Narazil jsem na problém, jak ručně v terénu zadat do Colorada souřadnice kešky - nasbíral jsem všechny indície v multicache, ze vzorečku mi vyšly souřadnice (7 + 7 čísel) a jak je tam zadat, aby mne to k němu dovedlo. Vytvořil jsem si nový bod, pojmenoval, a v položce zadejte pozici se objeví E a 8 pozic na čísla, pak N a dalších 8 pozic na čísla. Žádné oddělení stupňů, minut, vteřin, tisícín atd. Vím, že před East musí být zadaná nula, tj např E 013 52 916, ale když analogicky sever zadám s nulou N 049 25 478, tak mi výsledek vychází cca 4 tisíce km daleko. Nula na konci je také špatně a neobsazenou první, nebo poslední pozici GPS nedovolí nechat.
Kešku jsem nakonec nalezl, takže souřadnice jsem měl vypočítané dobře.
Podadíte prosím, jak to má být správně??
Díky, Jirka
Nevím jestli to má Kolorádo stejně jako Oregon…ale co takhle Kam vést / souřadnice ? (no a taky záleží na tom, jak máš nastavený formát souřadnic nastavení / formát souřadnic)
Zkontroluj si za mas v menu…NASTAVENI / FORMAT SOURADNIC / nastaveno hddd mm.mmm
V nabídce Kam vést volba "souřadnice" není, jsou tam jen trasy a různě tříděné body zájmů. Nastavil jsem si podle doporučení Formát souřadnic a pomohlo to, byla tam jakási uživ.souřadnicová síť (zřejmě pozůstatek upgrade).
Děkuju za radu, Jirka
Colorado volbu vest na souradnice nema. Teda jestli se neco nezmenilo ve FW od te doby co sem to moje utopil v desti.
No napadá mě: zmáčkni tlačítko v kolečku a tím si budeš vytvářet nový trasový bod. A když dáš volbu upravit, tak si tam vše zadáš včetně souřadnic. ![]()
Nastav si napřed formát souřadnic Nastavení - Formát souřadnic - Formát souřadnic na hddd°mm.mmm´. Pouze u délky máš první souřadnice 3, ale v ČR je první vždy 0 viz E 014°24,235´.
IMHO prizivim se, mam nastaven elipsoid WGS 84 je to spravne ze?
Ano, WGS84 je správně. Právě kvůli elipsoidu byla už párkrát nová cache třeba o 100m vedle.
Holt stane se. ![]()
Ještě by mne zajímaly vaše zkušenosti s naváděním v blízkosti keše.
V menu vyberu volbu schránky pokladů, vyberu keš, dám "Jít". Mám pocit, že když se ke keši přibližuji (třeba kolem 30m), tak šipka směru ukazuje často úplně opačným směrem, nesmyslně se točí a pod. Ta malá mapka ve spodní části obrazovky reaguje hrozně pomalu, často se třeba ani neotočí. Při přibližování se ke keši je pro mne často lepší zvolit normální mapový náhled a mířit odhadem směrem k ikoně keše.
Chová se vám colorado také tak?
No musis mit pro vzdalenost pod 30m nakalibrovany a zapnuty kompas. Ja ho mam stale vyply a pri prichodu mezi 100-30m se divam, kam ta sipka ukazuje, a pak uz na GPS nekoukam a hledam v tom miste kam to ukazovalo. Kdyz budes hledat ocima a "kam bych to dal" tak to najdes vetsinou rychleji nez podle GPS a sipky.
Kdyz je opravdu nejhur, tak tu GPS polozim, necham ji na miste chytat satelity a jen se obcas kouknu na vzdalenost. A v tom kruhu hledam bez ni tzv. Hlavaticovou Archimedovou spiralou. :D:D
Mně to připadá divný a považuju to za sw chybu. Podle mne, když jsou souřadnice keše zadané s potřebnou přesností, v místě keše je dobrý signál satelitů a klasická mapa v gps reaguje dobře a ukazuje přesně, tak stejně by se měla gps chovat v modu navádění ke keši. Provedl jsem nedávno upgrade na poslední verzi sw colorada, ale nezlepšilo se to. Když si na místě s dobrým signálem (vedle keše) pípnu nový bod, tak mne to k němu navede velmi přesně, ale k té keši se to všelijak točí, nebo se to zase naopak nehýbá i při změně směru… Je mi jasné, že k dohledání keše je nejlepší najít geopěšinku
Většinou mám zapnutý záznam trasy a když se pak večer na počítači podívám na mapu, co jsem všechno kolem keše procoural okolo, je to děs.. Ale o tom to as je, nebo ne??