Co si myslite o poměru Nalezene/Založene ?

Máš pravdu, ta hranice asi není (resp. je silně subjektivní).

Vase starosti… / jen poznamka na okraj, i cacher, ktery nezalozil a nikdy nezalozi jednu jedinou cache, muze byt platnym clenem a prinosem pro komunitu. Muze obetave pomahat TB a coinum na jejich cestach, svedomite plnit jejich specificke ukoly, obcas si kvuli nim zajet… Muze nezistnymi vymenami udrzovat nebo dokonce vylepsovat obsah caches. Muze to byt clovek, ktery ssebou taha spoustu kramu a sem tam do nejake cache doplni logbook, novy sacek, tuzku, zalepi trhlinu… Muze to byt clovek vzdycky pripraveny a ochotny pomoci radou nebo i jinak ostatnim, treba zacinajicim cacherum… Muze do svych logu cpat spoustu zajimavych obrazku nebo doplnujicich informaci, ktere si o danem miste zjistil a ostatnim muzou prijit vhod. Muze… doplnte si dle sve fantazie nebo zkusenosti. Rict o nekom takovem, ze je prizivnik, protoze nezalozil zadnou cache (duvodu muze mit take spoustu), by bylo asi pritazene za vlasy. A i kdyz jiste existuji i pravi ‘paraziti’ na hre par excellence, kteri maji vsechno na haku a jen si jezdi po keskach, jsou mi naprosto ukradeni, dokud se neprehoupnou za tu pomyslnou hranici, kdy uz nejen parazituji, ale zacinaji skodit. Dokud je jejich podil na hre stejny, jako kdyby v ni vubec nebyli, nedela mi to zadne vrasky a nevnimam to jako problem. Proc bych mel?

Máš pravdu, trochu jsem se unáhlil. Mám v paměti jeden log v jedné keši, který mě v tomto smyslu iritoval, možná jsem psal pod jeho dojmem.

Muj nazor je, ze kazdy by mel nejaky poklad zalozit. Kdyz si doprava te radosti navstevovat krasna mista, ktera mu takto nekdo pripravil, mel by take prispet. Zakladat jich ma jen tolik o kolik je schopen se v rozumnem terminu starat. Takze zadny pomer 1:1, ale tak 2 az 4 kesky na jednoho aktivniho kacera. Taky ma se zakladanim pockat az jich cca 10 nalezne, aby se inspiroval. Pokud je par jedincu, kteri maji nalezeno hodne kesek a zadnou zalozenou, tak je za to prece nebudeme kamenovat. Je to hra a je to jejich svobodna volba.

Nadale tvrdim, ze i cacher bez zalozene cache muze byt dobry cacher - ale pravda je, ze by bylo fajn, kdyby si kazdy zalozil aspon jednu - aby poznal, zac je toho loket :] - ze to treba nemusi byt az tak jednoduche, jak to zni (‘vezmu krabici, dva tri papiry, tuzku strcim do parezu a je to’) - jake to je, v urcitem miste shanet ukryt a donekonecna premyslet, jestli jsem nasel ten pravy, bezpecny, hezky… jaky je pocit z logu obsahujiciho chvalu, nebo kritiku, nebo nesmyslne napadani… pripadne z logu obsahujiciho pouze ‘hm, tnln’ … atakdale / jaky je pocit, kdyz kes zmizi nebo je poskozena, kdyz ji pri kontrole najdete jen tak pohozenou, ackoliv puvodne byla pekne maskovana tak aby nebyla na prvni pohled videt; jaky je pocit kdyz kes do ktere jste vrazili vybavicku za posledni zbytky kapesneho obsahuje po dvou mesicich posmrkany kapesnik a pulku figurky z kindervajce… atd atd atd. Zkusenost kterou si jinak nepredstavi, i kdyz o ni muze slyset a cist 100x. Myslim ze kazdy kdo zalozil a vlastni nejakou kes urcitym zpusobem upravuje svuj postoj ke vsem ostatnim kesim, a ze je to posun k lepsimu. :]

Kritika je vždycky nepříjemná, ale bohužel leckdy (v případě mých keší) byla i oprávněná. Snažím se z kritiky poučit a neopakovat chyby z minulosti.

Co si myslim? Že je to blbost! Každý ať si hraje tak, jak uzna za vhodne, pokud neporusuje pravidla…

Poměr neřeším. Mě spíš vadí, když v keši najdu angličáka bez koleček nabo části kidrvaja a podobný odpad.

