Není to úplně GC-téma, ale myslím, že sem patří. Zajímá mě váš názor na pomalu mizející zvyk a to zdravení v přírodě. Etiketa říká:
"Zvláštní případ zdravení je, potkáme-li ve volné přírodě nebo na vesnici neznámou osobu nebo osoby. Není povinností pozdravit, ale je to zdvořilé, jestliže je zřejmé, že tyto osoby jsou tam domácí, protože pozdravem symbolicky vyjadřujeme úctu k místnímu obyvatelstvu. Ale zdravíme jen tehdy, jsou-li tyto osoby v celém okolí samy. Máme-li klobouk, nesmekáme a zdravíme jen slovy a kývnutím hlavou." (zdroj)
Mrzí mě, že jen málo lidí (povětšinou starší generace) na stezce v lese slušně pozdraví nebo alespoň na pozdrav odpoví. Možná je to záležitost krajů, ale myslím si, že jde spíše o obecný trend. Co vy si o tom myslíte? Máte podobné zkušenosti? Zdravíte sami nebo jen odpovídáte?
K tomuto tématu spouštím anketu.
Do svých odpovědí můžete i uvést váš názor na hluk a nepořádek v lesích způsobených lidmi. Díky.
Pokud při tůře v lese či na vesnici někoho potkám, samozřejmě zdravím. Když jdu po turistické trase spolu s davem turistů, nemá cenu zdravit. Sice jsem o tom nečetl, ale zdá se mi to samozřejmé a slušné. Není špatné po několika hodinách šlapání prohodit s místním pár slov.
A při hledání pokladů je to i důležité. Když pozdravím místní obyvatele a pokusím se o krátkou konverzaci, necítím se jako nezvaný host a v klidu odlovím.
Jinak ze zkušenosti mi téměř všichni odpoví pozdravem, když je vyzvu.
Já na výletech většinou lidi zdravím. Byl jsem tak vychovaný (mírně vesnicky) a připadá mi to normální.
Výletníci většinou odpoví, domorodci jak kdy. Občas někdo "čumí jak bulík" občas někdo "zabučí pozdrav" jako kdyby odpovídal: "Co chceš, blbečku?", ale to jsou vyjímky. Většinou se na sebe usmějeme.
Nedávno nás v přírodě zdravili němečtí turisté česky.
Jasně že zdravím…
Tady se mi nabízí krásná paralela. Mezi námi pejskaři se také běžně zdravíme. Když se u sebe dva psi zastaví a pozdraví se, je naprosto nemyslitelné, aby totéž neudělali páníčkové. Samozřejmě se jen pozdraví a neočuchávají.
Zdravíme, zdravíme, nic to nestojí a spolu s úsměvem to vždycky potěší. Akorát není vždy jednoduché rozhodnout, zda zdravený je Ahoj nebo Dobrý den. Coby starému kotlíkáři je mi bližší Ahoj, ale občas když potkáváme seriozní dvojici postarších turistů volíme Dobrý den - o to větší překvapení je Ahoj coby odpověď :o)
Mně to naučili v Polsku a Švédsku, kde je zdravení mezi turisty naprosto běžné, a to i na frekventovaných místech. Jen člověk musí překousnout své antikomunistické přesvědčení, když už popadesáté zdraví slůvkem Cześć
Jeee dobry den slecno, vy mate ale krasneho pejska, muzu si vas pohladit??, :D:)
A k tematu: ano snazim se zdravit, pokud potkam nekoho samostatne tak mi to tak nejak prijde normalni. A ted jsem byl i mile prekvapen kdyz jsem se nedavno splhal na Rip tak po ceste nas pozdravilo i nekolik deti.Ale na druhou stranu uz jsem se samozrejme take setkal s pripady jak uz tady bylo psano, ze dotycny cumi jak kdybych byl mimozemstan nebo jen cosi zamumla.
Ohledne zdraveni v dnesni dobe nemuzes cekat moc zazraku (dle meho nazoru).
Dnesni mlada generace uz moc nevi ani co je slusnost a co to je pustit starsi lidi sednout v MHD. Tak je tezke ocekavat, ze budou zdravit i v lese.
A neni to jen o mlade generaci, ale bohuzel i o te generaci predtim. Proste na tuhle stranku slusneho chovani se jaksi pozapomina a mnoho rodicu to uz neuc sve deti.
Nedivim se panu Spackovi ze si na tohle tema udelal porad a vydal nekolik knizek, vzdyt dnesni mladez o tom nema ani potuchy ze neco takoveho existuje.
Taky zdravim, jsem navykli od nas ze skorovesnice, kde jsem jako maly zdravil kazdyho, protoze kazdy znal kazdeho (v mem pripade kazdy znal me, ale ja nikoho ) . Co se tyka zpusobu pozdravu v dnesni dobe, tak volim nejcasteji podle me neutralni "zdravim" , pouzivam i "ahoj" a "dobry den" , ale to je podle individualni situace.
Zajimave tema. Pokusim se nad tim zamyslet. Kdysi jsem delal normalni turistiku - a to jsme se zdravili pri setkani uplne bezne, dokonce i cele skupiny.
