Změření souřadnic při zakládání cache

Ahoj mám takový problém zakládám keš a potřebuji na ni zaměřit souřadnice mám garmina eTrex legend Mohl by jste mě někdo poradit? Předem díky

můžeš zkusit upřesnit legendem naměřené souřadnice pomocí ortofotomap na google maps nebo mapy.cz

Je to keš od keše co s tím. Pokud to zakládáš ve městě mezi domy, nebo v lese mezi stromy, pak bych ti doporučil sehnat někoho s čímkoliv se Sirf III. Pokud je to někde uprostřed polí s dobrým výhledem na družice, myslím, že by mohlo stačit trojí zaměření, pak průměr a kontrola na ortofoto. Ať už to či to, rozhodně dej jasnej hint, principem keše je udělat radost z nálezu, ne naštvat případné DNFkáře…

Dobře zaměřit, to je fakt umění.. nejlepší na zaměření jsou ortofotomapy :smiley: a dobrý hint. Pokud chceš zaměřovat pomocí GPS, pak je potřeba udělat co nejvíce měření. Ideálně v různé dny, v různé hodiny kvůli postavení satelitů. Já vždy před každým měřením jednak vypnu GPSku, přejdu o pár desítek metrů vedle a vrátím se zase zpět. Snažím se udělat tak 10-20 měření a pak z nich vymažu min -max hodnodnoty a z ostatních pak udělám průměr. Ten si ověřím na ortofoto mapách a když to ukazuje fakt hodně vedle, jdu na to znovu…

Díky za rady

Jo a eště ortofotomapy sou třeba mapy.cz nebo google earth??
Na googlu se mi podařilo souřadnice zaměřit ale GPS mě poslala vždycky někam jinam.

to vyjde na stejno. o kolik te to zene nekam jinam? v jakem je to terenu - mezi domy, les? neni to pobliz vedeni vysokeho napeti? (to taky rozhazuje signal).

Taky mám podobný problém. Při měření v terénu mi několikrát vyšly téměř totožné souřadnice, ale při porovnání s ortofotomapou jsem o 20 metrů vedle. Mám tedy brát při zakládání keše jako směrodatný údaj naměřené souřadnice, nebo ty z fotomapy? Jakou máte zkušenost?

s garminem zaměřím v lese ±6m,to se podle mě dá,takže to neřeším a na místě které je rozeznatelné z mapy,zaměřuji seznam mapama.

Ortofoto od Seznamu (resp. Geodisu) můžu vcelku doporučit. Přeměřovali jsme je na několika místech geodetickou GPSkou a přesnost byla cca metr. (což odpovídá rozlišení objektu na snímku).

Disclaimer: Nevím, jestli jsou tak přesně zaměřené v celé republice.

–V