Zlatá cache 2007

Už několikrát v geocacherské komunitě probíhaly debaty na témata: „Nejhezčí cache Čech“, „Iniciativa za krásnější a lepší keše“ apod. Nedávné udělování cen filmových Oskarů mě inspirovalo k nápadu uspořádat soutěž o ocenění Zlatá cache 2007. Cílem tohoto projektu je zviditelnit nejlepší a nejhezčí keše na území naší vlasti. Nominované a vítězné chache by byly následně zařazeny na seznam „Zlatého fondu českých keší“. Samotné ocenění by bylo poctou pro geocachera, který takovou keš vytvořil a byl v geocacherské komunitě patričně vážený :-)

Soutěž by probíhala ve 2 kolech, podobně jako slavné udílení Oskarů. V prvním kole by se do jednotlivých vypsaných kategorií nominovalo 10 keší do každé kategorie. Cache může do soutěže přihlásit kterýkoliv geocacher řádně registrovaný na fóru www.geocaching.cz. Do nominace pro jednotlivé kategorie se dostane vždy 10 keší s nevyšším počtem hlasů.

V druhém finálovém kole by se vybíralo pouze již z nominovaných keší. Výsledek udílení cen Zlatá cache 2007 by byl vyhlášen nejlépe na nějakém speciálně uspořádaném geoeventu. Oceněný geocacher by dostal nejen cenu zlaté cache, ale výherce by mohl být též obdarován lock&lock krabicemi, aby mohl založit nové krásné keše či jinými věcnými cenami. Ceny záleží na štědrosti sponzorů.

První nominační kolo je veřejné. Druhé finálové bude neveřejné, aby bylo trochu napětí. Časový harmonogram navrhuji takto. Uzávěrka nominačního kola je 31. květen 2007. Týden na vyhodnocení výsledků nominačního kola a přípravu hlasovacího portálu. 7. června až 30. červenec – finálové kolo (hlasování pro nominované cache). Doufám, že to je dostatečně dlouhá doba, aby geocacherská veřejnost měla dost času se seznámit nejen s listingy, ale i reálně navštívit nominované cache (podle chuti každého).

Návrh na nominaci probíhá vložením příspěvku do tohoto vlákna. Příspěvek s návrhem musí obsahovat  tyto položky:

1)      Název keše

2)      Odkaz na listing keše

3)      Název kategorie, do které je cache nominována

4)      Stručný důvod nominace keše (Např.: Cache je na krásném místě, je čistá a má skvělý listing…)

Každý registrovaný geocacher může navrhnout 1 keš do každé kategorie. Navrhovaná keš může být vlastní nebo cizí. Návrhy na nominaci se mohou před datem uzávěrky prvního kola libovolně měnit, nebo mazat.

Kategorie vyhlášené pro ocenění Zlatá cache 2007:

1)      Nejlepší tradiční cache

2)      Nejlepší multi cache

3)      Nejlepší mystery cache

4)      Cache s nejlepším listingem

5)      Nejlepší naučná cache

6)      Nejlepší tématická série cachí

Více kategorií bych nedělal, aby se neroztříštily hlasy a nakonec jednotlivé kategorie nedostaly jen pár hlasů.

Tímto bych chtěl požádat všechny zkušené pořadatelé geoeventů a podobných akcí, zda by mi nepomohli s realizací toho, co jsem výše napsal. Stejně tak se vítají jakékoliv sponzorské dary pro závěrečné vyhlášení cen. Jak dopadne toto ocenění, záleží pouze na nás a našem zájmu o něj. Doufám, že přínosem budou krásné cache opravdu pro všechny!

Dobrej nápad:-)[;)]

Nechcem uplne schladit Tvoje nadsenie, projekt je to velkolepy a zaujimavy, ale treba si uvedomit jednu vec: nikdy to ani zdaleka nebude objektivne (ostatne to nebyva ani Oskar [;)], ale z inych dovodov).

