Včera mě opět zklamal foťák. Jak řešíte problém s mrazem mít ho na těle je taky špatný, navlhne a je to ještě horší. Možná sáček se zipem, nevím.
Nosim obvykle 2 fotaky. Digizrcadlovku ve fotobatohu nebo pod bundou a zapisnicek (Panasonic) v kapse u kalhot v pytliku. Zatim zadny problem.
Nosím foťák v brašně v originálním koženém pouzdru (mám obyč. HP R607). Sice jsem jednou zaznamenal v mraze podivné chování, ale nebylo to nic vážného.
Obecně asi foťákům a baterkám velké změny teploty nedělají dobře.
Páni, tak to jsem netušil, že s tím jsou takové problémy :o Já jsem si před rokem koupil nový obal a 1. co jsem udělal bylo, že jsem vypáral švy a do meziprostoru všude vložil filc a zase zašil. A problémy nemám (kromě baterek, ale ty v zimě vždycky vydržely ve všem míň…)
Hmm, myslím, že nejlepší je z foťáku vyndat baterky a ty mít někde na těle v teple a při focení je vždycky nandávat, samotný foťák bych nechal normálně v pouzdře pro foťák určeném na mrazu, nebo v pouzdře a batohu - nízké teploty obecně vadí nejvíc bateriím a také podstatně ovlivňují funkčnost digitálního displaye - pokud máš nějaký kompakt s průhledovým hledáčkem, měl by normálně běhat i bez displaye, pokud máš nějakou EVF zrcadlovku, tak tam je to už horší - je to od typu. Prostě baterky stranou do tepla a foťák v pouzdře do batohu - pokud ani tohle nezabere, tak zkus jiný foťák B) Dnes jsem byl na delší pěší tůře po Říčasnkých lesích - moje veká zrcadlovka byla jen v pouzdře a ani jsem nevyndával baterie - běhala pořád. Malý záznamník Nikon S3 jsem měl v pouzdře na opasku, baterii do něj v kapse a až na líňejší promrzlý display fotil v pohodě … Samozřejmě také pozor na prudké rozdíly teplot - foťáku spíš než mráz ublíží prudká změna teploty - když z mrazu přejdeš do tepla a foťák nemáš v pouzdře, může dojít změnou teplot k vysrážení vlhkosti na elektronice foťáku a ta je dost náchylná k vyskratování - to se může stát i u velké především digitální zrcadlovky střední třídy - takže na to bacha - s tím mám jako občasný fotograf dost neblahou zkušenost … takhle jsem "upálil" dva firemní digitály … ![]()