Nedá mi to nereagovat na velké množství případů hepatitidy typu A, a to především v Praze a středních Čechách, ale mnohé případy jsou i ve zbytku ČR. Nebojíte se při otevírání krabiček, jejich tahání z různých podezřelých koutů? Co vy na to? Myslíte, že jsou kačeři ohroženi? Šup sem s vašimi názory, radami, zkušenostmi, příběhy…
V práci občas dělám dokumentaci ke stávající kanalizaci (včetně otvírání šachet, měření hloubek a v zajímavých případech i lezení dolů), takže nějakých krabiček bych se nebál. Zatím mi stačilo nestrkat si pazoury do pusy ![]()
ondrasek leader: krabiček se neboj. bacil hepatitidy A na vzduchu moc trvanlivej není. riziko by ti hrozilo pouze v případě, že bys vzal krabku do ruky hned po tom, co se jí dotkl nakažený a strčil by sis prsty do pusy.
když si budeš mýt ruce a nebudeš si je cucat, budeš myslím v pohodě. ![]()
a nebo choď lovit v atombordelu. ![]()
No, myslím, že jsou krabičky osahané výrazně méně, než různé kliky, madla, držadla atd atd…
Já bych řekl, že kdo vidí žlutě, chytí žloutenku
A pro ondrasek leader bych řekl, že vzhledem k tomu, že umíme číst, jsme ohroženi zanedbatelně a troufám si tvrdit, že díky otevření krabičky nikdo nechytne žádnou chorobu. Myslím, že nám stát očkování asi nezaplatí :-))
JASNÝ, DÍK ZA TIP… Příští log bude:
OUT: prčička z kindr vajíčka
IN: otevřená ampule se žloutenkou
Nebál bych se toho… asi větší nebezpečí hrozí v Metru, tramvajích atd. A snad už jsme dost velcí na to, abychom si cucali prsty
Takže po lovu umýt ruce…
Nejsem blbej ani mladej
a číst také umím, řekl bych že slušně… Stejně jako většina té tisícovky, která dnes spí na infekci… Já se nebojím, nebojte. Jen jsem chtěl trochu diskuse. HOWGH ![]()
Patřím mezi více ohrožené, protože se léčím na leukémii a jsem pár měsíců po transplantaci kostní dřeně (to znamená výrazně sníženou imunitu) a na základě konzultací s odborníky skutečně hrozí největší nebezpečí v místech, kde se pohybuje nejvíc lidí (zejména hromadná doprava). Já to řeším tak, že s sebou nosím dezinfekční ubrousky na ruce (mám je ze špitálu, ale určitě se dají i koupit), protože ne vždy je možno si v terénu umýt ruce mýdlem a takhle si můžu na výletě třeba i vytáhnout chleba z batohu. Pro mě je problém nejenom žloutenka (můžu snadno chytit jakoukoli infekci) a při používání těchtu ubrousků je zatím všechno v pohodě.
Jsem očkovaný, moc to nestálo a až mi to v roce 2010 skončí tak beru kombinovanou vakcínu proti A+B. Ta tehdy ještě nebyla na tak dlouhou dobu, ale dnes už ano. Jo pochopitelně jsem se nenechával očkovat kvůli GC, ale kvůli cestování do jistých rizikovějších destinací;)
Jojo, jakmile je clovek naockovany proti vsem typum zloutenky a jinym nemocem tak pak je to pohoda. Nad spoustou veci se pak vubec nepozastavuji ani v "prazskych kanalizacnich"… :D:D:D
Jeste tak sehnat ockovani proti srazce s blb… ![]()
Áčka se nebojím, ta je léčitelná. Obavy mám spíš z injekčních stříkaček v blízkosti kešek, s tím totiž zkušenost mám. ![]()
ToMatlas: Odkud čerpáš informace? HAV není zaprvé způsobená bacilem (tyčkovitá bakterie rodu Bacillus), ale většinou viry a to Picornaviry. Co se týče jejcih rezistence vůči okolnímu prostředí, tak některé výzkumy poukazují na to, že dokáží při pokojové teplotě vydržet dny až týdny a kapsid s celkovou strukturou se rozkládá až při teplotách nad 55 stupňů Celsia.
