Zaseknutý Oregon 550T a vymazané všechny keše ;-(

Čau, že se tu a tam něco sekne a přestane fungovat je normální, ale mě se to stalo teď za poslední 3 dny třikrát, takže jsem už celkem nas… ;-( Postup je skoro vždycky stejný:

1. v GeoGetu připravím výlet, vyexportuju GPX s kešema

2. přes USB nahraju do Garmina (Win 7, někdy odpojuju, někdy ne, nepozoruju v tom ale rozdíl)

3. zapnu a zkontroluju, jestli se nahrálo. Pak většinou vypínám a zapínám až na místě startu.

4. na startu zapnu, počkám, až chytí signál a vynuluju stopky, trasy, apod.

5. nastavím na první keš a jdu k cíli - pár metrů před cílem se chci podívat na nápovědu a Garmin totálně vytuhne, nejde ani vypnout, pomůže jen vyndat baterky (stalo se mi to na Lom Kacni nebo Sifra Matyase Sandorfa, ale nevim, jestli to ma nejaky vliv)

6. po novém nastartování mám promazané GPX, takže vidím jen keše, které tam mám uložené v tom single-cache formátu (buď stažené z netu jako Ulož GPX nebo poslané z jiného Garmina)

Když dorazím domů a zkusím to zopakovat znovu se stejným GPX, stejnou keší, tak to jako na potvoru funguje (jediný rozdíl je ten, že sedím doma a nejsem v terénu).

Firmware mám poslední (3.40), dělalo mi to i na 3.20. Pochopitelně to naštve, zvlášť, když to udělá na začátku celého výletu.

Netušíte někdo? Na wikipedii jsem se dočetl, že by ty GPX neměly být větší, než 10M, ale to je tuším omezení pro starší verze Garminů, které mohly mít jen 2000 keší. 550ka by měla zvládnout 5000 keší, takže ten soubor asi nebude jen 10M. Ten můj má nějakých 25 MB a obsahuje asi 3500 keší v Praze a okolí.

Jinak nahrávám do Garmina, četl jsem tady ve fóru, že někdo nahrává na kartu a pak mu tam zůstanou, jen je potřeba restartovat, to jsem ještě nezkoušel. Napadlo mě taky zkusit mu nastavit Read-Only příznak na filesystému, nezkoušel jste to někdo?

Uvítám jakékoliv další rady, zkusil jsem napsat i na technickou podporu Garminu, ale vzhledem k tomu, jak se to chová nedeterministicky a neumím to zopakovat, tak moc nevěřím, že by mi pomohli.

Zkus pred nahranim GPX vymazat veskere stopy a WPT. A nenahravej vetsi soubor nez 20 MB a uvidime, jeslti to bude delat.

Myslíš vymazat přes Nastavení v Garminu nebo vymazat ty soubory na disku (předpokládám máš na mysli adresář GPX)?

Ahoj, mam Or550 a když nahraju cache z GG a potom dám odstranit trasové body, tak se to chová opravdu tak. ( nejde otevřít listin, hint, vytuhavá při pokusu o otevření. ) Takže to nedělej… :slight_smile: Dříve se mi stávalo, že se seznam keší smazal,ale od té doby, co promažu Garmina, nahraju cache a pak už nic nemažu to chodí bez problémů. Než jsem přišel na to, co dělám blbě… To byl porod. Člověk vyrazil a najednou byl bez dat. :frowning:

pavel.pola: pres Nastaveni v pristroji. A az potom nahravej to GPX.

