Ahoj,
asi je každému jasné, že nějaká pravidla v rámci geocaching.com být musí. To, že se tyto pravidla časem mění, i to, že vznikla funkce reviewra, která je bezpochyby záslužná a není jednoduchá, na tom se shodneme asi též.
Pravidla je třeba ctít, ovšem pokud lze tato vykládat různě, a nejsou-li, byť jsou již přísnější než dříve, definována úplně přesně, je třeba přistoupovat k jejich výkladu s citem, obzlvášť pokud se jedná o dobrou věc, v rámci hry geocaching, nikoliv pouze a jen v zájmu firmy “geocaching.com” stavějící na nasi zabave svuj profit.
Bohuzel, z funkce reviewra mam daleko vic pocit, ze je to funkce podobna funkci policajta, nez funkci rozhodciho, ci soudce, protoze soudce se snazi byt nestranny, ke vsem, kdy tyto strany maji rovne postaveni.
dovolil jsem se zeptat reviewra na nasledujicic otazky, kdy tento mi jaksi “slusne” odpovedel,
necht si to zjistim jinde, kdy davam tedy k diskusi:
- kde je v pravidlech presne popsan rozdil mezi komercni a nekomercni kesi ? Co v tomto pohledu treba EVENT CACHES (ano, ty co se poradaji prevazne v komercnich subjektech - hospodach, tady se utrata od navsetvniku primo predpoklada, tyto budeme poradat jen na loukach, jidlo a piti ssebou ? absurdita, že, ale mají tyto typy kesi výjimku ?), s tim primo souvisí, co se s mi a nesmi tedy prodavat, v prostorach, ve kterych je kes ? (ano, prave priklad TB Hotelu Skalni mlyn, kde sice nad dvermi stojí nápis informace, nicméně, prodává se tam též kde co, dokonce i věci pro turisty, tedy mnohem víc je geocacher potencionálním zákazníkem, nez kdyby treba byla keš v autosalónu).
Dovolil jsem se dotázat, kdyz mi byl zamítnut projekt multikeše (mimo jiné, dotazoval jsem se i na geocaching.com, kde mi to šmahem zamítli, jako asi každému - zde POZOR, povšimněte si, ani to nikdo neřešil s lokálním reviewrem, když tento o tom neví ! - jednoduše - šup do koše, zamítáme !). Tedy byl jsem nucen od projektu TB-Hotelu, jako multikeše upustit, vznikla obyčejná traditional keška, kde na stránkách nesměl být žádný odkaz na nějakou otvírací dobu, existenci bedny, prostě nic víc.
- tedy vyvstala otázka, co se vlastně rozumí keší, je to ta schránka, ve které je minimálně nějaký logbook, a to je pravděpdobně asi vše. Na dotaz, zda-li je toto někde upraveno, opět bez odpovědi. Došel jsem tedy k možnému výkladu, že pokud není bedna s TB v keši, prostě TB box není keš, což je vlastně jasné, protože že se nejdená na webových stránkách o multikeš, nemůže se tato bedna hodnotit měřítky ani pravidly pro keš.
A teď ještě k obsahu keší. Vyjmeme z nich všechny pivní tácky s reklamou, propisky s logem, přívěšky či klíčenky, atd ? Myslím, že co do keše nepatří je někde v pravidlech popsáno. Tedy fyzický obsah by v tomto případě neměl být problém…
Jde o to, že reviewer by měl posuzovat dle mého názoru to, co dle jasně řečených pravidel lze, a je přesně řečeno, (konkrétní zmínku o tom, že by nemohla být třeba keš v obchodě tam nenajdete), a pokud se někdo snaží udělat něco k dobru pro ostatní, příjde mi minimálně nedůstojné, házet mu klacky pod nohy. Pochopitelně, že byl-li by sebemenší problém, dala by se tato situace obratem řešit, třeba pozastavením kešky, hledáním jiného řešení, atd..
Prostě, když už tu vyvstala tato debata, byť Vám nezbyde stejně nic jiného, než se reviewrovu verdiktu podrobit, myslím že je dobré si uvědomit, že prostě nelze počítat s tím, že reviewer by snad stál na naší straně, prostě, on nechce najít možnou cestu, neřeší problém daného místa.. (a teď opět příklad z příspěvku ohledně TB Hotelu Sklaní mlýn, reviewrova rada s knihovnou.. no sorry, knihovnu asi budete hledat v Moravském krasu jen velmi těžce)ostatně, rada je i to, že neusíte mít takové nápady vůbec. Ostatně, bezpečné uložení TB v centru města přece může být reviewrovi jedno, tedy, te jedno, je to i v příkrém rozporu s politikou a programem “geocaching.com”, který profituje na prodeji čísel… protože čím více se vám paradoxne TB či GC ztratí, tím více jich bude případně třeba koupit.. opravdu, hrůza domyslet, takové vazby a podjatost..1/2