Zapsaná nepsaná kačerská pravidla aneb návrh na nový sigitem

Vím, že jsem zatím naprostý zelenáč, ale snad můj nápad není zase tak praštěný. Zatímco netrpělivě čekám, až mé štěndo dobere antibiotika a zbaví se toho příšerného kašle, procházím si zdejší diskuze a trochu mě děsí co se tu dovídám, že se kradou geomince, že lidi nemění fér atd. Mno a tak si říkám, že opravdu mohou činit z neznalosti a jak tedy jejich znalost zvýšit? Co takhle výrobou Zapsaných nepsaných pravidel.

Moje idea je takováhle:
Karticka velikosti myslím A7 - proste vizitka.Z jedné strany vizitka kačera nebo nějaké téma, třeba gratulace jinému kačerovi k 1000 pokladu, oznmení narození nového kačera, svatby atd. To prostě by byla iniciativa toho kdo by si ten sigitem vyráběl.
Z druhé strany by bylo znázorněno nějaké pravidlo. Třebas pravidlo o ¨tom co se dělá z naleznutým GC a TB. Teď by k tomu pravidlu byli tři obrázky, jedno prostě takové vzdělávací, prostě obrázek mince a travel bugu a utoho nápis Pošli je dál nebo něco tak. Mno a pak by existovali dvě postavičky a to buď klaďas Kačer a takovej ňouma Kačírek, nebo by to bylo tak, že by byl jen Kačer a buď to by mu radila ještěrka nebo by ho kárala …

Třeba todle pravidlo s TB a GC by bylo tak, že Kačer klečí u kešky, bere si minci a říká že ji předá dál, ale že třeba toho TB brát nebude, protože míří jiným směrem. Špatná postavička by ležela v posteli, hryzalo by ji svědomí a u toho něco ve stylu Proč nemůže kačírek spát? V šuplíku mu leží GC atd. prostě kritika.
A tak by se dalo pokračovat s tím co patří nebo nepatří do kešky atd.

Musim končit v práci takže zbytek dopíšu tak za hodinu.

Příteli, nechci ti brát iluze, ale coiny se neztrácejí z nevědomosti, ty se ztrácejí, protože se lesknou. To je patrno i z toho, že TB mají mnohem větší životnost. Kdo by také stál o nějakého medvěda, autíčko, otvírák, či co jiného s přivázanou cedulkou. To není tak lukrativní. Jooo to coiny, to je jiná musica. Ty jsou barevné, lesklé, malé a dají se třeba zpeněžit na burze, nebo si vytvořit vlastní moc hezkou sbírku, že. Vždyť kdo by to kupoval, stojí to randál. Bohužel jejich ztrátám se neubráníš žádnou kartičkou. Taky jsem nějaké měl a již na to se… Jeden zahučel v Anglii, druhý v USA a další v Thajsku. Prostě je to tak:(:(:frowning:

Cejda no ono primarne nejde o to informovat lidi o tom co jsou geomince, ale vytvořit sigitem :slight_smile: to vzdělávání kačerstva je až na druhým místě… a řeba se někdo může zastydět a vrátit minci do oběhu… jsem idealistka to vím…

Teď po cestě domů mě napadlo, že by spíše byla vhodná velikost sběratelské kartičky (takové ty hokejové, magicky atd., existují na ně pěkné obaly, alba na sbírání…

Mno takže by se prostě mohla udělat taková vzdělávací sada karet, ty by bylo fajné dát na net, aby prostě aspoň něco bylo třeba né tak nákladné a tak, každý by si sám udělal tu druhou stranu, sám si je vytiskl, zalaminoval nebo nezalaminoval, to uz by bylo na něm jak to chce míti kvalitné…

sada by měla čísilka, takže by bylo možné sbírat sadu podle čísílek nebo podle autorů… Zkrátka úplný ráj pro sběratele :slight_smile:

Kdybych uměla kreslit tak už čárám, bohužel neumím tak asi budu dělat jen takové informační, no třeba se někomu tenhle nápad zalíbí :slight_smile: uvidíme :slight_smile:

