Koukala jsem umístění cache [cache]GCP6NN[/cache] na mapy.cz a dost mě zarazila jedna věc. Základní a fotomapa ukázaly cache tam, kde je (ve stráni), na turistické se bod zobrazil ca o 100 metrů vpravo, hned vedle silnice. Sofistikovanou metodou "položím prst na monitor a přepnu to" jsem zjistila, že bod se nehnul, ale mapa se posunula. Stalo se vám to někdy?
Stává se to pořád, mapy.cz, (ačkoliv mně zcela vyhovují) jsou dost nepřesné a mnoho lidí na ně nadává ![]()
Turisticka ma jiny meritko…jinou uroven generalizace atd
Ortofoto je ba naopak velmi přesné, i když zbytek je víceméně jen orientační…
Předně mapy.cz používají nové podklady a řekl bych, že jsou hodně přesné, resp. v rámci použitelnosti. To že letecká mapa je přesnější než ta standardní se ví už dávno a je to i logické… Pokud se podívám na níže uvedenou kešku, tak u mne odpovídá zcela shodně jak na ortofoto tak na standardní mapě.
Take si nemohu pomoci, ale jak zakladni, tak ortomapa mi to take ukazuje spravne, oboje na stejnem miste, bez ujeti.
Co je v některých případech naprosto nepřesné, jsou google maps…Ty ukazují někdy třeba na druhou stranu ulice nebo deset metrů stranou.
Mně základní a ortofoto taky odpovídá, co je jinak je turistická. Svět se kvůli tomu nezboří, ale zdálo se mi to divné. Myslela jsem, že jsou přesnější.
No ta turistická je moc pěkná /barevná/, ale jinak je spíš orientační. Fotomapa je naproti tomu hodně přesná. Jinak i tištěné tur. mapy mají dost chyb.
Co je to ale proti TOPO 1.2 mapě, to je naprostý zoufalství - chybí /nebo přebývají/ cesty, řeka /4 metry široká/ tam chybí v délce mnoha km :o atd. Doufám, že ta profi verze bude o dost lepší.
Ona je to vždy otázka zpracování mapových podkladů a měřítka. Myslím si, že když do 99 map zadám jedny souřadnice, tak nikdy nebudou ukazovat na přesně stejné místo. Turistické mapy odpovídají turistice, standardni mapy.cz jsou jen grafickou prezentací dat (těžko podle nich změříš přesně šířku silnice apod.) a fotomapa je samozřejmě nejpřesnější jelikož zachycuje přesný obraz terénu.