Základní výbava Geocachera

Co myslíte, nestálo by za to, dát dohromady - dle zkušeností ostatních - takový seznam nebo lépe řečeno - “základní výbavu geocachera”? Očekávám praktické návrhy pro pomoc začátečníkům…

Možná jo, ale záleží na tom, jestli chodí pěšky po horách, nebo po městě :wink: GPS, náhradní baterky, mobil, foťák, tužka, kalkulačka, papír nebo blok, černý sáček, náhradní logbook, vytištěná pravidla, provázek, lepicí páska. Do lesa i lékárnička, repelent, šátek, baterka, nůž, pytel na odpad, …

Wow, to už je pořádná výbava :o))

Řekl bych, že to, cos napsal je už víc než základní. Napčíklad kalkulačku už má dneska každej v mobilu, foťák není nezbytnost, stejně tak třeba baterka.

Já bych tam každopádně dal tužku a papír. Nabitá GPSka je samozřejmost. Náhradní logbook jsem ještě nepotřeboval, ale dává to smysl, stejně jako černý pytel. Pravidla podle mě nejsou základní nutnost, ale hodí se. Provázek, lékárnička, šátek - to jsou věci, které nesouvisí přímo s geocachingem, ale s výletováním obecně. Myslím, že zakladatel vlákna měl na mysli seznam věcí přímo souvidejících s geolovem. Samozřejmě jsou kešky, kde se víc než hodí zrcátko, třeba i lano atd. ale pokud je to myšleno jako seznam pro začátečníky, tak pokud začátečnící nejsou padlí na hlavu, tak začnou s jednoduššíma keškama, kde to potřebovat nebudou. Stejně tak asi nebudou chodit v noci.

určitě přivítáme diskuzi i o vlastních “neobvyklých” pomůckách při lovu :slight_smile:

Zatím zastávám názor, že pokud není v listingu napsáno, že je potřeba speciální vybavení, tak se dá všechno odlovit holýma rukama případně s pomocí něčeho, co najde poblíž (klacky atd.).

Ovšem moje zkuenosti se například zrovna s Klicnikama srovnávat nedají… :o)

Z Toma mluvi zkusenost. Kdyz jsme zacinali, meli jsme maly pingl. Dnes nosime dva nadite. Navic jeste mame standardne lupu, pinzetu, svicku, pracovni a chirurgicke rukavice. Minimalne ty igelitove od benzinove pumpy, uz tady byla rec o malych radiostanicich, nepostradatelne je zrcatko. Zrovna tak sondovaci drat, napr svareci 3mm, kterym sondujeme mista ulozeni kesi. Protoze kdyz s tim bodnes do listi, do dutiny apod, tak pokud narazis na kes je to znat. Pak to po odchodu nevypada, jako kdyz tam ryla diva zver. Odstrasujici priklady byly o prazdninach rozkopane ztrouchnivele parezy po okoli. V zime pribyva jeste sekacek na led, mala zahradnicka lopatka a pod. Samozrejmosti je baterka, celovka apod. Taky nosime kompletne nabitou kesku, kdyby nejaka potrebovala nutnou opravu. Je fakt, ze to, co jsem vyjmenoval nepatri do zakladni sestavy, ze se to casem doplnilo do baglu, ale nevem to s sebou.

Standa v podstatě popsal to, co dnes nosíme i my… :slight_smile:

Základ: GPSka + 8 AA NiMH, čelovka, digitál + blesk, objektivy, propiska, busola, mapy území, jedna plná “náhradní” keška, náhradní logsheety + pravidla, zapalovač, zrcátko, pinzeta, kovová lžíce, černé igeliťáky, izolepa, ocelový drát, nůž, nůžtičky a pár mikrokešek (filmovek), vteřinové lepidlo, repelent, zdravotnický materiál… :slight_smile:

Urcite obyc. tuzky & orezavatka, taky gumicky na sepnuti krabicky, zajisteni vlajiciho igelitu nebo tak neco. Zipsacky. Pinzetu nebo kleste s dlouhymi celistmi na vytahovani predmetu z der. Kus tuzsiho dratu, treba takoveho na vazani vencu - da se z nej vytvarovat vselijake stouratko ci neco s nim prevazat a zajistit. Pro kratkozrake triedr nebo ten fotoaparat na priblizeni pri pocitani veci, ktere jsou moc vysoko nebo daleko. Baterkou se nikdy nic nezkazi, idealni je, kdyz ji pohaneji clanky stejneho typu jako GPSku a v pripade potreby se prohodi. Do jen trochu nejisteho pocasi se hodi destnik, pod kterym se da obsah rozlozit a logovat v suchu. Nekdy muze prijit ke slovu i nejake meridlo - pasmo, krejcovsky centimetr apod. Dobre je mit pri sobe nejakou mikrokapsli nebo jeste i jednu krabicku prostredni velikosti.

