Posledni dobou mi pripada, ze se rozmaha trend ukryt cache "netradicnim" zpusobem. Jednim z nich je ukryti cache v ptaci budce zavesene na strome. Deje se to buhuzel i na mistech "mudloprazdnych", kde je dostatek jinych skrysi.
Nejde mi ani tak o to provedeni, vetsinou je "vstupni otvor" alespon zakryty nebo jen namalovany, spis mi jde o to, ze to hledace vede k tomu, ze si zvykaji na to, ze se takto cache umistuji.
Pak pri hledani vsech cachii jsou schopni a "nuceni" v ramci hledani prolezt i skutecne ptaci budky.
Jeste bych bral, kdyby to bylo napsano v listingu… cache je v ptaci budce oznacene znackou GC… ale takto … prijdi, hledej, a pokud nevlezes do ptaci budky mas DNF…
Samozrejme, i mne to donutilo do tech budek vlezt, jak jinak bych vedel, ze je v nich cache, ze, ale uprimne, mi to vzdycky "hne zluci" a z jinak peknych mist od cache odchazim s vnitrnim roztrpcenim, kam az ten geocaching jednou povede…
No tenhle napad jsem mel taky. Dlouhou jsem premyslel nad tim, jestli je to koser nebo ne. Kdyz jsem pak takovou cache nalezl, bylo mi jasne ze neni.
Navic jsem mel pocit, ze u cache kterou jsem nasel, si autor nedal ani praci s vyrobou a sproste pouzil tu, co na miste nasel. Uvnitr plastova lahev a v ni list papiru. Vetsine hledacu se ale cache libi :(.
Argument, ze to uci hledace prohledavat mista, kam by lezt nemel, hovori jasne proti.
Nemyslím si, že by to bylo něco špatného…
Stačí se podívat na nějaké ty kešky v US nebo na geocaching.com fóru do threadu CCC (Cool Cache Containers). To se člověk dozví věci ![]()
Já sám jsem na Floridě hledal jednu keš, hint nebyl a jediné, co bylo v listingu, že cacheři nemají dávat spoilery…
Až na pátý pokus jsem zjistil, že keška je ukrytá v elektrické krabici, což mě nejdříve nenapadlo, pak mi to přišlo divné a nakonec OK. Samozřejmě to nebylo připojené do sítě ![]()
Taky už mně to napadlo, ale pak mi to přišlo nefér k těm ptákům
Na to nám učitelé na základce vždycky říkali "a když tady Procházka skočí z okna, tak skočíš taky?" ![]()
Ty ptačí budky mi fakt připadají úplně stejně nekorektní jako falešná elektrická rozvodná krabice. Dokud se totiž člověk nepodívá dovnitř, nemůže si být jistý že jde fakt o cache. A lézt do ptačí budky mi připadá jako dost velká zvrhlost.
Netradiční cache mám rád (co já vím, třeba "… a v ní nikdo nebydlí" nebo některé stage z "policejní pátračky", atd.), ale jen když jsou geo-košer ![]()
Hehe
Uz kdysi jsem vymýšlel umístění takové ptačí geocache na jedno frekventované místo v Brně - mělo se ale jednat o krmítko pro ptáky a cache měla být schovaná uvnitř por stříškou a v listingu jsem chtěl uveřejnit upozornění pro geocachery, aby s sebou vzali nějaký či zob pro ptáčky. Nakonec z toho sešlo - ale osobně mi to nepřipadá jako špatný nápad - když si vytvořím sám pěkný krmítko a umístím do něj cache a nacíc zajistím ptáčkům krmení od každého geocachera (snad!). Kněžd@
Jako amater ornitolog nesouhlasim :@ s umistovanim kesek do ptacich budek, v hnizdni dobe , je zde moznost zniceni hnizda .
Ve volne prirode je tisic a jedna moznost kde ukryt kes. Od ammo boxu až po micro. Ovsem treba s umistenim jako je Lazne Jesenik GCX82Q plne souhlasim a byt ted zima tak prinesu krmeni do krmitka. ![]()
Je potřeba to rozlišovat.
Je zásadní rozdíl v tom, zda tam autor dá svoji imitaci ptačí budky, která ani kolikrát nemá vstupní otvor a není možné aby tam pták zahnízdil.
Nebo použije stávající a funkční budku, která tam už byla.
V prvním případě je to ok a se druhým taky zásadně nesouhlasím.
Všechny budky, co jsem zatím odlovil, byly se skutečnýma jednoznačně nezaměnitelné. Elektrorozvaděč ve Vídni byl dokonce označen GCxxxx.
Takže pokud se to dělá hlavou, tak to je v pořádku.
Je pravda, že i my jsme takové cache již našli ale vždy byly v minimální výšce a jasně rozpoznatelné od klasických budek, proto nejsem proti. Ovšem dávat cache do pravé imitace, nebo vůbec do pravé budky je absolutní blbost a v tom případě daný člověk nemá dost vlastní fantazie.
Pravé ptačí budky naštěstí bývají umístěny mimo výškový dosah kačerů. A pokud někdo vyrobí vlastní imitaci udělanou tak, že ji ptáci nemohou použít, tak proč ne… Nedávno jsem podobnou našel ve zlíně a nezdálo se mi, že by po ní ptáci nějak toužili. (zato škvoři jo ![]()
Elektrokrabic ve funkci kešek jsem už našel několik, obvykle se dá poznat, že do nich proud nevede, nemá kudy, případně je možné je nápadně jednoduše otevřít a bezpečně se podívat, co obsahují - nemusím přeci dovnitř sahat. Pokud se bojím, nemusím ji odlovit (i to jde, kupodivu) ;).
