím že dorazí nějaký dobytek. Je to totéž, co se momentálně rozebírá ve vlákně "skrýše v zídkách"

Bránit někomu zakládat kešky v místech, kde je signál špatný asi nemůže nikdo. Ale bylo by fajn, kdyby s ohledem na okolí majitel v takovém případě použil rozsáhlejší nápovědu (ve smyslu zřejmější) a nebo foto hint. Nejsem zastáncem toho, že bych na nějakou např. city kešku musel 10x jen kvůli lepší konstelaci satelitů a nebo volat autorovi o další pomoc.. Tedy proč ne, ale s odpovídající nápovědou.

Omyl. Cílem geocachingu JE najít kešku. Pokud se jen chceš podívat na pěkné místa, tak k tomu geocaching vůbec nepotřebuješ.

Omyl, geocaching k tomu, aby ses podíval na pěkná místa, potřebuješ, už jsem četl spoustu komentářů, které popisovali, že se hledači dostali za vlastní barák, kde objevili krásnou přírodu, aniž před tím věděli, že tam je. Geocaching je často ten poslední impulz, co člověka přinutí vylézt ven. Takže cílem GC je spousta věcí (a lišíme se v subjektivních cílech) mimo jiné i nalezení cache.

Je to smutné, ale poslední impulz to obvykle je. Ale nikdo mi nevymluví, že existují i jiné způsoby jak turisticky objevovat svoje okolí a o geocachingu přitom nevědět. Ostatně dle mého si stačí koupit papírovou padesátku mapu, najít si nějakou turistickou stezku, kde jsem ještě nebyl a na trase je vyznačeno něco "zajímavého" a jít. Tímto způsobem už jsem založil čtyři ne úplně špatné kešky.

Nejsem zastáncem fotohintu. Pokud se chystám současně na víc jak 2 cache nebo se na ně chystám později než za 2 hodiny, zaručeně mezitím zapomenu, ke které cachi ta fotka patřila a co na ní vlastně bylo. A to už vůbec nemluvim o tom, když jedu na 2 týdny na dovolenou kde předpokládám že nebudu online.
Nejraději opravdu podrobný slovní hint v položce hint (nikoliv v listingu - ten spousta lidí nečte), může být i naněkolikrát šifrovaný aby se všechno hned nevykecalo. Inspiraci můžete hledat na [cache]GC15M60[/cache]

Smutné to je, ale lepší poslední impulz než žádný. Mě jen zarazilo, jaks napsal, že cílem JE najít cache… prostě jsem si uvědomil, že to cíl sice je, ale rozhodně ne jediný a ten nejdůležitější - čímž netvrdím, že to ty tvrdíš. Každý má prostě svůj subjektivní pocit, proč to dělá.

btw k tématu: zatím mě cache bez GPS signálu nevadili, vždy to bylo v listingu, takže no problem, a když byl problém, měl jsem sebou zakódovaný hint, který případně naše malá 9 letá společnice rozluštila.

Cílem geocachingu skutečně JE najít cache.

Ovšem ta by měla být na takovém místě, abys nešel jenom pro bod, ale i podívat se na něco zajímavého. A i když ji nenajdeš tak z toho něco (pozitivního!) budeš mít, resp. pokud ji najdeš, budeš k tomu mít i něco navíc

Pokud jde o hint na místě s mizerným signálem - když je v něm třeba "pod kamenem" tak ti to je v kamenném poli při odchylce GPS 30m docela k ničemu…

Ahoj, zajímavé téma. Já bych se taky zeptal. Jak keš nebo stage multiny v prostředí se špatným signálem zaměřovat?

Slyšel jsem, že je dobré zaměřovat třeba víckrát, vždy v jinou dobu, aby byla jiná konstelace satelitů.

Znáte někdo ještě jiné fígle jak měření zpřesnit? Dík.

Já rozděluju odlov kešky na mnoho součástí: geocaching (samotné pocení při prolézání křoví), turistiku (pokud je potřeba jít někam daleko pěšky), offroad srandu (pokud se člověk vyblbne v autě), fotografování (pokud tím strávím významné množství času). Tzn. že si pod geocachingem představuju odlovení městské mikrokešky, ale když jedeme (třeba společně) někam do přírody, tak tomu neříkám geocaching, ale výlet. No posuď dá se geocachingem nazvat to, když sedíme zrovna v hospodě, obědváme a bavíme se úplně něčem jiném, i když jsme před chvílí našli krabičku ? A tady toto všechno se dá provozovat i bez hledání krabičky, proto cílem geocachingu JE nalezení kešky.

GPSky umi pri ukladani polohy tzv. prumerovani. Mereni opakovane v nekolika dnech a ruznych dennich dobach je nejspolehlivejsi. Kdyz je co merit.
Existuje taky moznost navigovat alternativne podle azimutu a vzdalenosti v metrech od nejake vyznacne markanty, ktera je v mistech kde signal jeste je. Nebo i od nekolika, kes je v miste krizeni myslenych car.

Díky Jarry. Alternativní navigace podle více míst a z nich vycházejících čar se mi líbí. Je to i pěkná možnost pro zpestření samotného hledání.

Rozumné je konzultovat naměřenou hodnotu s online mapami, které GPS souřadnice podporují. Odchylku v řádu metrů to neodhalí, samo to má určitou nepřesnost, ale velký úlet by mělo