Zasloužilý geocacher vzorem ostatním (pouze pro lidi nad 500 nálezů)

Lidé se ke geocachingu dostávali dřív hlavně přes známé. Byli jimi vedeni, korigování a až potom vypuštění do světa. Nyní je to už trochu jiné. I když existuje velmi mnoho zdrojů, kde noví cacheři mohou získat informace, lze pochopit, že každému takové samostudium nevyhovuje. Anebo ho nenapadne, že by měl hledat víc.

I když to zní jako z Rychlých šípů, tak stále platí, že lidé mají vzory, trochu k nim vzhlíží a snaží se chovat podle nich. Mladý kytarista obdivuje Satrianino, amatérský sportovec české reprezentanty, školák svého staršího bráchu.

Ne, nový geocacher nebude se stejnou nábožnou úctou vzhlížet k PaBovi, Dorcadionovi (nebo nedejbože k Mitákovi ;)). Ale přesto tady nějaký vztah je. Když uvidí, jak se tito lidé chovají u kešek, při logování, při zakládání, zcela jistě to na nich nechá nějaký vliv.

Vzor ale musí být dobrý, pokud to má k něčemu být. Proto bych rád vyzval všechny kešery, co mají dejme tomu přes pět set nálezů (dnes více než 200 lidí), aby si uvědomili, že jsou vzorem pro ostatní. Jsou více sledováni, jak hledají, logují, jak zakládají, jak se chovají ke keším při náhodném setkání. Bohužel zároveň platí, že jeden špatný příklad většinou vydá za víc než několik dobrých.

Nechci už déle kázat a moralizovat. Jen bych chtěl poprosit o zamyšlení.

Prosím vynechte příspěvky, kde se bude řešit, jestli je správná hranice 500 nálezů nebo jiná. O to vůbec nejde.

po pravde jsem moc nepochopil smysl tohoto vlakna.
vidim v tom pouze snahu o sablonizaci a strojove chovani.
znam spoustu kaceru, kteri maji mene nez 100 nalezenych kesi, a jsou pro me daleko vetsim vzorem nez nejaci petistovkari.
geocaching je o citu a vztahu k prirode a okoli. nekdo se s nim narodi, nekdo ho ma malo, jiny ho ma na rozdavani a dalsi ho neziska ani po nalezeni 1000. kese. to je proste fakt.

stejne tak me udivila jista aktivita, uz nevim koho, o naboru "dobrych" brnenskych zakladatelu, kteri maji alespon 300 nalezu. nad tim se musi soudny clovek jen pousmat. nekdo proste pochopi smysl teto hry hned, jiny, byt se snazi sebevic, nikdy. jsme preci jenom lidi B)

no v první chvíli jsem si myslel, že je to zakládající vlákno fóra pro vedení flame :wink:
a teď koukám, že je to myšlený vážně…

Myslím, že to spíše byla výzva těm kačerům, co se považují za zkušené, aby se podle toho také chovali. Pokud toho tedy jsou schopni.

Bohužel do toho byla nezkušeně vnesena ta hranice 500 kěší a už se tu zase zmateně dohadujeme …

Ježkovy zraky, to snad není pravda. Copak nechápěš, že pokud se má nějakým způsobem stanovit skupina geocacherů, tak jiným způsobem, než podle počtu jejich nálezů to nelze? Ještě tak podle založených keší, ale tam až na výjimky platí, že hodně založeno mají ti, co mají i hodně nalezeno.

To o těch 300 nálezech je samozřejmě o mně. Když jsi tak chytrý, tolerantní, SOUDNÝ a já nevím co ještě, tak navrhni jiný způsob, jak k listingům napsat jména známých kešerů. S 1000+ nálezy jich je málo, se 100+ nálezy strašně moc. Čekám na tvoji odpověď. Pokud z tebe nic rozumného nevypadne, tak už prosím tě to tohoto vlákna nepřispívej, protože to znamená, že píšeš příspěvky, aniž by ses nad danou tématikou pořádně zamyslel. S takovými příspěvky běž do flamovacích vláknech a toto, prosím, nech být napokoji.