Budky jsou jiná kategorie - ten chudák pták nemá vzdělání, v budce se usídlí a pak ho někdo od hnízda plaší. Chudák pták. Nijak tomu nepomůže ani výroba vlastní budky, třeba i bez otvoru - kačeři prostě začnou budky (i ty pravé) prohlížet a ptáky rušit. Podle mně by reviewer měl takovou ptačí "nature un-friendly" keš zrušit.
Tak jsem chtěl napsat přesně to, co ProKesTom. Stačí se podívat na pařezy a další geomísta poblíž cache. Chybné zaměření, špatný signál, chybné spočítání multiny…a ptáci v okruhu 50 metrů to můžou zabalit ![]()
Už se vidím, jak po příjezdu na místo prohlídnu pařezy, dutiny, zvednu kameny - no a potom se vrhnu na chudáky ptáky!
matesx3:
nic ve zlým, je jasný že se musí přemýšlet, ale mrkni se jak vypadá okolí některých keší. Tady jde o to, že když jsem na kole 50km od domova, pracně to spočítám, celý poškrábaný se dostanu na místo a teď bych to neměl najít a vrátit se ? Tak to tedy ne! Nastupuje zatmění mozku a zoufalé hledání. To by v tom byl čert, že bych jí nenašel! A hele támhle je nějaká budka…co když…
Samozřejmě to platí nejen pro ptáky, ale i pro zvířata, hmyz, rostliny…
Nejsem žádnej ekolog a domnívám se, že hledání keší přírodě nijak zvlášť neubližuje - proti "normálním" lidem se chováme většinou hodně slušně.
Zpusob ukryti neni to, co by melo nadchnout. Tim je umisteni kese v lokalite necim zajimave. Kdybys (a mnozi dalsi) procetl podminky pro umistovani kesi, je prikryvani prirodnim na miste nalezenym nebo donesenym materialem jedine povolene, kopani do zeme ostrym nastrojem naopak uplne zakazane a uz proto byly nektere kese zruseny. Bohuzel urcite ne vsechny, je jich zrejme uz tolik, ze se muze stat, ze to ani uz nikomu neni divne :-(. Sam jsem minimalne dve takove kese nasel (Pstrosi a ta ostrovni na Lipne, tam je zakopanej celej kbelik od malbytu).
Vyroba umelych skrysi neco napodobujicich je neco jineho, pokud ta vec neni zahrabavana do zeme.
Ptačí budka není zase tak špatný úkryt a vím, že existují (myslím imitace, ne opravdové a zneužité). Všechno záleží na inteligenci kačera a bohužel jsou tací, kteří jsou schopni si vzít pracovní rukavice a v okruhu mnoha metrů od pravděpodobného umístění keše zobracet všechny kameny, které vidí a ještě je nedat nazpět. S tím se nedá moc nic dělat, jedině udělat keš a k ní směrovky a pak velký nápis "Tady je". To by mne nebavilo. Osobně mám jednu keš ukrytou v choroši a jednu ve šroubu přidělaném na starém sloupu. To ale neznamená, že budu utrhávat všechny choroše v okruhu a nebo rozšroubuji stožár či něco podobného v blízkosti. Je to všechno o lidech. Howgh
Osobne zastavame nazor, ze by mel byt kacer ke svemu okoli ohleduplny. Nejdrive by mel prohledat mista, ktera jsou bezna a ocividne neumele maskovana. Pokud neuspeje, pak rozsiri misto hledani. Bohuzel vetsina kesek je spatne zamerena. Pak by mel kacel dle pravidel hledat neobvykle skryse. Pokud ani tehdy neuspeje, je cas na hint. A to je povinnosti majitele. Protoze pak jiz nastava devastace okoli, rozebirani zdi, lezeni do elektriny a bohuzel i budek ptaku. Bohuzel keska muze byt i ukradena, proto je prosim piste hinty. Chrante prosim prirodu, diky.
Rozumím, ale co to má společného se schránkou imitujíci ptači budku?
Kačer, kterého zde popisuješ proleze budky i v případě, že nenajde keš umístěnou v pařezu. Myslím, že jsou věci, které v přírodě opravdu škodí.Kačeři to ve valné většině nejsou.
Wav:
no spojitost to má v tom, že se hledači časem naučí automaticky prolézat tzv. geoobjekty /pařezy,dutiny,kameny/ - budky mezi ně zatím naštěstí nepatří. I když mě třeba občas přepadne hledačský amok, tak by mě budka nenapadla. /aspoň doufám:)/
No a jak se pozná imitace na stromě? Jiný tvar? Nebo bude červená?
To, že kačeři přírodě neškodí, ostatně píšu výše…
Videl jsem budku od jednoho kacera. Nadherna prace. Dira pro vlez ptaku je jen nakreslena. Je to poznat pri blizsim pohledu i bez rozebirani na 2metry. A takova budka je naprosto v poradku pro umisteni kese. Jinak jsem proti umisotvani kesi do "funkcnich" budek.
Myslim, ze zhotovovat kese ve tvaru nebo napodobujici obydli volne zijicich zvirat je krajne nevhodne. Nebezpeci, ze lidi zacnou prolejzat skutecna hnizda a budky a dutiny v okoli kazde kese tu je - kdyz uz to bylo jednou, muze byt i podruhe.