Nejprve - tento název nepochází z mé hlavy ale od Pitra, stejně tak jako následující myšlenka. Mne se líbí. :-)))
Po brouzdání v lužických horách s Pitrem a jeho rodinou jsme m.j. narazili na fantastickou cache. Jmenuje se “Nohy zebou, komáři štípou”. Už jen ten název prozrazoval, že se bude jednat o něco jedinečného.
A opravdu.
Zážitek to byl tak mocný a fantastický, že se nebojím říci, že tato cache se nám (dape teamu) líbila téměř nejvíc.
Jako opravdové klenoty (snad na nic nezapomenu,ale určitě se tak stalo :-)) ) mám “Nohy zebou, komáři štípou”, Tajemnou zem (už nevím ale kterou ), Borovský kostelíček, Nebe, Perla na špici, Dark underground (Liberec), rakouský Falkenstein, Vídeňský TB motel, …
Myslím, že by stálo za to vyhlásit nějakou soutěž o nejhezčí/nejnápaditější cache.
Kdyz uz to tu DaPe ponekud predcasne (teprve zjistuju u Honzy jeho technicke moznosti celeho reseni) otevrel, dovolim si male upresneni. Nemelo by se totiz jednat o soutez o nejhezci cache, jak je psano vyse, ale o dlouhodoby system propagace toho nejlepsiho, co na domacim hristi mame.
A jak by to mohlo zhruba vypadat ? Kazdy z nas, kdo by se chtel do systemu zapojit by si vytvoril osobni bookmark na gc.com se shodnym nazvem - napr. jiz zminovany “Zlaty fond ceskeho geocachingu” (neni dulezite, jak se to bude jmenovat, to je jen replika) a do bookmarku by postupne pridaval ty kese, ktere byly jeho srdci nejblizsi a ktere by doporucil jako opravdu uzasne vsem ostatnim. Na gc.cz by se ve statistikach objevila nova stranka, kde by se zobrazovaly tyto nominovane cache, a to s poctem nominaci a po rozkliknuti i jmennym seznamem nominujicich, aby bylo zrejme, kdo cache doporucil. Data by byla ziskavana primo z gc.com a zalezelo by na kazdem z nas, zda bude do bookmarku pekne cache zarazovat atd… Cache by se mohly zobrazovat az od urciteho poctu nominaci - napr. shodne-li se 10 geocacheru, ze cache “Velka husi cesta” patri do Zlateho fondu ceskeho geocachingu, pak teprve se na prislusne strance objevi…apod.
Statistika by mela slouzit nam vsem, mela by nas upozornit na cache, pro ktere ma smysl ujit sveta kraj… (mysleno vydat se daleko od domovskych souradnit za opravdovymi zazitky…atd.) Ja sam jsem si takovy bookmark jiz vytvoril a ze mnou navstivenych cca 500 ceskych kesi jsem do nej zaradil 35 tech, o kterych si myslim, ktere delaji ceskemu geocachingu opravdu dobrou povest…
Uvitam Vase nazory, namety ci pripominky, zda podobny system realizovat, pripadne jak jej zdokonalit
To je dobrý nápad. Jen bych možná měl pár témat k zamyšlení.
Dobrý název je hodně důležitý: co nejkratší, výstižný, jednoznačný. Z marketingového hlediska bych doporučil použít i superlativy (“nejlepší” apod.). Rychlé nápady: Nejlepší české cache, The best of, The best of Czech, Ty nejlepší…
Pokud budou bookmarky neomezené, možná trochu hrozí devalvace tohoto hodnocení . Co kdyby každý mohl do svého seznamu přidat jen určitý počet cachí? Když by se objevila nějaká další výborná, jiná by se musela vyhodit. Na druhou stranu je to možná zbytečné omezení, ale byla by jistota, že ve výběru jsou skutečně ty nejlepší.
Anebo by délka seznamu mohla být nanejvýš desetina či dvacetina celkového počtu nalezených cachí. Ale to je už moc komplikované, pravidla musí být jednoduchá.
ahoj ptre, na icq jsem to dneska uz nestihal. od rana stehujeme (kupodivu dal od mych domacich souradnic nez jsme byli), takze je toho trochu moc. je vubec potreba delat na to statistiku? pripada mi to mozna az skoro moc prace v pomeru k tomu, co se diky radiusu od domacich souradnic vetsiny lidi dozvime.
jjj, to je presne ono. Jen bychom se spolecne mohli dohodnout a dat tomuto bookmarku nejaky jednotny nazev a kdyby to slo, Honza by nam na gc.cz mohl z techto bookmarku sjizdet statistiku nejoblibenejsich.
Bookmark(y) mohou dělat jen PM, pokud bychom chtěli nějakou hodnotnou statistiku tak by mělo mít k hodnocení
přístup co nejvíce lidí. Nějak se mi osobně, ale ta myšlenka výpisu nelíbí … a obvzváště deseti nominací.
Už vidím, jak si kamarádi zvyšujou hodnocení, jak se podle toho chodí a zajímavé kešky zůstanou zapomenuté. Spíš by bylo fajn, kdyby fungovalo něco jako hodnocení kešek… podobně jako má keenpeople.com, kde se dá k listingu cache přiradit jejich hodnotící lištička…záleží na majiteli, zda chce mít svojí cache hodnocenou nebo ne atd… Ale stále nevím, co pozitivního tohle hodnocení geocachingu přinese…
Myslim, ze se na to nedivas s dostatecnym nadhledem. Nejde o zadne HODNOCENI kesek, ale pouze o adresne doporuceni nekym, kdo uz ji nasel a rad by ji doprorucil, tim, ze ji zaradi do sveho bookmarku.
Navic u tech propagovanych by po rozkliknuti melo byt videt, kteri geocacheri ji doporucili, takze si sam snadno muzes udelat obrazek, o jak reprezentativni skupinu jde. A to, ze by do teto statistiky prispivali prave PM by nakonec take nemuselo byt na skodu, vetsinou se jedna o “stare morske vlky” a jejich nominace by mela byt podlozena nejakou tou geopraxi a PM se muze stat kazdy, takze z tohoto pohledu to jako omezeni ci nedostatek nemusi byt vubec chapano…
A protoze to neni hodnoceni, tak to ani nemusi geocachingu prinest nic pozitivniho. Za to geocacherum by to mohlo usnadnit planovani vyletu za keskami, za kranice beznych dnu (hlavne dale od home coords). V dnesni uspechane dobe, kdy jen malokdo z nas ma tolik casu, aby mohl svemu oblibenemu konicku venovat tolik casu, kolik by si pral by se dle teto statistiky mohl snadneji orientovat v zaplave prumernych cache a byly by snadno identifikovatelne ty, ktere nejakym zpusobem vybocuji z prumeru.
Je mi jasne, ze nekteri geocacheri tuto statistiku mozna vubec nepotrebuji (treba lovi jen za "humny" a chodi na vsechny kesky), ale kdo nekdy vyrazil na neco vzdalenejsiho a vydarenejsiho typu "Velka husi cesta", "Sloupskou divocinou", "Operace Anthracite"... tak by treba uvital seznam podobnych kesek v ramci cele republiky.
Ja sam si takovy seznam vydarenych kesek vedu ve svem profilu jiz davno, s prichodem PM a bookmarku na to mame dokonce i sofistikovanejsi nastroj a kdyby se Honza casem uvolil a pripravil backendove zazemi... ;)
Asi máš pravdu, zkusím na to kouknout z jiného pohledu. Jsem teď poněkud znechucen neustálou snahou něco obcházet…(nechodit multiny ale vygooglit si to, obejít zadání mysterky atd.) takže jen mám strach co s tímto nápadem lidičky udělaj. Ostatně taky to může být zajímavé pozorovat, zda tyto kešky budou mít větší návštěvnost a jestli ještě někdo bude vůbec chodit na ty okolo té doporučované…resp. jestli ještě bude mít cenu okolo něco zakládat …nebo naopak rychle tam něco založit a trochu se svézt :-). Jo pohoda to je jen taková úvaha, asi se taky budu muset stát tedy starým mořským vlkem…pardon poníkem… abych do toho doporučování mohl mluvit
Souhlas s Pitrem…napriklad: znam Pitra, vim jake ma rad kesky, a proto kdyz se mu nejaka libi, a ma ji “obcuranou” bookmarkem, je jasne ze to bude nejaka krasna priroda, lesy apod. Stejne tak se rad podivam na vrele doporucene od Dorkyho, nejlepsi z tech 1100 budou asi fakt pekny…
Vyber musi byt zakonite individualni, protoze podle me nelze srovnavat mysterku u centru Prahy, multi divokou prirodou nebo adventure typu Anthracite…
Myslenka nejakych kategorii dava smysl. Nebo treba uzemni cleneni? Bartj ma pravdu, ze okruh hledani se jen vyjimecne vzdaluje nejak moc od home coordinates. Neco jako “nejlepsi vychodoceske”?
Nerad bych chladil nadseni do dalsiho pokroku, ale ukolovat Honzu vytvarenim statistik kesi, jejichz hodnoceni je a vzdy bude subjektivni, mi neprijde vhodne. Jestlize diskuse nad pouhym obsahem kesky vedou k nevrazivym komentarum, co potom takove hodnoceni kesky jako celku. Vznikne spousta novych nicku jen proto, aby dali dobre znamky vlastnim keskam a keskam kamaradu? Bude ferove srovnavat prumernou znamku dvou kesek, jestlize jedna ma 4 logy a druha 400? Co je to vlastne pekna keska? Navic, spousta lidi ma problem napsat poradny log, natoz pak vyplnovat nejake formulare a hodnoceni. Mne osobne bookmarky geoautorit a jejich logy plne postaci. Par slov da vic nez tisic bodu v ruznych kategoriich. Vetsi smysl mi dava dotvoreni seznamu v Czech Geocacher’s Guide.
Chtel jsem jen “konstruktivne” prispet do nejakeho “normalniho” vlakna :-), ale uprime receno podobne aktivite taky nedavam velkou nadeji na uspesnost.
Teoreticky to mozne urcite je, ceska vynalezavost je jak znamo bezbreha, prakticky bych se toho vsak nebal, pokud by totiz bylo cerpano z bookmarku a tedy PM by zrejme nikdo jen kvuli zarazeni do skupiny svych oblibench kesek novy nick s platbou PM nezakladal. Navic by u kazde takove kesky ve statistice melo byt videt, kdo takovou kesku doporucil, aby bylo videt, jaka je vypovidaci hodnota skupiny, ktera hodnotila…
Nicmene, byl to jen navrh k obecne diskusi, navic jsem s nim chtel prijit az po “technicke” konzultaci s Honzou, ke ktere prozatim nedoslo. Tak jsem to vzali z druheho konce :o)