a zase likvidování hodnotného obsahu cache...

No, pomalu s tou flintou. Všechno je třeba vnímat v souvislostech. Ty malůvky byly od tak asi tříletýho děcka, a pro něj je měřítko hodnot opravdu jinde, než to tvé :slight_smile: A vsadím se o co chceš, že JEHO zážitek nalezení pokladu se s tvým vůbec nedá srovnat :smiley:
To děcko NALEZLO nějakej kindrbordel, a tak ten kb měl PŘIDANOU hodnotu (až do puberty jsem si ve vaně hrál se dvěma orvanejma plastovejma medvídkama, který mi máma přivezla z cesty, na který se v autě vybourali… dodneška ty medvíďata schovávám) - a za to chce dát taky něco zvláštního. No, a kus hračky, co dostalo jen tak vod táty v krámě, to tu hodnotu nemá. Když nakreslí něco samo, tak tu hodnotu nalezenýho pokladu "nahradí" - hele, tajemnej duchu, za tvou hračku ti dávám něco svýho.
Takže tohle je v poho - prostě potichu další nálezce ty papírky z keše uklidí a pokud mám mluvit za sebe, takovejhle nález, i když ho vyhodím v první popelnici, mi prosvětlí den…

Spíš postupně zavíst do kačeretiky odnos všech nehodnotin z keše - lepší krabička poloprázdná, než plná bordelu. A zase, tím, že uděláš dobrej skutek úklidem, si zvedneš denní karmu - takže, díky za bordelňáky! :smiley:

Chce to pozitivní geovidění. Nově doplněnou kešku mi vyzobal kačer-káče, nic tam za to nedal, ale tu krásnou novou dřevěnou hračku jsem pak našla o 10km jinde.:smiley: Říkám si, že ta hračka alespoň prohloubila jeho hravost, její tíha ho motivovala k rychlé návštěvě další kešky, tou návštěvou rozvíjel své enviromentální cítění, motoriku, prostorovou orientaci, logováním pak grafomotoriku…inu, dítě, co od něj chtít víc.:smiley:

Tak přidám svou trošku… Taky nejsem nadšený z krabiček plných omlacených figurek. Děti zajímá logbook a kdo že tu krabku našel před nimi a koho že to znají osobně z eventů . Nicméně exploze nadšení je z každého CWG, TB či GC. A protože je vedu k fair play hře, mají každý to své CWG. Když spočítám jejich hmotnou hodnotu a ohodnotím jakou službu ta dřevěná kolečka udělají z hlediska spravedlivé výměny, nelituji vynaložených prostředků. A tak pomalu uklízíme jednu krabku za druhou, vysypáváme smetí, vyhazujeme bonbony ( a že jsme jich už našli) a občas zvedneme uroveň krabiček vloženim našich koleček. Prostě sbírat po nas krabky, to je jedna radost.

Když jdu s našimi maličkými, jsou skutečně nadšeni i z kinder přčiček, tuhle jsme přinesl slona, co nám chyběl do sbírky… Já se snažím měnit cennější předměty, třeba jsem si vzal pěkný přívěšek na klíče Whiskey Jack Daniels a denně ho nosím a na oplátku jsem nechal fungující krokoměr… Hodí se klíčenky, drobné papírnické zboží, propisky… V jedné dopravní kešce se dají objevit třeba kartonové vlakové lístky. Ale nejraději mám TB, GC a CWG, které nahrazuji jiným zbožím, poněvadž vlastní zatím nemám :@

Možná se to na jednu stranu hrotí, na druhou patří obchodování k jedné ze základních tezí GC. U nás máme keškovací pytlík, kam dáváme všechno, co by se mohlo hodit na výměnu. Ten vozíme sebou a když se něco líbí, obchodujeme. V poslední době je to ale spíš častěji doplnění pokladu bez toho, abychom si něco vzali.. Když člověk vyrazí na kešky s dětma, je potřeba jednak volit správné kešky, kde je naděje na zajímavý obsah a zároveň mít sebou věci na výměnu, co odpovídá dětskému pohledu. Je nutno podotknout, že obsah keší je opravdu čím dál tím horší (především těch frekventovaných) a to i za cenu toho, že člověk když keš zakládá nebo jde na údržbu, tak ji doplní o zajímavé věci, ale během pár dní/týdnů je tam zase šrot…

Když si všimnu, že někdo obchoduje nevhodně, napíšu mu SZ a myslím si,že se zatím nikdo takto oslovený neurazil a vzal to jako dobrou radu do dalšího kačerského života.

S TB/GC je to většině kačerů jasný, nebo je to na nich napsaný. CWG je trochu jiný kafe, to většina nováčků neví co s nima… Já osobně CWG beru a měním za jinou věc přibližné hodnoty a když jsem si tak pročetl vlákno, tak netuším jaká je skutečná hodnota CWG. Výrobní cena je jedna věc, ale co sběratelská hodnota? A CWG jsou především sběratelské předměty.

