Pořád mi vrtá hlavou čím to, že je zakázáno použít k ukrytí kešky ‘špičatý, kovový předmět’, ale je naprosto OK dát kešku do zídky.
Po několika prázdninových nálezech bych byl pro zavedení nového pravidla, že ukládat cache do zídek je zakázáno a všechny bez pardonu disablovat než dojde k jejich přemístění.
Přijde mi dost smutný, když vidím, jak se pěkný a zachovalý zbytek 500let staré zdi (která ještě před pár lety byla naprosto v pořádku) rozpadá, protože každý hledač povytahne nějaký kámen (nějaký další jiný kámen).
Tím by se taky vyřešilo to, že se hledači vrhnou jako první i na chudák zídku, ve které nic uloženo není, ale má tu smůlu, že je někde poblíž kešky.
Na tom něco bude.
Už jsem taky viděl několik polorozebraných zdí a dokonce i historickou dlažbu.
Tak tohle znám, na Pardubicku je Zídková cache. Cache je v zídce.
Taky sem tam provedl rozborku a zborku tý zídky. A po dlouhém hledání nalezl. Jsem zvědavý kdy na někoho majitel té zdi zavolá policajty.
Teda pokud mu z té zdi něco ještě zbude.
Taky jsem nebyl potěšenej když mi na cachi GC12YWZ http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=2318a718-3c4b-426d-8c90-0339bd3d06e1 rozebírali hřbitovní zeď. Proto jsem to tučně a červeně napsal do listingu, že tam to prostě není. Ale i tak se najdou jedinci co do logu napíšou že na zeď sáhli..proč?!
Druhý poznatek mám z minulého týdne. Cache Truba ve Štramberku..no šílené místo úplně jasné, ale není tam prostě poskládanejch pár šutrů, je tam půl metrový hráter ve zdi, né-li víc. A jak že to autor vyřešil?! Podívejte se sami, napsal do listingu že cache přemístil a ukryl ji pod 3 kameny..jo našel jsem je hned..asi metr nad tímto kráterem v té samé zdi..co myslíte, že další kráter nevznikne? Je to dosti nešikovný způsob ukrývání keší do těchto míst…
Podle tvého bydliště tipuju, že mluvíš o Krasíkově, že?! ![]()
Vím, že by se nemělo používat "Re", omlouvám se…
Hola, jsem pro. Zkusme to v CZ omezit nebo zakázat! I já jsem viděl spoustu škod. Co na to revieweři?
No tak Krasíkov mě dohnal k této akci, kterou jsem rozhodnutej dotáhnout do úplného konce (přidání pravidla).
Ale vzpomínám si na jiné příklady:
Most u Okoře
Kostel Všenory - tam je keška jinde, ale hřbitovní zeď už má na mále
Košířský altánek
U jezu
A jistě mnohé další.
Ono to chce používat inteligenci a nervat ty kameny ven silou. Když nejde lehce ven, tak za ním asi nic nebude. Ona ta keška nejspíš bude v místech kde v té zdi už byl nějaký otvor a teď je v něm nějaký kámen který tam tak docela nepasuje. Ale chtít používat rozum, to je pro některé lidi moc …
Příkladů jsem už také pár viděl - Afrika (tam je cache doslova zazděná), původní uložení cache Zvířetice, Viadukt Krnsko, Kosmonoský zámek (tam se už v logu někdo přiznal k rozebírání zdi…). Myslím si ale že snad není nutné zavádět další speciální pravidlo, něco o umístění cache tak aby nedocházelo k poškozování okolí při hledání myslím v pravidlech už je.
To samé platí o umísťování cachí ve strmém svahu a devastaci okolí…
S nevhodností umístění keší souhlasim, ale tohle povede akorát ke zbytečným vášním. Nezpomínam si, že by nějaká akce tohoto typu vedla k řešení problémů (nevhodný obsah keše, umístění, vybírání TB, hnusné listingy atd. atd…).
Myslim, že by se tohle téma mohlo trošku odtabuizovat a můžeme nevhodnost umístění keše psát při logování místo poděkování.
Poškozování památek taky může omezit přesný hint v listingu.
Zkoušel jsi oslovit ownera?
S problémem zídek souhlasím, ale nemyslím si, že je problém jen v tom umístěni. Problém je dle mého hlavně v bezohlednejch kačerech (přiznejme si to, i takoví jsou). Jak si jinak vysvětlit, že když je třeba hint "pod smrčkem", že je vyrabáno a nezamaskováno několik děr pod každým smrkem v okruhu 30 metrů od siuřadnice? Prostě když někdo místo přesného zaměření a zamyšlení se nad možnými úkryty na to jde hrubou silou, tak tam nějaké domlouvání nebo zákazy moc nepomůžou :(
A klidně rozeberou i zeď, když si zapomenou přečíst hint.