Malou dětskou lopatičkou jsem loni v zimě vyhrabával auto, když jsem cestou na cache zapadl do závěje. Hrabal jsem s ní jako krtek asi půl hodiny, ale odjel jsem :-)))

Baterka se hodí i ve dne, v dírách bývá většinou tma. Maličkou baterku na 1 AAA nosím stále sebou, na větší akce beru pořádnou čelovku. Kalkulačka je pohodlnější na počítání, navíc mobil je často on-line na internetu.

Obyčejná tužka (IKEA), ořezávátko, permanentní popisovač, propiska.

Kus papíru nebo blok na výpočty, poznámky apod.

Mobil s přístupem na internet, foťákem, diktafonem.

Několik sad nabitých akumulátorů (nejlépe kompatibilní i s ostatním haraburdím).

Lékárnička s dezinfekcí a náplastmi (nosím stále sebou).

Pracovní rukavice (pevnější), event. polyvinylové rukavice.

Nepromokavé kalhoty (nosím stále sebou).

Vysílačka.

Švýcarský nůž s pinzetou.

Nějaká karabina a provaz (nosím cca 5 m lanka).

Materiál na případnou obnovu cache (hlavně své vlastní): černý pytel, logbook, pravidla, gumička, ořezávátko, tužka. Ty pravidla někdy v cache chybí a je dobré je doplnit.

Pridejte do seznamu maly rucni plynovy horak - vhodny na rozmrazovani do ledu zamrzlych kesek :slight_smile:

treba tenhle nebo tenhle :slight_smile:

Kdo v zime doloval kesku z vrstvy ledu, jiste oceni :slight_smile:

Tak jsem z toho nějak na rozpacích. Koho považujete za začátečníka? Řekněme do 100 najitých kešek?

Za mých prvních 100 keší jsem nepotřeboval 90% věcí, co tady píšete. V zimě jsem hledání přerušil (to jsem neměl ještě ani 20 nalezených), protože vím, jakou fušku mě dalo najít prvních pár desítek keší a nedokážu si představit, že bych jako začátečník šel hledat v zimě pod led a sníh a po pár prvních týdnech by mě to ještě bavilo…

Další věc je vybavení, s jakým hledáte. Nevím, co všechno umí Garminy a jiný GPSky, já hledám s PDAčkem a ani jednou jsem nepotřeboval přístup k internetu, protože mám vždycky všechny informace v něm. Tím pádem nepotřebuju kalkulačku (ano, je to pohodlnější, ale není to nezbytné), protože počítám na mobilu a v případě potřeby si mobilem nebo PDAčkem i svítím (ale to jsem potřeboval jen párkrát). PDAčko se nedá natankovat baterkama, co foťák, ale každopádně mít záložní akumulátor se hodí. Případně když jezdím autem, tak mám v autě nabíječku, kterou při přejezdech dobíjím PDAčko.

No tak dál - rukavice jsem ještě nepotřeboval, ale nosím sebou papírový kapesníčky a vyřazenej ručník na očištění sebe. Drát je dobrej nápad, je to lepší než větve, které jsem doteď používal na průzkum.

Papír a tužka samozřejmě.

Zrcátko, lanko, lékárnička, … noptřeboval jsem (pokud jde člověk s dětmi, pak bez diskuze lékárnička potřeba)

Foťák se hodí, jako nutnost bych ho neviděl.

To bych řekl, že jsou věci potřebné pro lovení.

Další kapitola jsou věci potřebné pro opravu keší. Je otázka, na kolik by měl začátečník zasahovat do stavu nebo uložení cache, aby to nakonec nebylo kontraproduktivní. To jen tak na okraj, netroufám si odpovědět.

Opět - nepotřeboval jsem, protože jsem našel velmi málo keší, které by potřebovyly oprávku a ty byly na civilizovaných místech, takže jsem reportoval majiteli.

Každopádně se pro tyto účelay hodí to, co je psáno výše (černý pytel, náhradní krabička, obyčejné tužky, náhradní logbook, ořezávátko, izolepa, pravidla, gumička)

To je můj pohled kečera, kterej je lehce za obdobím nováčkovstvím, používíá PDAčko, aspoň částečně si čte listingy (aby věděl, co ho zhruba čeká) a rád chodí po lesích a nerad tahá zbytečně těžkej baťoh. :o)

Kačer, kterej jezdí na kole nebo chodí s dětma, má Garmina GPS nebo chce lovit v zimě potřebuje něco jiného.

