Rád bych znal názor CML na subj.
Na Pokyny pro Geocaching se lze docist, ze : “Use your common sense in most cases. Explosives, fireworks, ammo, lighters, knives (including pocket knives and multi-tools), drugs, alcohol or other illicit material shouldn’t be placed in a cache. As always respect the local laws. Geocaching is a family activity and cache contents should be suitable for all ages.”
Tak tak, ještě bych doplnil, že už jsem se za svou krátkou působnost coby geokačer setkal i s kondomy a to vzhledem k “dětským” složením týmů není vhodné.
Co je nevhodného na zabaleném kondomu ? I Kdyby to to dítě cucalo tak to není o nic horší, než kdyby si rvalo do úst hračky z kindervajec - stejně tak nejsou nebezpečné zabalené nože - prodávají se v tak tvrdém plastu, že bez použití jiného nože je člověk nerozbalí a i tak je to docela těžké. Vnímejte radši tu větu “Use your common sense”
Naše země je svobodná; knives, multitools, matches and lighters are not illicit here! Jarry, budeš si muset dávat bacha, aby ses nepořezal nebo nepopálil, nebo nepropíchnul multitoolem. Nebo abys nevdechl figurku z kindrvaja, nebo nespolknul tužku, či se neudusil igeliťákem, do nějž je keš zabalena.
Je to jasně dané podmínkama viz níže, stále s tím někteří mají ohromnej problém, pořád to někdo řeší… pořád chce někdo do cache mermomocí dávat švícaráky a multitooly… je mi jasné, že jde jen o princip, je to prostě “óóóóóóóóhromnej” problém, že se to nemá… ono mezi námi, kdyby se to smělo, stejnak by tam nedal nikdo nic víc, než nožejk od větví… kterej je dobrej akorát na ozdobu… nechci někomu šahat do svědomí, ale moc často se nevidí, že by někdo chtěl dát do kešky něco za víc jak 500korun, což není ani cena průměrného nože od Victorinoxu nemluvě o multitoolech co stojí v průměru 2000korun to jen tak na okraj, až tě tady zase někdo bude “krmit” tím jak je groundspeak ohromě přísnej a jaký má nechutný pravidla. Ber to na pohodu, je to dneska moderní bejt pořád proti něčemu a někomu.
Obsah Cache:
Ve většině případů se stačí řídit zdravým rozumem. Výbušniny, zábavná pyrotechnika, střelivo, nože (včetně kapesních nožů a víceúčelových nástrojů), drogy, alkohol, nebo jiný nezákonný obsah by neměl být umisťován do cache. Jako obvykle respektujte místní zákony. Geocaching je aktivita vhodná pro rodiny a obsah cache by měl být vhodný pro nálezce jakéhokoli věku.
Potraviny jsou rozhodně špatný nápad. Zvířata mají lepší čich než lidé, a stalo se, že cache byly prohryzány a zničeny, protože bylo do cache umístěno jídlo (nebo věci vonící po jídle). Dokonce i šťourátka do zubů (dental floss) s mátovou příchutí se stala příčinou zničení jedné cache.
Jsou-li v původním obsahu cache zmíněny některé z výše uvedených předmětů, nebo je-li v logu zmínka o tom, že cache obsahuje takové předměty, může být cache deaktivována a vlastník vyzván k odstranění těchto předmětů před opětovnou aktivací cache.
Ještě bych si dovolil doplnit: já bych si třeba kondom z kešky nevzal a ani by mě tam nenadchnul, to samé platí třeba o čokoládě (ač by v cache být neměla) … řeknu to na rovinu, nejsem takovej drsňák abych s klidem snědl a použil vše, co najdu. Co se týče sirek nebo zapalovačů… ač to v podmínkách vysloveně řečeno není použil bych právě ten zdravej rozum a to, že sirky do rukou dětem nepatří … i když jistě se najdou ti, pro které by nebyl problém přejít bez hnutí zprávu, že děti našli v lese sirky a šli si hrát vedle na pole do stohu a on jako náhodou shořel…
No já bych to viděl ještě z druhý strany - víc než sirky nebo zapalovač mi vadí občasný odpady, co se v keších dají najít - uříznutý konec el. zástrčky, rozbitá hloupost z kindervejce, propadlé vstupenky z nedalekého hradu, šťourátko do zubů (!) atd. Nemyslím tím, že by se tam měly dávat kdovíjak hodnotný věci, ale podle mě by to mohla být nějaká malá zajímavost nebo alespoň něco, co si děti můžou odnýst, ale není to autíčko bez koleček.