To je to co tady taky dosti chybí je to tak. Člověk buď poděkuje a vylíčí jak je cache super a nebo..když se nelíbí tak napíše jen..dík, ale moc se o tom, že se cache nelíbí nerozepíše. Jo přiznávám se, taky to tolik nepíšu, ale když mě něco naštve, tak to tam řeknu, ne sice třeba tak ostře jako když jdu od keše samotné, ale alespoň naznačím, že se mi chache nelíbila. Přidat to do pravidel…mno..stejně ty pravidla moc nečteme si myslím…
Než bych rozebírala zídku, dám raději DNF a říkám si, že jsem slepá :D.
Je to bohužel opravdu hlavně o lidech. To by se taky mohly zakázat pařezovky, keše v dírách ve stromech, ve skalách atd…
Právě - protože je to v lidech, žádná debata (a že už jich bylo) to nevyřeší, takže zbývá jedině změna pravidel. Prostě pokud se kešky do zdí nedávají, tak je tam nikdo nebude hledat. A pokud se to rychle nevyřeší, tak gecaching nebude oblíbený u správců památek, pokud se domáknou kdo a proč jim bourá zdi.
Co se týká pařezů, tam problém není, pařez je takový odpad;)
Potom - autor za to koikrát nemůže. Zeď je rozebraná i když je v listingu několikrát zdůrazněno keš není v zídce.
Tak to mi teda řekněte co čteme, pravidle ne, listingy ne, fórum ne, wiki ne. Ach jo. Nakonec bude muset autor stát u keše 24hod denně a případnému nálezci ukázat, jak kešku najít na internetu, zadat si jí do GPS, jak a kde ji najít, jak jí zalogovat a jak k logu přidat obrázek… ![]()
tady je ukázka logu, jak by měl v takovéto situaci asi vypadat /autor Vogi/. Je pravda, že se nejedná přímo o zídku, ale je to něco podobnýho. Horší je, že takovýto log je těžké napsat /já to teda nedokážu/.
[cache]GC151HT[/cache]
Jsem proti jakémukoliv zakazování. Je to jen o inteligenci lidí. Pokud se tady pár lidí usnese, že to není košer, tak to stejně bude většina dál ignorovat a já s nima v čele.
Není důvod nic paušálně zakazovat, kvůli tomu, že někteří owneři nedokážou v listingu zdůraznit, že se nikdo nemá zídky ani dotknout (což spousta lidí dokáže pochopit a ne že ne), kvůli tomu, že někteří owneři nedokážou pochopit, že dotyčná zeď už se prakticky rozpadá a není dobré nic v okolí schovávat.
Zakázaním schovávání keší ve zdích by se docílilo jen toho, že bysme přišli o možnost některých parádních klasických skrýší, kdy je zeď jako nová a má třeba jen jeden dva otvory, které jsou zacpané kamenem trochu jiné barvy, což mudla nevidí, ale geocacher ocení.
Zkuste se zamyslet, než začnete rozdmýchávat podobné debaty a vést zas nějakou svatou válku a kázat prohibici. Do pravidel Groundspeaku se vám to stejně nepodaří prosadit, takže o čem je řeč.
Taky v tomhle pripade spis souhlasim s Mitakem. I kdyz bysme se tady dohodli mi,ze to delat nebudem,tak zbytek kaceru, kteri forum nectou, to delat budou. Takze o tohle by se meli starat ti, co prislusnou kes zalozi, bud to napsat velikanskym cervenym pismem na zacatek listingu a nebo radsi kes na misto nedavat a nebo ji dat do dostatecne vzadelosti od zidky. Takze reseni by mohlo bejt kontaktovat prislusne ownery,at kes premisti,pokud budou trosku rozumni,tak to udelaji…
Bohužel právě proto že je to inteligenci lidí ![]()
Ano. Zkus se někdy po roce podívat na zeď, která kdysi bývala jako nová a měla třeba jen dva odtvory.
Já osobně radši přijdu a vyfikundovanou skrýš, než o starou zeď.
Je úplně jedno, co člověk napíše do listingu nebo co je v pravidlech, většina lidí to vůbec nečte.
Příklad první. Nedávné divení se zakladetele kešky, že kešky od sebe mohou být nejblíže 0,1 míle.
A druhý příklad ze včerejška na mé BMC v Černovicích. U pramene je napsáno, že voda není pitná, do listingu jsem tučným písmem napsal, že voda není pitná a stejně tam přistane log "Pekne misto … btw je ta voda pitna?".
Takže jediný způsob, jak něčemu zabránit, je umístit krabičku tak, aby se při jejím hledání moc neničilo okolí. Minimalizovat škody lze také kvalitním hintem, i když ani to není dostatečné. Cokoli ostatního negativní dopady pouze zmírňuje, nikoli eliminuje.
[i]Caches may be quickly archived if we see the following (which is not inclusive):
- Caches placed in areas which are highly sensitive to the extra traffic that would be caused by vehicles and humans (examples may include archaeological or historic sites).[/i]
Zdroj: http://www.geocaching.com/about/guidelines.aspx#guide
Kdo čte pravidla? ![]()