Založit nebo nezaložit novou keš?

Znám místo ve středních Čechách, které je taková malá oáza klidu a divočiny uprostřed kulturní krajiny. Navíc tam již přes 40 let přežívá uměle vysazená minipopulace chráněných živočichů o nichž se v literatuře dočtete, že jejich výskyt je jen na jižní Moravě. Ano, jedná se o přírodní rezervaci.
Jako začínajícího kačera mě také napadlo založit novou keš. Ne hned, ale až jich pár(desítek) projdu. A původní záměr byl založit ji právě v těchto místech nebo hned na hranici přírodní rezervace. S většinou přispěvatelů fóra bych se o to místo rád podělil. Ale když čtu o plastových vidličkách a bonbónech v keších, ničení prostředí okolo keší a úpadku původní myšlenky poznávat a chránit cenná místa, tak jsem na pochybách. Nebude založení keše v těchto místech spíše ke škodě okolí?
Jaké jsou názory zkušených?

Hlasoval bych pro založit, ale rozhodně ne tradiční a ne drive-in. Udělej pěknou poznávací multinu, a to tak, aby nešla objet autem a začátek dej aspoň pár set metrů od silnice a budeš mít klid ty i příroda. :stuck_out_tongue:

A konec mimo rezervaci :slight_smile:

máš pravdu s tím ničením okolí, snad nejhůř je na tom keška která je v zemi, párkrát jsem měla dojem že předemnou hledala divá zvěř. Ale kdyby to byla multinka a finálka nebyla na zemi, tak jsem pro. Pěkných kešek není nikdy dost a slušných kačerů taky není málo.

Udělej kešku, která bude obtížná ne hledáním, ale fyzickou náročností. Tím se eliminují geodobytci, co všechno kolem rozryjou, protože ti většinou nemají vztah k přírodě a zajímají je převážně driveiny.
Nejlepší by asi bylo udělat multinu minimálně 10 km dlouhou s více než 5 stagemi (může jít do kruhu, aby ti, co přijeli autem a musí se k němu vrátit, byli schopni to celé v pohodě absolvovat) a hlavně se vyvaruj nejednoznačností, poskytni kvalitní hint a pro krabičku vyber místio se slušným signálem - tím usnadníš hledačům jejich práci a nebudou muset obracet všechno vzhůru nohama v okolí 30 metrů.

Po zkušenostech, jak vypadá okolí keší umístěných v chráněných lokalitách po nájezdů cacherů, bych též doporučil multicache s ukončením mimo prostor PR. Dnes jsem navštívil pár dní starou [cache]GC187CN[/cache] v přírodní rezervaci Chuchelský háj - již dnes tam od cesty vede k trošku nešťasně umístěné keši brázda jak od hejna nadržených kanců… :smiley: V minulosti vzniklo dost keší přímo v NPR, na místech kam není oficiálně vůbec povolen přístup - tehdy nás běhalo s GPSkou za "poklady" desítky a tak jsme přihmuřovali oči, dnes, kdy jen na tomhle serveru je registrováno 7000 "hledačů" dostává vše jiný rozměr. A přitom, jak se bohužel spousty z nás při "lovu" chová, je zásah orgánů SOP proti geocachingu jen otázkou času…

Když tu pročítám vaše doporučení… v okolí je cca 5 míst, která by stála za návštěvu při multině a nejdou projet autem. Zatím ještě nemám úplně jasno kudy vést konec trasy pro uzavření do kruhu. Vzdálenost je vzdušnou čarou asi 11 km. Uložení keše do země pokud možno ne, souhlasím. V rezervaci nebudu nic zakládat, jen skrz ní bude průchod.
Ještě než to budu realizovat tak pár multinek nalovím a nechám se inspirovat dobrými nápady.
Díky za pomoc při plánování.