Kdo nepochoil smysl, zřejmě text nebyl určen pro něj. Kdo pochopil, budu rád, když se zamyslí.

A proč si myslíš Marku, že zasloužilý je ten co má víc než XXX (nechci tě chytat za slovo) odlovených keší? Opravdu jsou zasloužilí ti co mají x000 keší? Mohou to být zrovna tak jen sběrači, kteří nemají jiné zájmy. U jiných kešerů může být zase podstatou geocachingu kvalita, ne kvantita. Co to znamená ulovit 25 keší denně? Jen honičku - ale čísla pak přibývají. Nechci mít takový vzor. Při 5 pohodových odlovených keší se k těm číslům nedohrabeš, ale užívat si to můžeš možná víc než ti tzv. zasloužilí.
A flame je na světe :slight_smile: Omlovám se.

Vůbec jsi nepochopil, co jsem psal a proč jsem to psal. Text vůbec nebyl o hranici 500 kusů - hlavně že na to výslovně upozorňuji.

Jen tak pro zajímavost: proč píšete do vlákna, které je nadepsáno "(pouze pro lidi nad 500 nálezů)"?

Pokud hodláte kritizovat, tak konstruktivně. Tzn. navrhněte jiné řešení, ne jen že poplivete to současné.
Tady nikdo netvrdí, že ten, kdo nemá 500 nálezů, není zasloužilý kešer. Tvrzení je opačné - kdo má aspoň 500, je zasloužilý kešer.
Jak jinak definovat "zasloužilé" kešery, aby to bylo obecně platné pravidlo? Čas založení úštu na gc.com? Co když někdo založil před 4 roky, našel 20 kabiček a od té doby nic? Co takhle počet založených keší - třeba 10? Zrovna jste zabili Geo.Benedikta, LOLEho, Kura Team, Študyho a další kačery s mnoha sty nálezy. A co takhle podle počtu naštívených eventů? Asi to taky bude mizerné kritérium. Co dál, kdo nabídne něco lepšího?

Dobře, takže zkusím to ještě jednou, tentokrát méně vzletně, protože vidím, že tohle hodně lidí odmítá chápat. Věřím ale, že lidé, které chci oslovit, pochopili, co jsem svým úvodním příspěvkem myslím.

Takže stručně: Kdokoli si myslí, že může být vzorem, nechť je vzorem a chová se tak. Lidé, kteří dělají geocaching dlouho, mají hodně nálezů, hodně založených keší, jsou všeobecně známější… ti by se podle mého názoru jako vzory měli chovat automaticky.

Pravdu díš, tenhle virtuální geocaching na fórech je vskutku vysilující i při pasivní účasti :wink:

Placku zasloužilého geocachera sice nemám, ale v Moskvě jsem byl, Lenina jsem viděl, 500 nalezeno mám, tak tedy jdu udělat něco příkladného pro občerstvení ducha i těla svého, stejně jako svých bližních.

Definitivně odhlašuji RSS na GC.cz a jdu někam schovat krabičku.

Ano, odmítám chápat dělení na tzv. "zasloužilé" a ty druhé (nezasloužilé?).
To, co jsi ale napsal méně vzletně a stručně je to pravé ořechové - naprosto s tím souhlasím.

Nepovažuji se za zasloužilého Cachera nejenom podle počtu nálezů a už vůbec ne podle počtu založených cache.
Nicméně obecně chápu smysl určitého vzoru, který snad většina přirozeně vidí v těch, kteří něco umí, znají, něčeho v dané oblasti dosáhli, nebo se tomu prostě věnují dostatečně dlouhou dobu, aby byli považováni za vzor/autoritu pro ty tzv. nováčky.
Když jsem s GC začínal, považoval jsem za zasloužilého každého, kdo měl ve statistice nenulové číslo u nálezů nebo založených (později vyšší než to moje), stejně jako dřívější datum registrace. Nejsem z velkoměsta, takže mnohá jména zde prezentovaných znamých veličin jsou pro mne zatím stále jenom jména, za která si nemůžu dosadit konkrétní osobu. Event, nebo setkání u keše je skvělou možností jak poznat zajímavé geokolegy, ale také si rozšířit nejen své geoobzory.
Nevím jestli se někdy stanu zasloužilým nebo známým Cacherem, každopádně pokud mě někdo z těch "NOVÝCH" požádá o radu, tak poradím stejně jako mně poradili jiní, když jsem začínal.