Dam priklad: dnes som bol na cache Vyhlidka na more pri Znojme - naaaadherna dychberuca vyhliadka - (nieco na sposob mojej Tajomnej zeme 1, pre tych co tam boli), ale od jej zalozenia (tusim 2005) na nej bolo len 12 ludi (vratane mna s RaRochom), v mojom osobnom rebricku jedna z naj v CR - ale v hitparade by bola hlboko porazena, lebo o nej vlastne nikto moc nevie. Skratka ma smolu, ze je: a) daleko od Prahy (a Brnaci maju mali akcny radius )[;)] b) multi-cache c) nie je dostupna autom

Pri Oskarovi hlasuju o udeleni cien akademici, vsetci tie filmy videli. Pri Geooskarovi podla Tvojich pravidiel tento dolezity moment neplati - vyhraju urcite super cache, ktore maju z roznych dovodov velku navstevnost, ale kopa skvelych cache o ktorych sa nevie - malo navstevovane, novo zalozene,  atd,. atd. sa do hodnotenia bud nedostane, alebo hned vypadne. A napr. urcite existuju skvele cache, na ktorych som este nebol (napr. Matrix v Prahe, atd.),za ktore by som ale nehlasoval, lebo s nimi este nemam osobnu skusenost.

Ako pisem v uvode prispevku, nechcem Ta odradit, len poukazujem na kontext, v ktorom sa pripadna sutaz bude odohravat.

Mě se ten nápad celkem líbí, mohlo by to být zajímavý… [Y]

Stoprocentně souhlasím. Problém je v tom, kdo bude hlasovat a na základě čeho. Všichni porotci (je jedno jestli budou 3 nebo 1000) by měli navštívit všechny nominované kešky. Z toho pohledu dává spíš smysl rozdělit kategorie geograficky.

Například nejlepší mystery podle mě nemá smysl vůbec. Protože ty jsou vždy nějak tématicky zaměřené a někomu vyhovují chemické, někomu počítačové, někomu literární... tady to s objektivností bude úplně nejhorší.

Navrhoval bych stanovit kategorie podle krajů (případně zmodifikovat hranice podle hustoty keší), u každého kraje stanovit jen nejlepší tradiční a nejlepší multi. No a pokud by někdo chtěl znát opravdu tu nejnej kešku, tak by se mohla ustanovit porota, která by musela navštívit všechny kešky, které vyhrály v krajích a pak hlasovat pro tu jednu jedinou.

Ale osobně si myslím, že reálnost a vypovídací hodnota toho projektu je nízká - pouze z praktických důvodů, jinak nápad je to fajn.

Před časem jsem sem do fóra psal o nápadu, že bych uspořádal podobné hlasování, ale pouze pro Brno. Nebyl by to však demokratický průzkum. Podobně jako u Oskarů bych oslovil pouze akademiky - členy brněnské geomafie. Ti mají většinu Brna už odlovenou, takže by jejich výběr byl plus minus objektivní - i když by se jednalo jen o jejich vlastní názor. Výsledkem by pak nebyla jedna nejlepší cache, ale soubor Best of Brno, nanejvýš rozdělený podle různých typů.

Ještě jsem se ale neodhodlal :)

Mé nadšení pro tento projekt není valné, dokonce bych spíše řekl, že nulové.

Důvod: viz Šamanův příspěvek. Všichni, co by hlasovali, by měli všechny nominované cache znát. Pokud tomu tak nebude, bude hlasování "diskriminační" a spousta krásných, nenavštěvovaných kešek (časově náročných, zapadlých, či jinak obtížných, nebo jen mladších než ty ostatní), na které by měl projekt upozornit, nemají šanci vyniknout. Vyniknou tak jen ty nejznámější.