Ted uz se to moc nenosi. Na horach se sice s vetsinou lidi pozdravim, ale take potkavam lidi, ze kterych uz na dalku cisi nepratelstvi, takze je ignoruji. Totez plati pro particky urvanych spratku se sluchatky v usich. U mnoha lidi i tak pozdrav od nezname osoby evidentne vyvola prekvapeni. Pokud jsem jiz v blizkosti cache, tak se spis schovam, nez abych daval nekomu prilezitost k zapredeni hovoru.
Co se tyce pozdravu ve mestech, nebo ve vesnicich (pejskari, osamoceni lide na zastavkach…) tak tam uz jsem v dnesni dobe velmi ostrazity. V Praze napr. nejcasteji pozdravi (a zapredou tak hovor) zebraci, prodejci NP (maskovani zebraci), vybiraci prispevku na ruzne veci, otrapove od ruznych pruzkumu, nebo otrapove vnucujici nejake zbozi, nebo sluzby (o ktere stejne nestojim). A totez uz jsem zazil i v jinych mestech. Takze pri necekanem pozdravu od nezname osoby jsem posledni dobou spis okamzite "nasponovany", protoze tusim, ze to nebude "jen tak", ale ze bude neco chtit…
Zo Slovenska som bol zvyknuty, ze ludia v prirode sa bezne zdravia. Po prichode do Ciech som bol prekvapeny, ze sa to tu deje v ovela mensej miere (zeby viac ludi a turistov obecne?). Kazdopadne sa snazim zdravit a vacsinou sa stretavam s milou reakciou
BTW To Alicek: ak sa nemylim, Gruss gott sa zdravia len Bavoraci a Rakusaci, Sasi z byv. NDR to moc nepouzivaju - ale ak sa mylim, opravte ma
Tohle kategorizování nesnášim. Dnešní mladá generace? Co to má být? Hulváta najdeš všude, ale né všichni jsou takoví. 90 procent lidí, které potkám na horách či hluboko v lese pozdrav opětuje a ten kdo o slušném chování nemá zdání se moc často v přírodě nepohybuje. Také na ně občas narazím, ale většinou to jsou cizinci nebo arogantní lidi ve střednim věku. Takže bych nepsal, že mládež nemá potuchy…
Ja tedy vetsinou lidi v prirode ci na vesnici zdravim, prijde mi to takove normalni a clovek ma z toho byt i jen letmeho setkani hned lepsi pocit, nez kdyz se lidi jen miji a mraci se na sebe. Vedeme k tomu i nase trpasliky.
Mimochodem, kdybych cca pred tydnem nepozdravil jednoho cloveka kdesi na rozhrani vesnice/priroda (a nezapredl s nim puvodne nenapadny a nakonec asi dvouhodinovy prijemny rozhovor), nanesel bych super misto pro svoji posledni cache. Vzhledem k tomu, ze jsem videl, jaky ma vztah k prirode, doslo i na temata jako turistika a geocaching .
Nesu o moc starsi nez ty, ale za svym nazorem si stojim. Ano existuji vyjimky (taky jich par znam), ale tech je tak malo ze se daji rychle spocitat. Kdo ma slusne vychovane rodice, tak je slusne vychovan taky, ale kdyz uz ani 20 lety clovek neni schopny pozdravit starsi osobu, navic da se rici "pani domaci" u ktere bydli v podnajmu tak uz to je napovazenou.
To co jsem psala je mysleno globalne nikoli jen na lidi, ktere potkam nekde v prirode.
Jestli se te to dotklo tak promin, ale co jsem se setkala s lidmi ja tak bud potvrzuji co jsem rekla (tedy ze jsou to nevychovani spratci, kteri zdravit neumi), nebo to jsou starsi lidi, kteri na me koukaji jak na blazna, kdyz je pozdravim, proroze lidi meho veku to normalne nedelaji. Tot ma zkusenost
Zajímavé je,že když jedeme na kolech,zdravíme se "Ahoj",nebo prostě kývnutím hlavy (vyjímku tvoří tzv. žiletkáři,to jest polykači km na galuskách,tam je to spíše vyjímka,když pozdraví někoho na treku,či bajku),když jdeme pěšky zdravíme většinou "Dobrý den".Vyjímku tvoří velmi frekventované místa,kde jde spousta lidí za sebou,tam spíš jen ty,na kterých je vidět,že mají chuť nás taky pozdravit.Většina turistů zdraví automaticky,někteří jsou pozdravem překvapeni,ale rádi odpoví a nejmenší část tvoří ti,kteří neodpoví vůbec,nebo velmi neochotně,ale takové jedince už většinou oti(y)pujeme,už když se blíží.Chodíme často a rádi,potkáváme staré i mladé a tvrdíme,že zdraví všichni stejně bez rozdílů věku.Teď jsme si na Šumavě užili zdravení až až a je fajn,že jsme potkávali jak turisty důchodce,tak rodinky s dětmi i skupinky mladých,do kterých bych to neřekl - když třeba potkáte skupinku hiphop oblečených mládežníků jak šlapou pěšky na Poledník s pasem kalhot někde u kolen,tak to i potěší. No a i když soužití cyklistů a chodců není vždy ideální,tak se snažíme navzájem taky zdravit a občas to funguje. Takže si dovolujeme tvrdit,že to u nás v Čechách není tak hrozné !!!