S názorem plně souhlasím.
Jednu městskou lesoparkovou keš jsem založil, abych si vyzkoušel další část této hry. Taky jsem měl pochybnosti jestli je to to pravé. Dokonce po prvním týdnu a po pár zápisech v logu jsem propadl depce a chtěl ji zrušit (hejna komárů udělají své). Je pravda, že je to neocenitelná zkušenost. Osobně si myslím, že ti co neposlali vlastní TB nebo nezaložili vlastní keš se svým způsobem připravují o další zážitky, které geocaching nabízí. Je to ale věc každého.

Nutit někoho do tvorby keší je samozřejmě nesmysl, ale na druhé straně kdyby se všichni jen vezli, nemáme co hledat… Chmurná nálada na mne padá vždy, když zjistím že je zase nějaká moje keš zničena (před chvilkou jsem to zjistil na UIP 6…) a opět z vysokou pravděpodobností díky neurvalosti či neopatrnosti posledních lovců (na poslední fotce keše je vidět vyrvaný otvor po závěsném mechanismu). Vyrobit takovou skrýš dá pár desítek minut práce a materiál také není zadarmo - ale o to ani tak nejde. Hlavní je, že ten geocacher, který “nemá” starost o žádné své cache, neví kolik času a práce mnohdy dá obnova zničené skrýše, je také pravděpodobně méně šetrnější a opatrnější při hledání a ukrývání keší cizích… Někdy si říkám, vykašlu se na obnovu, zaarchivuji, a budu se také vézt… :frowning:

Pokuste se nad tím občas zamyslet…

M.

Naprostý souhlas. Včera jsem byl zkontrolovat jednu svou keš a skrýš taky byla otřesným způsobem zdevastovaná a keš nikde. Ono to dá daleko víc práce keš založit, než ji najít(většinou). Opravdu je potřeba se nad tím trochu zamyslet. A co se týče zakládání nových keší, jak už tady někdo psal, bylo by to dost fér, kdyby každý občas nějakou založil, aby bylo co hledat, ale nutit někoho, to opravdu nejde. To si musí každý sám rozhodnout co chce.

Tímto výrokem se cítím skoro přímo osloven a chci na to reagovat. Můj poměr je 319:0. Jenomže to teď nemám připravené a nemám čas dát to kloudně dohromady tak jak bych chtěl.. Schválně to sem píšu, abych sám sebe tlačil k dokončení reakce…

A má vůbec někdo jiný poměr 300:0? Neznám. Jestli ne, jsem opravdu osloveným já. Tak už mám první část odpovědi (ne Tomovi Klíčníkovi ale všem): já do všeho vstupuju s vlastním předsevzetím spíš oživit a pomoci (nikdy ne parazitovat, jak bylo naznačeno). Jestli CZ geocachingu momentálně něco nehrozí, tak je to nedostatek nových hledačů a stavitelů. Spíše je to nával. Kešek je … no myslím dost pokud ne víc. Úplně jiná byla situace před pár lety. Uvedu teď kontroverzní informaci jako mé přesvědčení: Nikdy nic nezasadím, protože tím CZ geocachingu pomáhám, aby vybuchl velkým třeskem jako jiná letadla co nejpozději.

tak tak vsechno si clovek musi sam pred sebou oduvodnit, ale tohle je dost chaba vejmluva..

Je to přesvědčení, není to vejmluva. Tím pádem ani nepřemýšlím, jestli dobrá nebo chabá… Uvidíme.

LOLE: To je v pohode:-) Sam seba o vela pripravujes.

Klidne presvedceni, jen ho nejak nechapu. GZcaching urcite nevybuchne kvuli nadbytku DOBRYCH kesi. takze smysl by mi to davalo, jen pokud jsi skalopevne presvedcen, ze bys udelal spatnou kes. to je snad az moc sebekritiky, ne? :]

Jo mluvis mi celkem z duse. Taky to tak nejak citim mam 2 cache a chci zalozit treti jen nemam krabicku od filmu na microcache… Ale orzhodne kontroluji emaily casteji nez driv a su spokojenej kdyz nekdo se zalooguje, a to ani nepocitam ze u svych cachi jsem zhruba kazdej 2 den abych zkontroloval jestli je vse jak ma. Rozhodne je to dalsi rozmer hry a taky stoji za to se starat…

Nefer by bylo nutit nekoho aby zalozil cache kdyz nechce nebo se neciti… To je na uvazeni kazdeho.