Občas se nám stalo, že jsme něco chtěli z kešky a neměli nic na výměnu, tak jsme prostě do kešky vložili příslušnou minci odpovídající hodnoty.

No i takhle se to da brat, i kdyz jsem fakt pri zakladani cache zamerene na drevena kolecka nemel v umyslu zpestrovat vylety rozmazlenym detem a vylepsovat si karmu :slight_smile:
At tak ci tak, cache je na miste kam se rad vratim kvuli udrzbe, takze prubezne stradam CWG a TZ a az se zas zacnou objevovat logy, ze je cache plna bordelu, tak tam zajdu kompletne obmenit obsah. Jen nevim - kdyz se pritom budu skodolibe radovat, jak si dotycni nalezci nefer vymenou poskodili karmu, tak mi to asi taky neprilepsi??

Jenže takhle bys mohl uvažovat u všeho i u figurek z kindervajíček. Vždycky má něco pro někoho vyšší hodnotu než pro jiného. A proto musíš zvolit objektivní měřítko, kterým jsou právě peníze. Je sice hezký, že CWG mají sběratelskou hodnotu (o které nikdo nepochybuje), ale když přijdeš ke cachi, ve které bude stokoruna, dáš tam kolečko a vezmeš si jí? A když padesátikoruna? Dvacka? A to je jen jednostranný případ, kdy druhá strana směny je jasně vyčíslená - praxe je taková, že to tak není.

Tak trošku k bordelu. V okolí norského Osla vznikla před vánocemi mini série cirka 25 vánočních keší. A bylo příjemné před vánocemi a i teď po nich najít v kešce (vánoční) čokládu. Jen jsem teď zvědav, jak dlouho ty čokolády budu nacházet a v jakém stavu :slight_smile:

AHA! Tak to po Vás jsem našel v kešce dvacku? :slight_smile: Zdála se mi trošku ošoupaná, ale vzal jsem si ji a nechal za ni desetikačku… :smiley:

Já myslím, že přepočítávat směny v keších na prachy je úplná blbost a mělo by se vycházet spíše z pocitové stránky a měnit zhruba kus za kus. A hodnotu posuzovat zdravým rozumem.

Rozhodně bych neměnil předmět za peníze, to nepovažuji za směnu, to je nákup :frowning:

Pak ale celá tato diskuse ztrácí smysl :wink: (tedy ne že by ho kdy měla)

Máš pravdu, ale CWG není hlavní problém bordelu v krabičkách a jejich plenění, to by se musel CWG vyskytovat v keši o 1-2 řády větším počtu.

Peníze v kešce asi nejsou úplně fajn. Bála bych se toho, že kešky začnou vykrádat bezdomovci a podobná individua právě kvůli těm penězům. Když vidím, jak dokáží hodiny a hodiny šmátrat ve "vracecím okénku" v automatech kvůli koruně…:expressionless:
Něco jiného jsou třeba drobné zahraniční mince, které můžou mít sběratelskou hodnotu…

(Ale - zas jako u všeho - záleží na okolnostech…):wink:

Jasně, je to tak. Prostě musíme každý začít sám u sebe a občas i nějakou cache trošku poklidit, aneb velké důsledky malých činů :slight_smile:
Jinak co se CWG týče, tak je samozřejmě nejlepší měnit zase za CWG - pak je to jasné B)

Ano - už vidím, jak si bezdomovec zaplatí hoďku v internetové kavárně, stáhne si nejbližší kešky kolem města (ve městě ne, protože tam jsou jen mikra), vytáhne z kapsy GPSku, nahraje to tam, a začne objíždět okolní vesnice, aby našel pár drobných :D:D

Edit : úplně bych zapomněl - nedávno bezdomovci našli moji kešku. Protože si na jejím místě chtěli udělat ohníček, ohleduplně ji vzali a posunuli kousek dál, aby se nezničila. Věci uvnitř (a celkem pěkné) zůstaly.

Peníze v kešce jsou super :wink: Můžeš potom logovat OUT 20Kč IN 5Kč :smiley:

Ale je to tak trochu proti pravidlům… :frowning:

Mezi námi rodiči,to co mě připadá jako špinavej,polorozbitej šunt,po tom takřka jistě naše děcko šáhne :slight_smile: Takže máme doma v krabičce půl náramku na ruku,staré trsátko,divný zelený kamínek,ještě divnější odznak německého supermana…:wink:

Potvrzuji, junior se chová podobně. Hlavně ale, že z toho má radost. =)

Také potvrzuji. Raději vloží dobrou hračku a vezmou rozbitou, jen aby něco směnili. Pak si s tím šuntem chvíli doma pohrají a nakonec řeknou, že ho zase můžeme dát do nějaké kešky (místo toho jej nenápadně házím do koše) :slight_smile:

Aj ja jsem si zalogoval krásně na Slovensku. V dávných dobách, kdy tam ještě měli koruny jsem u rybničku, jmenoval se podle kešky, Ivanka, logoval Nalezeno . IN: 20 Kč OUT:20 Sk ja jim tu kešku tak krásně zhodnotil .-)