Sám bych nedokázal hlasovat za jakoukoliv nominovanou cache, pokud jsem nepoznal i všechny ostatní nominované v dané kategorii. Pak už to není soutěž, ale spíš neúmyslné protěžování kešek, které mají to štěstí, že jsou sice třeba opravdu překrásné, ale navíc blízko větší aglomerace či hlavního tahu, a následně dostupné do 15 minut chůze.

V tomto pohledu jako smysluplnější mi přijde to hlasování v oblasti kvality listingu, grafického zpracování listingu či jeho informační hodnoty. To je věc, kterou lze před hlasováním projít u všech keší bez problémů.

Pro mne jsou ty nejkrásnější cache ty, z kterých mám nejhezčí zážitky. Paradoxně to mohou být (a někdy i jsou) i takové, které jinak u ostatních cacherů v hodnocení zcela propadly.

Podle dosavadních reakcí vidím, že nápad na projekt Zlatá cache 2007 byl jen můj mozkový úlet. Všechny kritiky přijímám a souhlasím, že asi není možné vyhlásit nějakou kešku jako nejlepší… Docela se mi ale zamlouvá Mionův návrh na hodnocení listingů… Informační hodnota některých listingů je nulová a jiné jsou naopak doslova nabité zajímavými informacemi. Já osobně preferuji ty druhé, protože se rád dozvím o zajímavostech daného místa a rád si vyluštím nějakou tu mystery hádanku. Takže navrhuji, aby se kategorie smrskly na listingy… Uvidím, jaké budou další ohlasy

[quote] Honzik&Pavlinka: Podle dosavadních reakcí vidím, že nápad na projekt Zlatá cache 2007 byl jen můj mozkový úlet. Všechny kritiky přijímám a souhlasím, že asi není možné vyhlásit nějakou kešku jako nejlepší... Docela se mi ale zamlouvá Mionův návrh na hodnocení listingů... Informační hodnota některých listingů je nulová a jiné jsou naopak doslova nabité zajímavými informacemi. Já osobně preferuji ty druhé, protože se rád dozvím o zajímavostech daného místa a rád si vyluštím nějakou tu mystery hádanku. Takže navrhuji, aby se kategorie smrskly na listingy... Uvidím, jaké budou další ohlasy

[/quote]

Sutaz o naj listing uz zmysel ma a je to dobry napad [H]  Videl by som to nejako podobne ako pri Ponikovej sutazi zatoc so zabakom.

takze ty do litingu vlastne nic nenapises, ovsem uspesnou kampani se opet hrave umistis vysoko. [:D] 

jedinou zlatou cachi o ktere vim je stejne zlata koule na stalkerovi, takze asi tak…

Já teda navrhuju, abysme ustanovili, že podobné snahy o globální hlasování jsou sice milé a chvályhodné, ale bohužel nerealizovatelné hlavně kvůli nedostatečné objektivitě a ať se spontánně pořádají jako součást jednotlivých eventů, kdy někdo zařve "A nejlepší cache je stejně GCxxxx/ta moje/apod. !!!" a pak se bude debatit a kalit u toho... Nechci před Honzikem&Pavlinkou vypadat jako někdo kdo shazuje jejich ušlechtilý záměr, ale schválně si zkuste projit všech těch možná už několik desítek diskuzních vláken na podobné téma. Pročpak asi žádná podobná aktivita dávno nevznikla, he ?

Pokud bude nějaká anketa zavedena, tak po vzoru Šamana a jeho úspěšného lobování s jeho profilem na akci "Kill the Groundspeak FROG" (nebo jak to tenkrát Poník pojmenoval) založím sabotážní podplacenou skupinku, která schválně bude kolektivně hlasovat pro naprostý nesmysl, abysme dali hlasitě najevo, že podobné ocenění je blbost. Skoro mi to přijde horší než honění za bodama [:D][:D][:D]

Jsem netušil, žes tak nesmělý [:D] Tvůj návrh se mi zamlouvá, demokracie očividně nefunguje, akorát ti akademici ve formě Brno Mafia mi přijde blbost, je tady spousta jiných, kteří mají odloveno to samé, takže navrhuju považovat za akademika kohokoliv, kdo se do určitého data prokáže výpisem nejbližších cacheí od domovských souřadnic na území Brna, přičemž by mu bylo povoleno maximálně deset (nebo dvacet) neodlovených cacheí v okruhu deseti kilometrů (kupříkladu já teď mám 3). To se myslím zdá splnitelné i při vznikajících nových kouscích a pošetilostech jako R43.