Heh, preventivně to dělám ještě složitěji B) Ale nikdy pak nebyl problém…

V nastavení Vymazat, vypnout GPS, připojit k PC jako disk, vymazat nepotřebné GPX soubory z adresáře GPX, případně jeho podadresářů (NESAHAT na CURRENT.GPX !!!), odpojit GPS (tím se vypne), zapnout GPS (tímto se vytvoří nový základní, "prázdný" CURRENT.GPX soubor), vypnout GPS, připojit k PC jako disk, nahrát potřebné GPX soubory do GPS (já to radši dělám po jednom…), odpojit od PC, zapnout GPS (tím si ty nové soubory správně zpracuje)… Pokud chci nahrát další nový soubor, tak opět vypnout, připojit k PC jako disk, nahrát GPX soubor, odpojit od PC, zapnout …

Ha ha, neni nad to brat s sebou do terenu vytisknuty listing :smiley:

Nevíte někdo k čemu slouží soubor current.gpx? a soubor userdata.gpx? Jedne soubor se nachází na paměťové kartě a jeden v paměti GPS…

Jinak pochopitelně používám jako záložní variantu řešení přes POI body, tj. mám všechny keše vyexportované jako POI, což v nouzi stačí, ale "paperless geocaching" jsem si představoval jinak.

Ahoj, moje zkušenost : Ohledně limitu velikosti souboru pro 550 jsem si myslel totéž co ty - že musí být větší a někde to musí být uvedené. Možná je, ale já to nikde nenašel, resp. nenašel jsem jiný limit, než těch 10 MB.

u souboru GPX do 10 MB jsem problém nepozoroval. U souborů větších mi občas dochází při zapnutí a startu GPS k tomu, že přístroj vytuhne a nejde vypnout ani tlačítkem, musí se vyjmout baterie. Čím je soubor větší přes těch 10 MB, tím častěji mohu vytuhnutí při startu očekávat, ale nemusí také nastat vůbec. Na čem to záleží nevím, jestli si přístroj hází coinem hlava orel … ? :slight_smile:

Po znovuvložení baterie a zapnutí přístoj naběhne, ale již nevidi nahraný GPX soubor. Ten soubor tam je, jen ho přístroj nevidí. Přišel jsem na to, že stačí u tohoto souboru změnit datum a po dalším zapnutí přístroje už GPX soubor vidí.

Řešení tedy mám tato :

1/ Vyrábím GPX do stanoveného limitu, pak nemám problém. I tak mi to vygeneruje mnovem více keší, než za víkend stihnu oběhat :smiley:

2/ ukládám si do O550 kešky celé ČR pomocí POI. Není to sice takový luxus, jako GPX, ale v terénu nikdy nezůstanu bez dat.

3/ mám MDA jako záložní systém.GCZii nebo jiné programy na telefonu jsou uprostřed lesa lepší, než nic :wink:

4/ v autě vozím i malinký lehounký netbook, na změnu datumu souboru v přes USB připojené GPS stačí jakákoliv stará šunka.

Do budoucna chci zkusit mít dvě rozšiřovací karty, nahrávat GPX na karty a možná by mohlo zabrat výměna karty, nastartovat, vypnout, zpět původní kartu a zapnout a možná by ji mohl vidět, ale ozkoušeno nemam, jen v plánu (druhá karta vyjde levněji a má menší hmotnost, než sebelehčí netbook :stuck_out_tongue: ) .

Co čtu diskuse k O550, občas mi přijde, že co kus, to originál - nechovají se všechny zcela stejně, ale to je jen můj dojem.

Díky za případné další postřehy a nápady, i když to není zcela dokonalá navigace, stále ji považuji za velmi dobrou. Dříve jsem hledal jen s MDA, dnes už bez O550 ani krok B)

Bohouš

Tak je zkus nacist v MapSource a uvidis. Pokud je to ten co myslim, tak je to prosla trasa.

Mimo jiné… Také tam jsou waypointy.

Tak jsem teď doma ověřil, že problém opravdu způsobuje to mazání PO nahrání GPX s kešema. Když dám všechno vymazat a pak jdu na keš, na 100% se mi navigace sekne. Soubor s GPX mi to smaže jak z karty, tak z jednotky, v tom nedělá rozdíl. Tak jsem to napsal na technickou podporu Garminu a jsem zvědavý na odpověď.

Tohle se mi taky stalo, pomohlo smazani vsech gpx souboru co byly v navigaci, jednalo se o ulozene trasy, po odstraneni se mi to uz nestalo ani se stejnym souborem.

Tak jen resumé po komunikaci s podporou Garmin:

Aneb jak prosté, milý Watsone… :slight_smile: