pokud má někdo zájem o zastávky brněnské MHD uložené jako POI ve formátu .gpx, pak je přikládám.
Vím, že Prahu takto zpracovává gord, progooglil jsem se k jeho tématu zde (http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=9&thread_id=9225&sort=&rowstart=0), ale pro Brno jsem podobná data nikde nenašel. Takže jsem si napsal skript, který mi je z IDOSu "vykouše" a uloží do GPX. A napadlo mě, že něco takového by se mohlo hodit i vám (vám = nejsem kačer :).
Poznámky:
Pokryty by měly být všechny zastávky linek <100 a bližší zastávky příměstských linek. Je to asi 1000 zastávek.
Exportoval jsem to pro potřeby navigace na šifrovacích hrách, proto přesnost zase tolik neřeším. Ale po zběžné kontrole se zdá, že jsou zastávky zaneseny velmi přesně.
Některé zastávky jsou sloučeny, týká se zejména příměstských linek, kdy se zastávka MHD a vlaku jmenuje stejně.
Soubor obsahuje diakritiku v kódování UTF-8. Můj tablet to nerozhodí a chytré telefony povětšinou taky ne, ale některé navigace zřejmě ano. Kdyžtak si to překódujte.
Vygenerované GPXko je velmi jednoduché, obsahuje jen zcela nezbytné tagy.
Protože byla data získána metodou, která i při nejlepší vůli spadá do šedé zóny, prosím, abyste je používali jen pro soukromé účely.
Pokud chcete data vzít a nějak je změnit, zkonvertovat, upravit - pusťte se směle do toho. Poskytuju je bez záruky a nároku na podporu či údržbu. Ale v principu není problém vyexportovat třeba celý IDS JMK či data z jakýchkoli dalších měst. Pokud by byl zájem, tak si řekněte a uvidíme, co se dá dělat.
Pokud už taková data někde existují (OSM nepočítám) a nenašel jsem je, pak se omlouvám za zbytečné vlákno.
V Brně chodím nejčastěji pěšky. A když potřebuju informaci o MHD, zajímá mě nejvíc, která linka kam jede. Zastávku na trase už většinou najdu. Ale všechny informace se mohou hodit, už to mám stažené. Až budu v Brně, vyzkouším přesnost.
Měl bych zájem o zastávky MHD Plzeň. I když většinu docela znám, tak jsou místa kde si nejbližší zastávkou nejsem zrovna moc jist, takže by nebylo špatné mít je v GPS
Zkusim Dera kontaktovat a pokud to bude schudne a budou z toho rozumne vysledky, vezmu Brno pod stejnou spravu jako mam ted Prahu. Pokud bude navic postup realizovatelny i pro jina mesta, muze to byt jeste prinosnejsi. (Bohuzel jiz jsem mel jednu nabidku na data IDS JMK, ale jejich kvalita byla ponekud jina, nez bych si predstavoval.)
Praha je zoufala
V čem je problém? Chybí zastávky? Protože u toho, co tam je, jsem nenašel jediný problém. (Zase ne, že bych to intenzivně prohledával.)
V GPX jsou 3 chyby - zdvojené názvy zastávek Silůvky, Hostěrádky-Rešov a Zbýšov. Hlásí to Locus při importu. Náprava je snadná, přejmenovat v souboru třeba na Zbýšov 2.
v archivu najdete GPX pro IDS JMK v blíže nespecifikovaném okolí Brna (zapomněl jsem, jak velkou část jsem vyexportoval, ale měly by to být desítky kilometrů) a GPX pro PID.
Parametry dat (je to takový polotovar):
NEjsou rozlišená podle typu dopravního prostředku, jako to dělá gord s Prahou.
Zaneseny jsou převážně sloupky, tj. např. zastávka "Hlavní nádraží" v Brně je tam cca desetkrát, protože má deset nástupišť. Stejné názvy jsou odděleny číselně.
Přiložil jsem i zdrojové CSV soubory + nějaká další města. Vyexportovat se toho dá ještě víc, ale těch menších měst je hodně a mně se to nechtělo dělat, protože to nepotřebuju.
Ikonky jsem nevytvářel.
Každopádně šikovný nadšenec nebo programátor si data dokáže snadno upravit dle svých potřeb. Pusťte se směle do toho. gordovi zpřístupním aplikaci, aby pro vás případně mohl data i aktualizovat, já to totiž dělat nechci.
A opakuji - jen pro osobní užití, prosím.
Pokud byste chtěli vyexportovat něco specifického, pište sem nebo SZ. Pokusím se vyhovět. Jo, a mimochodem, Pardubice a Hradec Králové exportovat zřejmě nelze. IDOS u nich nenabízí mapu se zastávkami.