Ještě k tomu asfaltování. Nevím jestli je to stejný případ jako v Jizerkách.
Pozemkový úřad dělá tzv. pozemkové úpravy. Prý ke každému poli musí vést cesta, takže opravují staré a staví nové polní cesty a takřka vždy jsou asfaltové. A protože jsou nové, tak jsou kvalitnější než standardní silnice, takže tam jezdí i auta a zpravidla s opilými řidiči, na polňačkách přece policajti nechytaj.
Mě se po asfaltu jezdí pěkně, neříkám. Problém je spíš ten, že asfaltem by se prvně měly opravit silnice pro auta a pak teprve budovat takové srandičky… Pouze svrchní vrstva z asfaltové směsi o tl. 5cm stojí cca. 190-210 Kč / m2 (bez vyrovnávek, popř. krajnic apod.)… což je samo o sobě dost… takže do přírody je nejideálnější šotolina - bezproblémová pro jízdu pro všechny věkové kategorie a výhodná po stránce finanční…
Když jedu na horském kole po asfaltce, cítím se jako "masňák lufťák". Takže je vidět, čemu jednoznačně dávám přednost :)
Na druhou stranu zvláště v horském terénu je cestu potřeba zpevnit, jinak ji cyklisté brzo zničí. Cyklisti na turistické (ne cykloturistické!) trase se řadí ke škůdcům [:$] - významně podporují půdní erozi. Ale vysvětlujte jim to...
Jestli zpevnění náhodou nejde provést jinak než asfaltem (ať už z technologických nebo finančních důvodů) si netroufám posoudit
S tím, kdo ničí více cesty, jestli cyklista nebo chodec, se dá ve spoustě terénů celkem úspěšně polemizovat. Rozhodně prováděné výzkumy neprokázaly větší podíl ani u jedné strany.
A mohl bys prosím na nějaké ty výzkumy odkázat? Docela by mě zajímalo, jak to vidí druhá (cyklistická) strana, popřípadě nějaké objektivní hledisko. Zatím mám celkem jasno z toho, co většinou vidím, a co mi přijde logické. [;)]
Jinak asfalt v horách rozhodně fuj, kdyby se raději investovalo do cyklistického zpříjemnění měst… [:@]
Ano dá, o tom žádná... Jenomže v tomto státě je tendence všechno dělat s co nejvyššími finančními náklady. V případě cyklostezek tedy asfaltovat...
A proč ? Protože v už tak přehnané ceně za 1km kvalitního povrchu se musí nějak zakamuflovat "provize" tomu správně rozhodujícímu zastupiteli za zprostředkování kšeftu svému známému s firmou, která ty cesty bude dělat... A vůbec jsem zatím nezpozoroval, že by kdy ve výběrových řízeních zvítězila firma s rozumnými náklady... A když, tak se "poškozený" (rozuměj dražší účastník tendru) obrátil na ÚOHS a ty výhodné smlouvy byly kvůli procesním apod. drobnostem zrušeny...
K základnímu dotazu: neřekl bych striktně ANO nebo NE. Strašně záleží na místních podmínkách - co je tam teď, kolik lídí tam jezdí / jezdilo by, jaké je tam převýšení (na rovině vymílání ať už od vody či cyklistů zdaleka tak nehrozí jako ve strmějších svazích)
Co se týče JIZEREK: totální PITOMOST!!! To co tam je naprosto stačí!!! Většina cest je zpevněných - i když ne asfaltovaných - ale ta šotolina nebo panely (i když ty nejsou moc příjemné) tam bohatě stačí!!! Vůbec si nedokážu představit, že by Viničná měla být vyasfaltovaná, to už by nebyla Viničná...
Naopak existují úseky, kde by to ten asfalt vyloženě chtělo - např. krátký úsek hned za Prahou mezi Trojou a Klecánkami (na pravém břehu řeky), je tam takové něco jako stará cesta z velkých kamenů, mezi nimiž je totálně vymleto... cyklistů hafo a cesta na houby.
Pokud jde o stanovisko KČT: z toho co tu Kolombo citoval vůbec nevyplývá, že to co je teď v Jizerkách je nedostatečné. Tam se píše o preferenci ZPEVNĚNÝCH cest před jízdou přes kameny a kořeny. Jenže jak už jsem uvedl, přes kameny a kořeny se v Jizerkách (na důležitějšich cestách) nejezdí. Jsou zpevněné, i když ne asfaltované, na mé krosové kolo totální pohodička.
Kdyby to radši investovali do rozmlácených okresek, kterých je na Jablonecku a Semilsku opravdu spousta...
To PLAJ family: v Jizerkách to s přístupem k polím opravdu nesouvisí ;-)
Sprung, Gary.
(2004). Natural Resource Impacts of Mountain Biking: A summary of
scientific studies that compare mountain biking to other forms of trail
travel: International Mountain Bicycling Association http://www.imba.com/resources/science/impact_summary.pdf [070124]
Naopak existují úseky, kde by to ten asfalt vyloženě chtělo - např. krátký úsek hned za Prahou mezi Trojou a Klecánkami (na pravém břehu řeky), je tam takové něco jako stará cesta z velkých kamenů, mezi nimiž je totálně vymleto... cyklistů hafo a cesta na houby.