Bo.T.L.

Pro nás osobně je vzorem takový kačer, který založil kešku na zajímavém místě. Keška má pěkné provedení a potěší už pouhý nápad. Kačer, který se o svůj výtvor stará a když je problém, tak reaguje. To se nám líbí a chceme a snažíme se takovými být.

Hm to dělení podle počtu nalezených nebyl opravdu dobrý nápad.
A tohle vlákno taky ne. Přece neskočim z okna, protože z něj vyskočil zasloužilý kačer. Tím chci říct, že snad každý normální člověk nebude kopírovat špatné vlastnosti svých autorit. Líbí se mi jak hraje na kytaru Jimi Hendrix, ale fetovat kvůl tomu nezačnu.
Pokud někdo odhazuje v lese odpadky, určitě nepřestane, když uvidí, že to ostatní nedělají.
Jinak pro mě osobně je vzorem Poník, kterého sice osobně neznám, ale všichni si ho váží a chtěli, aby byl reviewerem.
Podle mě proto, že se nesnažil být zasloužilým kačerem, který ostatní ohromuje počtem nalezených, ale především se snaží dělat něco pro ostatní.
Doufám, že nevadí, že jsem to napsal, ještě nemám 500 nalezených a ani na to nepospíchám, on se dá udělat hezký výlet s kamarády i s. jednou krabičkou v jednom dni :D.

Možná je škoda, že do diskuze nemohu pustit opravdu jen ty, kdo mají pět set nalezených… Proč prosím většina z vás reagujete na něco, co zjevně nebylo určeno vám? Co nakonec vůbec nebylo určeno k nějakým velkým reakcím.

Mě už to tady nějak přestává bavit. V RSS je tolik příspěvků, že je stejně nestíhám číst, v diskuzích je víc balastu než přínosných témat. Jde to směrem, který mi nějak nevyhovuje, takže to tady asi postupně opustím. Diskuzí podobného typu mám dost na Živě, AutoRevue a dalších našich serverech, dobrovolně nepotřebuji další.

Aha. Tak já jsem toto vlákno neměl vlastně vůbec číst. Tak to se omlouvám. :slight_smile:

Asi to psani do fora zaslouzile cachery az tak moc nebere :slight_smile:
No dobre, potrefena husa se ozyva, vcera jsem pri nahodnem setkani pobliz jedne divne mysterky s fotkou coby logovaci podminkou odbyl dobre minenou nabidku vyfoceni s tim, za jdu na tradicni cache o 3km dal. Ja tyhle dodatecne podminky rad nemam, ale vzor si ze me nikdo brat nemusi, at si kazdy provozuje geocaching, jak ho to bavi pri dodrzeni nejake zakladni slusnosti, na to neni treba vzhlizet ke vzorum.

Jóóó hošku, tak teďs mě nakrknul, tady bude flame jako prase ! :smiley: Protože nejen mladší geocacheři ke mně vzhlížejí s náboženskou úctou, ale vzhlížím k sobě i dokonce já sám :smiley: což už samo o sobě je příklad hodný následování :wink:

Hergot a jak mám získat vztah k přírodě, když jsem vyrostl ve městě a když jdu do lesa, tak se bojím když na mě houkne kdejaká sojka ? :smiley:

A sakra ? Tak tady se stala chyba ! :slight_smile:

Mno já nevím, asi bych sem psát neměl, budu upřímný, ale někteří brněnští "vyhlazovači" s tisícovkou nálezů kteří berou tradicionálky jak na běžícím pásu a sotva se podívají kolem sebe, pro mě teda rozhodně vzorem nejsou, a už vůbec ne takoví co zakládají po Brně "keše pro keše". Sorry pánové…

ale určitě si za takovýto kacířský výrok zasloužím ban.

Prostě mě namích ten název vlákna, jako by někoho předurčoval a přitom by stačilo název upravit "např na vzorný cacher vzorem ostatním", dát mu status "sticky" .