Myslím, že většina kačerů si prstíky, travelbugy a geocoiny necucá, nebo se mýlím? ![]()
Ondraha: ano, vím že je to virové onemocnění. bacilem laicky označuji "jakýkoli sajrajt způsobující nemoc" nezávisle na tom, zda je virového nebo bakteriálního původu. Prostě si to zjednodušuji.
pokojovou teplotou je tuším míněna stálá teplota kolem 22 stupňů Celsia. Je taková teplota v okolí většiny keší (když už tedy chceš být precizní)? Domnívám se, že v tuto dobu nikoli.
Předchozím příspěvkem jsem chtěl slušně říci něco ve smyslu "jestli nejsi čuně, nemělo by ti hrozit významější nebezpečí". HAV se totiž do těla dostává většinou ústy. kapišto?![]()
To jak psal někde výše Bass,mi připomělo manželku.Jakmile zalogujem a vrátíme keš na místo,tyčí se nad námi manželka s připravenými navlhčenými ubrousky,které neustále nosí v baťůžku.A už drhnem ![]()
Píšeš, že HAV není na vzduchu odolná, takže tě opravuji. Pokud vím, tak žloutenka není přímo vázaná na roční období, tudíž se může vykytovat v jakémkoliv měsíci. Pokud se tu teda rozjela diskuze o žloutence, tak je vcelku na místě říct, že ji můžeme chytit kdykoliv a ne pouze v obodobí, kdy dochází k růstu výskytů.
Jinak, jsou to tři týdny zpátky, kdy bylo o víkendu krásných 30 stupňů na slunku. ![]()
Jo Miták říkal něco v tom smyslu, že geocoiny vnímá zrakem, hmatem a někdy i zubama, zvláště když jsou pozlacený a jejich vlastníkem je někdo, koho nemá rád.
No a já mám za to, že neni třeba mít strach z nemoci právě v keši…I když plesnivý igelit s keškou vevnitř vypadá hnusně, nějak zvlášť infekční určitě nebude…Navíc kdo by si po konfrontaci s takovým krásným obalem cucal prsty…
Když tu vidím to téma, musím se s Vámi podělit o nekešerskou historku. Jakožto advokát občas dělám i trestněprávní kauzy. Na následující úterý mi soud nařídil hlavní líčení ve věci jednoho hříšníka, který je toho času ve vazbě. Minulý týden jsem za ním zašel, abychom probrali taktiku obhajoby. Vypadal poněkud pomerančově. Podal mi ruku, asi dvakrát na mě kýchnul a pak mezi řečí se mne zeptal, jestli ten soud opravdu bude, když mají žloutenkovou karanténu a že cítí, že na něho taky něco leze. Ještěže mám očkování. Druhý den jsem volal na soud a ověřoval si to - soudkyně mi řekla, že žlutého obžalovaného vidět nechce, že o tom ví, a že to odročuje.
Jen teď ve mně hlodá, když to nemůžu chytnout sám, jestli jsem přenašeč nebo ne…
podle zpravy,kterou nam poslala Hygienicka stanice hlavniho mesta Prahy je ohrozeni realne pri praci s penezi a nakazenymi lidmi a bezprostrednim prenosem do ust
Takze treba sahnes na madlo v metru tesne po nakazenem,vystoupis a koupis si parek v rohliku a pri posouvani ubrousku si na rohlik sahnes a jis… Inkubacni doba je 50 dni.
No zrovna včera jsem si z cache brala píšťalku a máma, která trvala na tom, že musí poklad vidět na vlastní oči a šla se mnou, mi říkala: "To nemyslíš vážně? Kdoví kdo všechno jí strkal do pusy!" No… vypadala nově a nepoužitě (je dřevěná), ale stejně ve mě docela zahlodalo… ![]()