Cache v tunelu - je to tradička?

Tuhle se mi stalo, že jsem šel a na GPSce mi "vyskočila" tradička.

Kouknu kde že je podle mapy a tak nad tím dumám, jak se na ten kopec dostanu.
Naštěstí mne napadlo si otevřít posléze listing, abych zjistil, že je to cache ve veřejném tunelu pro pěší, má waypointy (jeden a druhý konec tunelu) a je v listingu napsáno "po vstupu do tunelu ujdete XYZ kroků a tam a tam cache najdete. Plus upozornění, že v tunelu GPS signál není.
Tunel je samozřejmě volně nepřetržitě přístupní.

Zůstalo mi to ležet v hlavě, protože několik "tunelovek" jsem již odlovil a byly to mysterky.
At to byla kanálovka nebo cache v podzemí. Oboje má shodnou vlastnost - není tam GPS signál.

Má/měla by ona "tunelovka" být mysterka nebo neměla?

Myslíš tu keš v Praze tuším pod Vítkovem… například… ?

Jelikož GPS souřadnice nezohledňují výšku, a je-li keš na svých souřadnicích (typickým příkladem může být i most - třeba Nuselský), potom je to, i v případě tunelu, dozajista tradička.

Trochu smůlička je, když si někdo nepřečte listing, ale i takové věci se bohužel stávají… :-))

Cache na mostě je na místě uložení a GPS pozici si tam zjistíš, čili můžeš dojít na "nulu" podle navigace.

Takže ty tunelovky, např [cache]GC27E06[/cache] [cache]GC1BTCX[/cache] [cache]GC1CEA3[/cache] mají být tradičky?

Za sebe můžu říci, že s tunelovkami či kanálovkami jako tradičkami nemám problém. Viděl jsem jich už několik a nutno říci, že ne vždy jsem ze začátku hledal ve správné výšce :slight_smile:
V pravidlech jsem nic o podzemích keších a typech nenašel, takže je to asi na zvážení ownera a pak i reviewera.

No já se ptám, jak to s nimi je… jestli to je primárně mysterka (kde je popis odlovu v listingu) nebo je to tradička (kde je také popis odlovu a přitom nejde pořádně určit souřadnice, protože tam není signál)

V tunelu asi těžko zaměříš přesné souřadnice, tudíž to tradička být nemůže, jedná se o mysterku. Kvůli tomu byl měněn typ několika "kanálovek" např. v okolí Ostravy.

[cache]GC27E06[/cache] má už své (bohužel) za sebou
[cache]GC1CEA3[/cache] svými souřadnicemi ukazují kde začít trasu, tedy ne k finální poloze keše - tudíž to nemůže být tradička

a [cache]GC1BTCX[/cache] ukazuje ke vchodu, patrně s pokyny "hledej Šmudlo", což se mi líbí zdaleka nejmíň, nicméně opět nejde o polohu krabičky.

Je to tedy na zvážení autora, jak bude listing a tím i umístění ikony koncipovat. Myslím si, že v tomto případě jsou to získané "otazníky" nezasloužené, ale faktem je, že třeba v té jeskyni polohu změřit nelze a spočítat jen s obtížemi. Naproti tomu, pokud máš tunel nakreslený na mapě, určit polohu keše (třeba tady [cache]GC21G6R[/cache] můžeš zcela přesně, kdy to, jestli máš či nemáš signál na GPS je zcela nepodstatné.

No je to ale jen můj názor, byť si myslím, že je logický a je v souladu s pravidly :wink:

Těžké neznamená nemožné. Podzemní stavby bývají skvěle geodeticky vyměřené, takže paradoxně můžeš souřadnice mít zaměřené mnohem přesněji, než s použitím GPS.

Každopádně jsem u podobných kousků radši, když je to mysterka (protože tu nejspíš vyignoruji), multinka nebo letterbox - zkrátka jakýkoliv typ, co mě upozorní na možné překvapení při odlovu.
Podobně ale zafungují čtyři nebo pět hvězdiček obtížnosti a atribut baterky, takže coby lovec takovou tradičku zvládnu bez vztekání :smiley:

Ano, tunel má tu vlastnost, že má vstup a občas i výstup. Takže toto místo zaměřit jde.

Pořád si ale nejsem subjektivně jistý, zda jde plácnout bod přibližně podle mapy do tunelu a udělat jej jako tradičku.

To by pak mohla být klidně tradička na nástupišti v metru, přeci jen, trasy metra jsou zakresleny do veřejné mapy.

PaWcz: jo to začíná znít rozumně, že bud baterka + vysoký teren nebo něco jiného jak tradička.

Tahle je vyřešena krásně.. Doporučuji!:wink:

[cache]GC32BC9[/cache]

Co se týče zaměření v tunelu, tak k tomu mohu něco málo napsat, protože už nějaký rok pracuji ve firmě, co tunely projektuje :wink:

Zaměřit místo v tunelu jde několika způsoby. Tunely se většinou skládají z určitých bloků, které mají stejnou vzdálenost. Takže zjistím délku bloku, počet bloků od kraje k místu a pak chvilka hraní v mapsource nebo v něček takovém a mám přesné souřadnice.

Takže zaměřit keš v tunelu je "hračka" (takže klidně tradička), ovšem jiné to bude v jeskyni (mysterka), tam by zaměření bylo asi pro geodety (neplést z geogety nebo geo gadgety).

Jestli jsem to dobře pochopil, tak nově u mysterky musí být řešení dáno přesnými souřadnicemi krabičky. Takže pak je jedno jaká je to ikonka. Samozřejmě se to nevztahuje na starší keše.
Takže keš v tunelu s popisem cesty by mohla být akorát letterbox.

To je kloudná myšlenka, když máš v listingu "jděte 127 kroků pak po pravé straně ve výšce očí je cache".

Moje GPSka? Ukažte mi někoho, kdo v tunelu bude mít "připojené" satelity :smiley:

:smiley:
Díky, rozesmál jsi mě. Lépe bych mysterky nepojmenoval:)

Jednu letitou [cache]GCKYCC[/cache] jsme tu taky měli. Ale i když se umístění v šachtě zaměřilo /na povrchu správně u poklopu/ tak je to asi mystery.
Náhrada [cache]GC2MADC[/cache]

Stejným zpusobem jsem v brne lovil potkana, ktery je ale Tradicka. nejedna se o tunel ale o podchod pod 4 proudovou silnici. Myslim ze je to ten samy problem jako tunel ne?

kazdopadne, kdyz jsem kesku nenasel na ostruvku v travniku mezi proudy, doslo mi, ze je asi podemnou…

Když mi owner napíše do listingu, že tam navigace nefunguje a napíše, kde hledat, tak s takovou tradičkou nemám problém. Tradička přeci nemusí být nutně s nulou na navigaci :slight_smile:

Taky nás překvapila absence signálu (TDO v Epsílonu) :smiley: