v dnešní den se pořádají asi na celém světě zasaženém geocachingem eventy na počest tohoto kouzelného data 11.11.2011
Čím by měl být dnešní den ale ještě vzácnější??
-
- 1918 - Den kdy kapitulovalo Německo, den kdy skončila 1. světová válka.
11. listopadu 1918 v 11 hodin a jedenáct minut zazněla poslední salva při podpisu příměří na konci I. světové války. Hrůzy této války zůstaly tak hluboce vryty ve vědomí účastníků, že poté, co válka skončila, byl 11. listopad vyhlášen Dnem válečných veteránů. Symbolem tohoto dne se stal vlčí mák jako symbol nového života.
[i]"11. listopad takřka po celém světě oslavován jako den míru, vítězství a hlavně jako den patřící válečným veteránům.
V zahraničí si lidé tradičně zhruba od začátku listopadu připínají na oblečení červený mák. Právě vlčí máky se staly symbolem veteránů. Byla to totiž jediná rostlina, která se uchytila v zemi rozdrásané bojem.
Vzpomeňme dnes na ty, kteří padli za naši svobodu. A uctěme ty, kteří nasazovali životy a jsou stále mezi námi. Udělejme to alespoň symbolicky – připnutím vlčího máku na klopu."[/i]
článek ze stránek www.vlast.cz
Kolik z Vás prijde na event 11-11-11 s červeným mákem? Bohužel červený mák si budete muset například vystřihnout sami, protože je asi jen malo kde dokážete koupit. jednim z prodejcu je ANLET ktery ho prodava za 25kc.
Myslim ale, ze bohate staci, pokud si na tento den alespon vzpomenete a uvedomite si, ze nejde jen o navstiveni eventu, ziskani cwg, nebo bodiku v krasny magicky den a hodinu. Ale take o to, co tento den predstauje v nasi historii.
jako obvykle jsem chtel pripojit nejake video k tomuto dni. bohuzel jsem nic nenasel. jedina videa byla polska, moc krasne zpracovana, ale slo vicemene o osvobozeni polska.. naopak videa se mi moc libila.. skoda ze takove nejsou i k ČR - ale to uz sem nepatri
nenecham to ale jen tak - do prubehu 1. svetove valky velkou merou prispeli i nase Československé legii na všech třech frontách jejichž oběti jsou také připomínány.
proto jedno video poskládané z dobových fotek a propagaci:
http://www.youtube.com/watch?v=fI9ivjdW7Go&feature=related
Po bitvě u zborova vrchní velitel ruských vojsk ocenil naše legionáře s tím, že se klaní před jejich statečností a jejich velitelem, a poklonil se před T. G. Masarykem po mužicku, až po pás.