Myslím, že by to stálo za to, zkusit nějak zvýšit znalost pravidel… Myslela jsem, že se mi ztratil GC, ale po pár mailech mi přišlo zpátky:
"Ahoj, myslíš takovou stříbrnou těžkou minci v červeným pytlíku??
S tou si hraje náš 6-letý Míša. Co s ní máme udělat ??"
Stejně tak se z mojí kešky ztratil TB, pravděpodobně vzat polo-kačerem polo-mudlou, který neví, jak ho logovat a co s ní dělat.
A tak poslední dobou přemýšlím nad tím co vy - jak zvýšit informovanost. Myslím, že zrovna těmhle dvoum případům by se dalo předejít. A zalaminované kartičky sloužící zároveň jako trade je super nápad =)

Jo, vetsina minci podle me konci presne takhle, z nevedomosti, nikoli jako zamerne kradeze … :expressionless:

tak proč mi na první kešce po vypuštění ukradli orezlou "rybičku"? :frowning:

Podle mého drtivá většina GC a TB (právě pro ta přivěsená autíčka, kačenky a chlupatá zvířátka mizí právě tak, že si je nechají děti na hraní a dost % z úmrtnosti coinu já osobně připisuji faktu, že jsou svojí velikostí (až na nějaké ty výjimky) jako stvořené pro vypadnutí z kapsy, batohu, kešky do vysoké trávy apod.

Můj první GC ukončil své putování na Velikonoční ostrov už na 3 zastávce u Lipna, kde nejspíš někomu vypadl z přecpané kešky, ale ani to mne ještě neodradilo od posílání daších. jejich osudy jsou různé a mizí všude (např. Nový Zéland, Německo, Slovensko).
Zabránit tomu nejde ničím, je prostě nutné se na takovou eventualitu připravit hned jak cestovní předmět vypustíš do světa :wink:

Ten napad je fajn, ale k nicemu. Ja poslal do sveta tri geocoiny, vsechny jsem vybavil papirkem kde bylo cesky i anglicky strucne a jasne uvedeno co s nim muzou a nemuzou nalezci udelat (to same bylo samozrejme i na jejich strance na GC.com), vsechny byly urceny k putovani pouze v CR a ke vkladani pouze do finalek Mysterk a Multin, a stejne behem dvou let jsou vsechny tri ztraceny. A vetsinou stylem, ze jeden kacer zalogoval vklad do kesky a prvni dalsi nalezce te kesky o par dni pozdeji pise ze v te kesce GC uz neni.. a pritom log v mezidobi zadny.. tri geocoiny uz nejsou nahoda. Pro dalsi geocoin uz mam vymysleny jiny pravidlo, a jestli ani to nepomuze, tak bude muj posledni kterej poslu na cestu.

kubulak Tak to se mi taky stalo, že jsem našla kešku, kde poslední zápis byl s vložením GC či TB a v krabičce nic nebylo. Měla jsem z toho divný pocit, že se stanu podezřelou. :frowning: Prostě někdo musel mezi tím vložením a mou návštěvou do kešky přijít, vybrat, nezapsat… Bohužel se to dá vytipovat z logů na netu. :frowning:
A teď zas mám nepříjemnou situaci, že jsem vložila duo cestovatelů do kešky, od té doby už tam bylo několik dalších kačerů, ale nikdo neloguje vyzvednutí. Napsala jsem 5ti kačerům, kteří tam byli po mně, první dva neodpověděli a ti poslední tři už TB v kešce neviděli. :frowning: Je mi to hrozně líto, ale co proti tomu člověk může dělat? Chci pomáhat cestovatelům cestovat, ale tohle mně na celé hře hrozně mrzí.