Pokud jde o stanovisko KČT: z toho co tu Kolombo citoval vůbec nevyplývá, že to co je teď v Jizerkách je nedostatečné. Tam se píše o preferenci ZPEVNĚNÝCH cest před jízdou přes kameny a kořeny. Jenže jak už jsem uvedl, přes kameny a kořeny se v Jizerkách (na důležitějšich cestách) nejezdí. Jsou zpevněné, i když ne asfaltované, na mé krosové kolo totální pohodička.
......
[/quote]
Podle mého neexistuje cesta, které je určená pouze pro turistiku na kole a musela by nutně být v provedení asfalt.
To bych si nechal na ty cesty, co vedou podél silnic a nebo po městě. Pokud jedu do přírody, tak o asfalt moc nestojím.
V Jizerkách je spousta parádních cest, které o asfaltu nikdy neslyšely a doufám, že ani neuslyší. Jen to většinou nejsou ty centrální magistrály po hřebenech hor. A vůbec by mi nevadilo, kdyby třeba Promenádní, místo asfaltu, upravili podobně, jako je to z druhé strany kopce, prostě uježděný perkový mlat.
Jenže ideální rekreační cyklocesta není široká asfaltka kopcem nahoru nebo dolů, ale úzká kvalitní pěšinka po vrstevnici :-)
[quote]
Vitek team CZ: Co říkáte na novou cyklostezku která bude spojovat Srbsko a Beroun v Českým krasu? Mě osobně je z toho dost truchlivo......
čtěte tady a
tady
[/quote]
Tohle je naprostá tragédie, je vidět, že asfaltová lobby má docela dlouhé ruce (a plné kapsy). Vyasfaltování úseku Alkazar - Beroun se dá ještě pochopit, sice s obrovským kroucením hlavy, ale dá, každopádně část Srbsko - soutok Kačáku a Berounky je naprostá hovadina a ten, kdo to vymyslel a schválil by měl ihned odstoupit. Pokud tam znáte situaci, tak je jasné, že pokud se udělá 2-3m široká cyklostezka, tak to bez svodidel nepůjde. Budou se tam motat horolezci, inlineři, kočáry, turisti, děti, psi a jako vítanou zkratku to budou používat i auta. Teď je tam půl cesty zabraná horolezci, turisti a cyklisti se seřadí do husího pochodu a je to v pohodě. Ještě nikdy jsem tam neviděl kolizi turista x cyklista, zato s horolezci to bývá občas horší...
Jak správně napsali, jediní, kdo z toho budou mít radost, jsou inlinisti. Ti, kteří svým výstředním pohybem zaberou jakkoli širokou cestu a ještě se rozčilují, že je ohrožují cyklisté (a turisti a matky s kočárama...). A že jsou na cyklostezce???
No nic... Každopádně tento počin kandiduji na Ropáka roku...
Tragédie je na tom hlavně to, že se celá asfaltérská mafie skrývá za podporu cyklistiky a organizace typu Greenways, KČT a podobní jim v tom přizvukují ve snaze vytvořit ty ideální komunikace pro cyklisty.
A nikomu nevadí, že více jak polovina cyklistlů takové komunikace nechce.
Jako ČeMBA ( www.cemba.cz ) se s tím snažíme něco udělat, ale ani mezi cyklisty v tom není zcela jasno :-(
Aniz bych se priklanel k jedne nebo druhe strane (a je mi vcelku jedno jestli stezka bude asfaltova, sterkova nebo treba z umele hmoty), tohle tvrzeni se mi zda opravdu hodne odvazne. Nebo se opira o nejaky seriozni pruzkum?
Hmm, ja ziju tesne u zminovane cyklostezky a ze ji vyasfaltuji celou... na to se opravdu moc tesim. Ten usek srbsko kacak je pekne hnusnej, kameny, uzky to je a kdyz se tam rozvalej splhouni, tak se neda projet.... Ten kousek co je od alkazaru do berouna je uplne nejlepsi, tam ta cesta ubiha. Kdyz chce clovek jet nekam dal, nechce se zdrzovat pomalou jizdou po sutrech....
Proste jsem vsema dvaceti pro. Jen to chce osadit kvalitni zabrany, aby tamtudy nejezdila auta, pac ta cesta prez serpentiny okolo jima goffa je dost nanic.
A co se tyce bruslistu... nevim jak vy, ale v dolnim poberouni jsem jich moc nepotkal a nakonec, od ceho mam na kole zvonek, ze...
Jasně, všechno tady zaasfaltujeme, jen aby to měl každý co nejjednodušší a nejrychlejší. No comment [:^)]
Nepotkal, protože tam máte pořád málo vhodného asfaltového povrchu...[:)]
Ty znáš takový zvonek, který inlajnistovi umí dát pěstí když se milý bruslař, roztažený přes celou cestu, neumí uklidit tam kam má ? Nehledě k tomu, že na cyklostezce jako takové nemá vůbec co dělat...