Když on je to docela problém ![]()
Byl jsem na cache, kde se na začátku jásalo, co je v ní hodnotných věcí a dneska tam je více méně pár krámů ![]()
Těžko asi chtít po vlastníkovi, aby tam stále něco hodnotného doplňoval. Já čas od času získám nějaké reklamní drobnosti, ale pokud bych mohl dělat cache “bez obsahu”, tak jich mám daleko více.
Obzvlášť, když se snažím některé cache dělat tématicky a typ předmětů je proto limitován.
Poniku, nemuzu se ti domailovat. Posli mi prosim mail s nejakou funkcni adresou. Dik.
Jak už padlo mnohokrát, základ je, používat zdravý rozum. Také už jsem dal do kešky sirky, ale jako součást KPZ. Stejně tak nevidím problém v případě tematicky zaměřené kešky vkládat munici, pochopitelně nefunkční, tj. samotné střely (lidově “kulky”), prázdné nábojnice atd. Jinak mimochodem, nedovolte dětem vzít si z kešky píšťalku, záhy toho budete velice litovat. Mluvím z vlastní zkušenosti :-))
Stejne mu to budes jednou muset vysvetlit. K pouziti ale asi zcela nevhodne. Zbytek se mi po asi 7 pivech a rozprave o dusich nechce cist.
btw. Noze v cachich jsou blbost. Vzdycky to jde udelat jinak.
Hmm tak jeste jednou edit… Zapalovac muze pri velke teplote vybuchnout, sirky !podle mne! nicemu neuskodej.
Hmm a jeste jednou edit… Ono ale celkem vzato nikdy neni problem dat tam vsemi smery nezavadny a hezky obsah, takze se da velice lehce predejit i detem se sirkama ve stozich. Jen bych to zas nejak neprehanel, k nebezpecnym vecem se podle mne da prijit mnohem jednoduseji nez z cache.
Pouzivam zdravy rozum nejen pri ukladani veci do kese, ale taky pri kazde navsteve. Pokud tam uvidim neco z pohledu meho zdraveho rozumu nevhodneho, tak to vyndam a odnesu (vid, Tome K
). Nekdo jiny si zase pozuzla kondom propichnuty vedle lezicim odznackem a pro pocit odporu proti americke vrchnosti prida sirky. Lidi jsou ruzny.
Ja zase obcas nechapu nazory typu: “Nedavejte tam to a to, mohou to najit deti pridruzene k nekterym geoteamum…”. Jasne, taky mi vadila vlozka umistena v kesce, ale na druhou stranu rodice prece mohou rict - nech ten nozik nebo se probodnes, nech ty sirky na pokoji !!! Sice nemam deti, ale prece musi trochu poslouchat, ne ? Ostatne sirky, noze, (kondomy:)) jsou veci, ktere maji doma na ocich dnes a denne…
V tom máš sice pravdu, nicméně doma taky nenechávám povalovat nože, ostré náboje atd někde na stole.
Není přece problém v případě, že u sebe nemám nic vhodného prostě jen zalogovat a TNLN.
Mimochodem, nevím jak ostatní, ale já sebou tahám krabičku s nejrůznějšími kravinkami, které beztak používám jen když je keška podezřele prázná příp. si chci něco vzít :o)
dobre, ale pokud nekdo do kesky da nuz, takv nejspis nejak v zavrenem stvu ci obalu, pokud ne tak se lehce poreze i dospely keser. Jinak snad kdyz hleda keslu tym kde jsou deti, tak mi nerikejte ze vam dite s keskou utece 200m a otevre a vybere vse co by se mu hodilo aniz by jste vy videl co si bere, nebo jsou snad i keseri-deti(ve veku kdy jsou temito vecmi ohrozeny), ktery lovi kesky uplne samy bez pritomnosti nikoho starsiho? pak si ovsem myslim ze je to nezodpovednost pustit deti na kesky, ktery nechapou ze s nozmi a sirkami se nehraje a ze v keskach na ne nemaji sahat, jelikoz sem tam se tento material v keskach vyskytne treba diky nahodnym nalezcum.
Zajímavé - nejodborněji tu mluví o dětech ti co je ještě nemají, malé dítě je neřízená střela a v kombinaci s chvilkovou nepozorností rodiče v mžiku vytvoří ty nejkatastrofičtější scénáře… A jak by vám asi bylo, kdybyste si v logu keše přečetli, že si čtyřleté dítě vypíchlo oko vidličkou, kterou jste tam nechali právě Vy.
Někdo tu napsal: “Naše země je svobodná; knives,… Jarry, budeš si muset dávat bacha,…”.
Jo ale problém je, že každej pojem svoboda chápeme jinak - někomu nevadí nůž, jinému kondom, dalšímu džoint či pirátský DVD, a ještě jiný tam třeba načůrá - jsou svobodní. Lidi, kterým to vadí jsou ale také svobodní. Kdo koho svobodu tedy omezuje??
Asi všichni jsme se stali kačery takříkajíc nástupem do rozjetého vlaku - přečetli jsme si pravidla a dobrovolně je akceptovali - mohli jsme svobodně odejít, když jsme se dozvěděli, že do keší se nedávají nože, výbušniny, drogy a nečůrá se do nich.
Asi by stačilo trochu ohleduplnosti - něco jako: kámoš nemá rád v jídle pavouky tak mu je tam nedávám (a hlavně to, že mu je tam nedávám neprezentuju jako nedemokratické omezení své osobní svobody).
Ono není nad to používat zdravý rozum. Taky jsem dal do kešky reklamní zápalky, takové velikosti že snad ani nešli použít. Přesto jeden z dalších nálezců je odebral s káravou větičkou že “zápalky do kešky nepatří”. Chápu že všechno má svá pravidla ale člověk by měl taky trochu myslet. Znáte snad někdo nějaké dítě které chodí samostatně hledat kešky aniž by mělo rozum z toho jak se používají zápalky? Jestli ano, tak před ním smekám, že zvládá ovládání GPS a internetu :o) Kondomy už jsou samozřejmě za hranicí vkusu a člověka který je dává do kešek upřímně lituju, trpí velkým nedostatkem fantazie. Zapalovače bych rozdělil na plné a prázdné, plné hrozí výbuchem a do kešky opravdu nepatří. Prázdný zapalovač může naopak potěšit jejich sběratele a jeho nebezpečnost je nulová.
Mám kluka 8 let a holčičku 5 let. Mluvím tedy z vlastní zkušenosti. Jsme úplní začátečníci, ale i to málo stačí abych si utvořil názor. GC je jednou z nejpříjemnějších rodinných zábav. Celá rodina se k večeru sejde nad mapou, naplánuje trasu, žena potom připraví svačiny, táta zkontroluje auto a bicykly a děti vybírají ze svých hraček poklady na výmněnu. A věřte, že si na tom dávají záležet:) Vždyť se taky jde hledat poklad. A tak je to také bráno. Říkám to protože stav námi nalezených kešek, byl většinou hrozný. V jednom případě se jednalo spíše o odpadkový koš. To si ty děti po takové přípravě a s takovým očekáváním nezaslouží. Pokud tam musíte dávat kondomy, proč ne? Ale se smyslem pro humor to nic společného nemá. A jestli holt máte problémy s dodržováním něčich pravidel, tak si hrajte s pravidly svými, ve své vlastní hře. Potom nemusíte takhle hloupě diskutovat o sirkách, kondomech a kudlách. Já jsem rád, že si zase můžu hrát jako dítě a je to o to skvělejší, že k tomu mám skvělé parťáky - svoje děti.
Tady se celkem není čemu divit… myslím že stačí podívat se na ikonu.
A to buď rád, že ho neznáš osobně. Já ano:) ten je ale v pořádku a kondom by do kešky nedal:)))