Takže nápad s kartičkama bych uvítala, kdyby to jen určitému procentu kačerů pomohlo s osvětou, byl by to úspěch. :wink: Čímž chci říct - lepší pokus o osvětu, než spoléhat na to, že nováčci se budou pídit na netu po informacích, co a jak.:wink:

Kniga - já myslím, že kdyby se toho nápadu někdo šikovný ujal, nebylo by to špatné. CWG se taky chytla a tohle by nemusela být nutně marná snaha. Zvlášť, když by se to pojalo i sběratelsky. A naučit touhle formou kačerský potěr nepsaná pravidla by bylo jen a jen plus. Mezi nováčky jsou často i děti, dokonce i důchodci a ne každý je velký kamarád s počítačem, aby si dokázal najít, co a jak. A někdo i dokáže, ale nemá čas…:expressionless:

Teoreticky by se tohle dalo šoupnout na druhou stranu GVC.
Co třeba nějak takhle? Řekni, jestli to nějak vystihuje tvůj nápad a jak to chce upravit, nebo je to úplně mimo :smiley:

Já jsem teď krajně amatérsky vytvořila kartičky k CWG - pro neznalé poučka pro znalé katalogové číslo aby bylo snazší hledání. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud je třeba CWG jen tak v pytlíku nebo i bez, není pro neznalce důvod si myslet že je to předmět s určitým pravidlem. Několikrát jsem narazila na CWG opatřené právě nějakou "průvodkou" - stručným poučením a hned to působí jinak. Minimálně neznalým to pomůže a trochu je to "usměrní". Těm kteří si je prostě uzmou nezabrání naprosto nic, ať tam text je nebo není, ale věřím že aspoň nějaké procento vezme z neznalosti. Na krabku mi poslední dobou chodí celkem dost začátečníků s pár nálezy a tam pak nemá smysl CWG ani dávat neb jsou hned v háji bez adekvátní výměny. Do chystané krabky vyzkouším ještě jeden nápad jak tyhle věci odlišit - moc tomu nedávám, ale uvidím…

Podle mě by to bylo supr tímhle stylem:

Aneb barevné, obrázkové, zapamatovatelné. Ne bílá, černá, moc povídání.
Otázka je, jestli dokážeme vymyslet něco takového na všechny základní pravidla.

CWG nemá žádné speciální pravidlo, kterým by se lišilo od kinderfigurky nebo jakékoli další věci na výměnu.

LudekV: pokud mam u sveho CWG karticku, kde je vyslovne napsano, ze si preji, aby se menilo POUZE za jine CWG, tak je to o tom cloveku, zdali ho sbali nebo takovou vymenu provede.

Nechci vám brát optimizmus, ale toto je házení hrachu na zeď. U jednoho CWG máme v pytlíku kartičku, na které je poměrně jasně napsáno, co bychom si od nálezce přáli. Můžete si tipnout kolik procent nálezců to splní.

Take jsem premyslel, ze ke svym CWG tam karticku s vymenou za jine, ale myslim, ze je to uplne zbytecna namaha. Skoda, ze se toto pravidlo neudelalo hned na zacatku, CWG za CWG.

Mam na to jiny nazor. Pokud ho dam do cache, pocitam s tim, ze si to nekdo vezme a da tam vec stejne hodnoty. Pokud chci, aby se to menilo vyhradne CWG za CWG, menim s ostatnimi kacery z ruky do ruky.

No, je příliš mnoho hledačů, kteří mají jen mlhavé znalosti skutečných pravidel a o nějakých nepsaných si tu pak můžeme jen hezky pokecat.

Včera jsem potkal evidentně nové kačerky, dvě maminky, 2 kočárky, další 3 děti kolem. Myslím, že o nějakém tradování 1:1 si takhle můžeš nechat jen zdát.

… k tomu můžu dodat, že bratia Slováci mají u SWG celkem inaků kačtičku. Jasně na ní stojí " TOTO JE DARČEK, MOŽES SI HO NECHAŤ ! "
A to všechno je provedeno v 7 jazycích včetně barevných vlaječek.

Prostě není co víc řešit a je klid :wink:

Takže asi tak :smiley: