CWG katalog v PDF

Hmm, souhlas. Katalog bez fotek v tomto pripade asi nebude katalog. Proc pak posilat 2 kousky pro potreby katalogu? Podobne jako Polerok mam "diry" v profilu a pripada mi dost neefektivni, aby si kazdy porizoval vlastni fotky toho, co nasel.

Seznam v XML je doplněn o nové kousky a dohledal jsem i profily.
PDF je přegenrované.

Trošku jsem přemýšlel a poladil jsem návrh toho způsobu jak CWG snímat. Webovou kameru a zbytečně komplikovaný přípravek jsem nakonec zavrhl a udělal bych to jinak.

• Stativ a digitální fotoaparát, pevný stůl, svěrkou připevněný držák s dvojicí lišt připevněných k povrchu držáku a tvořící "V". Vložené CWG bude díky tomu vždy ve stejné poloze. Digitál ovládaný buď dálkovým ovládáním, nebo z PC (nesmí se pohnout, aby byly všechny fotky s naprosto shodnou polohou CWG).

• Snímání vždy po větších sériích, protože malý podíl ruční práce tu bude, ale vždy jen s jedním prvním kusem - zbytek už půjde dávkou.

• Nafotit sérii

• První obrázek se natáhne do kreslícího programu (například GIMP), označí se výřez, invertuje se a vymaže bílou. Stále je to označené, udělá se kopie a vytvoří se nový obrázek, který bude obsahovat bílou plochu s průhlednou dírou a ten se uloží včetně průhlednosti.

• Změří se průměr nafoceného CWG a přepočítá se jaký se má dát poměr zmenšení, aby se vešlo do 150x150 bodů.

• Resizuje se tento jeden obrázek a zjistí se, od které do které souřadnice bude třeba provádět výřez, aby vznikl finální obrázek 150x150 bodů.

• A teď finále - zjištěné hodnoty přepočtu velikosti a souřadnice pro ořezání se vloží do parametrů dávky, soubor s maskou se nakopíruje do dohodnutého místa a spustí se hromadná dávka pro převod všech nafocených obrázků - využije se k tomu skvělý Image Magick, kterým se pomocí řádkových příkazů dají dělat v dávkách neuvěřitelná grafická kouzla.

Během pár minut je hotovo a může se to zkontrolovat, přejmenovat a nakopírovat na web.

Troufám si tvrdit, že aktuálně chybějící CWG by se takto do katalogu dala doplnit během cca 1-2 hodin.

neumím si to ani představit natož realizovat… ale zkusím to ráno, třeba to půjde líp :smiley:

neumím si to ani představit natož realizovat… ale zkusím to ráno, třeba to půjde líp :smiley:

Taky proberu svou skromnou sbirku a zkusim neco nafotit, jinak ten pdf katalog je super

Dneska ráno ve vlaku jsem to zkusil realizovat - tedy tu fázi s automatickým vyříznutím a zpracováním a funguje to.

• Vzal jsem nafocené CWG (PB086850.JPG) s rušivým pozadím a udělal jsem bílou masku s dírou, kterou jsem uložil do souboru maska.png

Pak stačilo použít řádkové utility ImageMagicku a v příkazové řádce napsat:

composite maska.png PB086850.JPG vystup.jpg
mogrify -resize 28.4%% vystup.jpg
mogrify -crop 150x150+159+119 vystup.jpg

A v souboru vystup.jpg byl standardní obrázek 150x150 bodů s bílým pozadím a CWG.

Když bude takto nafocena se stativem a pevným držákem celá sada (tedy budou na fotografiích kolečka vždy ve stejném místě), lze dávku upravit pro automatické zpracování všech souborů v adresáři.

Pokud by byl zajem,mohu u sebe na webu rozbehnout admin aplikaci pro spravu cwg. Admin mod, kde by se vyplnilo cislo, jmeno tymu a pridal JPG nebo GIF s fotkou. Automaticky se obrazek pri vlozeni resizne na pozadovanou velikost, napr. 150x150, resp. muze byt zmenseny thumb + zvetseny po kliknuti. Pak uz by to tam jen nekdo musel vkladat, coz muzu taky ja, popr. udelat pristup pro vice uzivatelu. A kdo by chtel, proste si obrazek s CWG posle mailem. Idealni je samozrejme naskenovat, fotka nema spravny uhel. Mohu venovat domenu www.cwg.cesky-geocaching.cz, popr. www.cesky-geocaching.cz/cwg Dejte vedet jestli by o to byl zajem, abych zbytecne nesuploval neco co uz tu je.

No kačeři , řekněte sami, není to krása ? Můžete něco takového zažít u kešek ? :smiley:

Výbornej nápad, řekl bych, že by to pár jedinců uvítalo včetně mě.

mike1980cz: urcite bych byl pro

Aby to nebyla zbytečná práce - kontaktoval jsem JPAgeo a pokud se mi podaří ten proces vyladit do použitelného stavu (dávky už mám komplet i pro hromadné zpracování), je možné, že se do katalog obrázky znovu dostanou a to ve shodné kvalitě a vzhledu.
Mám už i generování katalogu v HTML (shodný s tím v PDF), takže by to mělo jít celkem snadno a s minimálním úsilím. Uvidíme jak se dohodneme.

Tak to by asi bylo nejlepsi reseni. Vse na jednom (puvodnim) miste …

A šlo by to upravit pro sběratele? Tzn. nějaká jednoduchá evidence sbírky CWG a vygenerování html kódu pro profil GC.COM.

s tímto tématem už začímá souviset vlákno http://www.geocaching.cz/forum/viewthread.php?forum_id=23&thread_id=8501 "Evidence CWG"

Ten PDF katalog se mi líbí a pokud bych si v něm mohl odškrtávat které už mám.

• tisk katalogu
  • tisk mé sbírky

bylo by to perfektní.

Určitě doplním možnost vygenerovat tento katalog tak, aby zahrnoval pouze ta CWG, která budou uvedena v druhém XML souboru (bude tam jen seznam čísel). Bude to volitelná feature. Naplnění katalogu obrázky má teď ale přednost.

Skvělá práce, díky moc! Posílám ti další kolečka, třeba to kolegy kačery potěší.

Došlo se teda k nějákému závěru?

Jsem pro!!! Už se na to těšim… :wink:

Obávám se, že JPAgeo toho má momentálně opravdu hodně - jeho reakční doba je teď asi týden. Nezbývá než vydržet.