Každopádně všichni by měli ještě taky mít pevný nervy, trpělivost a odhodlanost :o) A taky něco na pití a jídlo, protože člověk nikdy neví, jestli mu ty čtyři naplánovaný kešky nakonec vezmou 2 hodiny nebo 6 :o)

No nevím, k normálním věcem, co sebou nosím na kolo a mám je stále v batohu jsem přidal velký černý igeliťák a pár listů logbooku.

Zatím jsem nepochodil jen jednou, když byla keška na slanění, ale do toho bych se stejně sám nerad pouštěl.

Jo, a na jednu kešku jsme si s Pažitkou vzali šestimetrovej žebřík, to tam nikdo nemáte :slight_smile:

No jo Kolombo, vis na co jsme jeste zapomneli? Prece sneznice a lopatu a pokud mozno suche kalhoty:-)))

Mně se občas hodí zajišťovací tým - ráno maže svačiny a večer ztuhlý záda…

Ale nikdo tady nerekl kompas… Trosku moc utikate od tematu. Hodi se treba i auto a helikoptera. Vybava je moc individualni, ale co je nejnutnejsi, tak to je mit GPSku, kesku kam jdeme a hlavne dobrou naladu. Caj

Když jsem začínal, tak mi ke štěstí stačila Vista C s Topo 50. Ale abych byl “IN” tak jsem si na záda přehodil prázdnej baglík. Jenže jak šel čas a já krom kešek dělal z důvodu slabé vybavenosti i mnoho DNF, tak jsem do bagliku přihazoval věci. Potom nešel zapnout, tak přišel větší bágl a ten již je taky plnej po okraj. A skoro pokaždé zjistím, že by se ještě něco hodilo. Dokonce na jednu kešku jsme se museli vrátit s monterajznama :-)). Co je pouhý základ se nedá přesně specifikovat. U většiny tradicionalek opravdu stačí pouze gpska a to i nemapová. Vše ostatní jsou věci navíc, které se často, nebo méně často hodí. Ovšem je zapotřebí si uvědomit, že bez nich člověk vyfikne DNF, přestože kešku i vidí. Co tedy pro mě je opravdu neocenitelnou pomůckou, je kancelářská sponka max. velikosti, z které se dají na místě vyrábět různé šťourátka, háčky na vytahování micro schránek a pod. Ale stejnak nakonec všichni skončej s tím napěchovaným báglem vecma uvedenýma v předešlých příspěvcích :-))

zrovna jsem se to chystal napsat - nosim skoro od zacatku kesovani presne tu samou olbrimi kanclsvorku, na jednom konci jsem kombinackama udelal hacek a ona se setsakra hodi. sem tam nekdo mestsky mikro zasoupne hloubejc, nebo casem povoli puvodni vytahovatko kese… a tenhle drat je akorat tak pevny a tenky.

No pokud uvažujeme základní výbavu. Tak jako základní výbava mě vždy stačila GPSka, papír a tužka.

Postupem času se to trochu rozvinulo a tak kromě GPSky a foťáku nosíme i věci na opravu cache…myslím, že podobné vlákno už tu bylo… tak se koukněte sem, máte tam i fotku vybavení :slight_smile:
Jinak dost mě co se týče vybavení inspiroval např. Toniczech.
Každopádně bych tu možná zdůraznil přibalit nějaké ty kapesníčky či hadr na utření rukou… kolikrát se (obzvlášť po dešti) člověk při hledání umaže a pak se to hodí… standartně nosím ještě led baterku a nůž a také se mi obojí už hodilo… baterka obzvlášť, když v zápalu lovu přestanu vnímat čas a nejednou je tma.

Jako zakladni vybava, tedy to co taham sebou vzdy at jsem v praci nebo o volnu, je GPS, multifunkcni nuz Gerber, celovka, propiska + papir, papirove kapesniky a treba v aute pak flaska ciste vody na omyti. To je opravdu to zakladni. Pri planovanych vyletech pak samozrejme pribyva par dalsich veci ktere se vzdy hodi a to dle prilezitosti.

Jo a abych nezapomel na tu nejpouzivanejsi vec. Klacek, klacik, klacicek a to v jakekoliv forme. Velice pouzivany a nepostradatelny pomocnik. Tech nastesti lezi vsude kolem spousta a tak je sebou nenosim :slight_smile: