Zaměření keše: věříte víc GPS, nebo Mapám.cz?

Dnes jsem položil novou keš. Přestože jsem ji mnohokrát zaměřil hned dvěma GPS přístroji, navíc s mírným časovým odstupem, na Mapy.cz vidím, že je to o pár metrů vedle. Čemu teď věřit? Deseti měřením dvou GPS, nebo raději obrázku na Mapy.cz?

Mapy mě obvykle nikdy nezklamaly, ale když se obě GPS až podezřele shodly, trochu váhám, čemu věřit. Jestli nechat výsledky GPS, nebo je upravit podle Mapy.cz. Jak to řešíte vy?

Já věřím přístroji. Jedna věc je přesná pozice, druhá věc jsou takové souřadnice, na které GPSky dovede i ostatní kačery.
Pokud je někde nějaká signálová anomálie, pak je podle mě pravděpodobnější, že zasáhne všechny stejně, než že většína lidí bude navedena na přesné správné souřadnice.

Přístroji, mapy nejsou přesné.

no pokud je ono misto videt na ortofomapach tedy neni to nekde v lese ci jinem miste ze ktereho neni poradne videt na oblohu a tedy neni tam videt ani z oblohy, tak verim rozhodne mapam, tedy tem ortofo, ty normalni jsou vetsinou ujety(napriklad Praha). Ono se obcas stane, ze je problem v ionosfere jeden den a pak to cloveku ujede a ostatni kaceri si pak stezuji :slight_smile: nebo ma clovek slabsi baterky :), takze korekce souradnic pres ortofomapy na mapy.cz jedine pomuze;)

GPSke, tiez si myslim ze mapy nemusia byt vzdy presne. Pri zakladani kesky som pouzil funkciu "prumer pozice", 1000 merani, myslim ze tym je dostatocna presnost zarucena aj v miestach kde je slabsi signal.

Věřím mapám (samozřejmě ortofoto, mapy.cz), ale v tomto případě bych taky váhal a zkusil GPS přeměřit ještě jednou po delší době. Záleží taky na tom, jakou přesnost GPS ukazuje, jak mění pozici (i při přesnosti 5m mě někdy honíˇ± několik desítek metrů). Pokud je přesnost dobrá a pozice se nemění, asi bych v tomto případě věřil GPS. Mapy.cz mohou mít lokální chybu. Doporučuji upozornit v listingu.

Souhlasim s Galdrou, ale nemyslim si, ze by byly mapy nepresne, ale nezachycuji okolni vlivy na prijem signalu.

Zkusil jsem si promitnout do orto finalovku jedne mysterky, ktera je ulozena pod necim neobvyklym a zjistil jsem, ze souradnice ukazuji na misto, kde keska urcite neni, ale GPSka nas tam zavedla take, ale pak jsme se posunuli pod neco neobvykleho a GPSka najednou ukazovala uplne neco jineho a dovedla nas primo a presne ke kesce. Takze okolni vlivy urcite prijem signalu ovlivnuji a pokud vetsina hledacu hleda s GPSkou, udaje podle map bych nekorigoval.

Petr z ATIP

Kazdopadne pokud je to nejake anomalni misto, tak muze kazdy pristroj (chipset) ukazovat jinam. Neni potom lepsi pouzit ortofoto? Kazdopadne co vim, tak ortofoto na seznamu je doopravdy hodne presne.

Jedině ortofoto.

Stare orto-mapy byly nekde zoufale nepresne. Ty nove jsou mnohem lepsi.

No já si to přeměřím GPSkou a pak srovnávám s mapy.cz.
Teda pokud to jde :wink: ale většinou jo. Ty ortofoto mapy sou hodne presny.

Myslíš "letecké" mapy? Já GPS nemám a hledám vždy jen podle nich - zatím všechny keše, co jsem s nimi hledal byly plusmínus 5 m (otázka jestli je autoři zaměřovali podle map, nebo bodle GPS, ale to je věc druhá :wink: )

Naopak turistické i základní mapy.cz jsou docela dost nepřesné, posun i o 20 m oproti skutečnosti. GPS nemám, takže tohle porovnat nemůžu.

Zakladni a turisticke mapy nemuzes brat za presne mapy uz z toho duvodu, ze jsou "kreslene" a navic podlehaji urcitym pravidlum. Mensi silnice, byt v vetsiho vyznamu musi byt zaznacena vyznamneji (zvyraznenim i prostorove) nez 3x tak velka bezvyznamna silnice. Takovych se sice u nas moc nenachazi, ber to jen jako priklad.

Stejne tak uzke ulicky musi byt zakresleny urcitou minimalni sirkou.

Takze krome ortofoto (ktere je presne) slouzi ostatni mapy pouze k orientaci.

Mapy jsou ujeté taktřka ve všech případech.

Stačí si porovnat jednotlivé verze map, i ortomapy, a pak se podívat třeba na mapy na googlu, centrumu, nebo atlase, ani tam nedojdete vždycky shody.