BTW: Neuděláme nějaký horolezecký neoficiální event s autory R43? Zkusím vyzjistit ochotu uznat takto kolektivně odlovenou krabičku, jinak jim tam asi nadosmrti zůstane jeden found a ten eventík by mohl být docela sranda.

To není úplně proti tomu, co jsem psal. Myslím ale, že brnocachery bych podle tohoto kritéria zvládnul vyjmenovat zpaměti :) Uvažoval jsem ale o tom, že sami by potom mohli navrhnout jednoho nebo pár dalších, kterým by dali důvěru.

R43: Já jsem rozhodně pro, i když nejstylovější by bylo pronajmout vrtulník :) Možná pro tuto akci založ samostatný thread.

Dain nevolil Samanov listing a do troch dni mu Haggaeus zaarchivoval vsetky cache [H] 

Nechci vám kazit zábavu, ale mohli bychom se reálně vrátit k původnímu tématu? Už se většina národa shodla na tom, že hodnotit keše je blbost, ale že hodnotit listingy je docela dobrý nápad. Takže navrhuji aby se kategorie upravily na:

1) Cache s nejhezčím listingem (různé html vychytávky apod...)

1. Cache s nejlepším informačním listingem

2. Nejlepší mystery cache listing (zde jsou možnosti jak zaujmout čtenáře veliké)

3. Nepropracovanější tématická série keší (potažmo listingů)

Také bych chtěl vidět první reálně přihlášené listingy a ne diskuzi o tom, komu se mají urazit ruce a komu nohy…

Dal bych k úvaze, aby v bodě 2 bylo podmínkou autorství textu. Aby nemohla zvítězit copy+paste metoda použitá místo odkazu na originální informační zdroj.

No nevím, původně mne nápad Honzika a pájinky docela  zaujal, ale tak jste mi ho vy ostatní zprotivili, že uznávám, že asi máte pravdu. Hodnotit keše by bylo neobjektivní. Shodou okolností jsem včera u někoho v profilu viděl hodnocení, které keše se jim líbili, které se nelíbili, které byly nejnáročnější, atd. To byl docela dobrý nápad a vzhledem k tomu, že to byly keše, které ten cacher skutečně navštívil, zdá se to býti i objektivní. Asi se vykašlu na hlasování, a v profilu si zařídím něco podobného.  I tak nikdo není schopen rozhodnout, jestli text listingu je původní nebo překopírovaný, takže ani  soutěž v originalitě listingu nebude objektivní. A mnohdy jde i o to, že o některé památce se dá psát román a některá  má informací méně. Má si pak  autor vymýšlet? Nebo má přepisovat informace z nějakého jiného, do detailu propracovaného linku, a nebo raději dát tam tento odkaz, a kdo chce, tak ten link navštíví a doví se víc. Všechny ankety a hlasování byly,jsou a zůstanou navždy de facto neobjektivní. Toť můj názor, Honzikovi a Pajince díky za nápad.  

Celkem nevinný dotaz: jak chcete zjistit autorství textu???

[quote] Sylvia999: Celkem nevinný dotaz: jak chcete zjistit autorství textu??? [/quote]

Přesně  to jsem měl na mysli. Jinak to bude jen o grafickém ztvárnění listingu, takže pokud to bude hezké, smažou se trochu i problémy v obsahu, prostě myslím, že to bude vždycky trochu neobjektivní. Jako ty Oscaři [:S]