Cyklisté, dotaz

Je to sice mimo téma GPS, ale značně to souvisí s problematikou pohybu v přírodě a turistikou.

V Jizerských horách se Lesy ČR rozhodly asfaltovat některé, v současnosti přírodní cesty a v mojem mailu skončil dotaz, je-li asfalt v přírodě opravdu to, po čem cykloturisté tak touží.

Pokud se zeptám na cyklistickém fóru, tak vím, jakou odpověď dostanu, ale já bych raději znal názory jiného typu cyklistů, než sportovců a pravidelných účastníků cyklomaratonů.

Jedná se mi o povahu turistického ježdění, ne o dojíždění na kole za prací a podobně.

Jaký je Váš názor na cykloturistický asfalt a podobná, podle mého názoru, zvěrstva ??

Ne ze bych s tim souhlasil, ale dokazu si predstavit proc to udelaji.

Bezneho cyklistu, o extremu se nebavim, daleko spise zlaka "pekna asfaltova cesticka" nez lesni drncava cesta a tak se daleko spise bude drzet teto cesty, tudiz se daleko mene bude stavat ze se nekde ztrati a bude jeszdit po takrka jelenich stezkach a podobne, tudiz dojde k tomu, ze "ty velke masy beznych cyklistu" se presunout na tyto nove asfaltky a ulevi se tak ostatnim cestam. Celkem je to videt na Sumave, pokud se zastavis u rozcestniku kolikrat slysis, pojedeme tam a tam tam je lespi cesta. Je to proste a nenarocne opatreni jak ulevit prirode a dostat lidi tam kam potrebuju.

Ale jak rikam jde jeste o to co vqadi prirode vic, bloudici cykliste nebo asfaltovy chodnik :( Extrem,ni cyklisty pohybujici se mimo stezky a demolujici prirodu to stejne k ukaznene jizde nepresvedci :( 

Z domova ještě přidám odkazy na nějaké další fotky, ale zrovna tohle mi jako nějaké drncavé cesty nepřipadá.

http://www.kolombo.cz/fotky/bike/index.htm

Před týdnem jsme lovili okolo Lysé n. Labem a bylo zajímavé, že jsme na vcelku slušných cestách /pole, les/ nepotkali cyklistu. Ovšem stačilo sjet k Labi na kvalitní cesty a hned jich bylo plno. Dnes se za cyklostezku prostě počítá jen asfatka, kterou jde projet i na bruslích, příp. na invalidním vozíku. Bohužel /?/ je takovýchto cest pomálu a tak jsou hodně přelidněný - typický příklad je část Poděbrady - Nymburk.

Jinak myslm, že by nebylo dobrý aby byla upravená každá cestička v lese, ale to naštěstí zatim nehrozí.

Asfalt na cyklostezce beru jen pokud jedu nekam na tezko, coz je tak jednou za rok. Kdyz si ale predstavim ze bych mel na svem kole (cross) stravit normalni projizdku na asfaltove cyklostezce, to bych radsi jel prikopem… Nastesti tech lesnich cest je tolik, ze si clovek vzdy vybere (pokud to neni zrovna v NP).

Chapu asfalt jako snadnější zpusob udržby cesty a v zimě běžkařské trasy, ale do lesa a v chraněné oblasti ne. Vždyt v zrovna v Jizerkach je nadherný příklad super cesty “Viničná cesta” z Ferdinandova. Je to krásná široká písčitá pevná cesta po které je radost jet. Tak mě napadlo možná nahradit asfaltem ty pověstne betonky to by snad šlo. 

[quote] Plachtak: Chapu asfalt jako snadnější zpusob udržby cesty a v zimě běžkařské trasy, ale do lesa a v chraněné oblasti ne. Vždyt v zrovna v Jizerkach je nadherný příklad super cesty "Viničná cesta" z Ferdinandova. Je to krásná široká písčitá pevná cesta po které je radost jet. Tak mě napadlo možná nahradit asfaltem ty pověstne betonky to by snad šlo.  [/quote]

Viničná Správně, Viničná :-)

To já považuju za velmi zdařilý model trasy pro cyklisty a zároveň za něco, co do té přírody fakt patří.

A snažší údržba u asfaltu?  Na udusané hlíně stačí dva chlapi s lopatou, na asfaltu je to o dost složitější a dražší. Kdyby to bylo snadné a levné, tak jsou silnice bez děr.

Díval jsem se na ty fotky a můj názor je, že na takové cesty je škoda asfaltu. Ten je potřeba šetřit na nějaké úplně jiné cesty.

Já osobně se nebráním žádnému typu povrchů. Rád se projedu po lesní pěšině přes kořeny a stejně tak mám rád když to po asfaltu trošku upaluje. Vždy je to otázka toho kdy jedu, kam jedu. Jestli jedu na lehko, nebo s bagáží na několik dní.

Každopádně si myslím, že některé rozšiřování a vylepšování lesních cest je spíš na škodu. A bohužel, často bývá prezentováno jako služba veřejnosti a cyklistice. Podle mě by budování zpevněných lesních cest mělo vypadat třeba takhle. A věřím, že by to mohlo jít.

No ono pro cyklisty by byl asfalt na dlouho, ničej ho hlavne těžky auta. Sám proháním horská kola takže lesní asfaltky ani náhodou.

Jezdím na starém dobrém Favoritu, takže jsem vděčný za každý rovný povrch ale stačí mi rovná udržovaná šotolina. Znám úseky šotolinových cest kde to i na úzkých pneumatikách ženu stejně rychle jako na asfaltu. Vlastně mi stačí když si necvaknu pneumatiku o kořeny nebo kameny, nic se mi z kola neuklepe nebo to někde neutopím v bahně nebo v písku. V podstatě bych řekl že asfalt by se měl dávat jenom na frekventované dálkové cyklotrasy po kterých se cyklisté dostanou do atraktivní oblasti a tam už se k jednotlivým cílům rozjedou po šotolině. Mimochocem v Rakousku je takových tras spousta a jejich specifikem jsou skupiny lufťáků na kolech z půjčovny jezdící v roztahaných houfech zabírajících celou šířku stezky. Toho bych se u nás nerad dožil.

Ale když je někde úzká lesní asfaltka bez provozu aut a je trochu výškově i směrově zvlněná tak si to vychutnám! (Už se těším na Zaniklé vesnice!)

Jsem proti asfaltování. Ideální jsou šotolinové (pískové) cesty nebo klasické polní.

Pokud se cesta vysfaltuje a prohlásí za cyklostezku, za chvíli se na ní nabalí rolleři (inlajnisti), matky s kočárama apod. A pak se člověk dočká toho, že inlajnista, který při svém neotřelém pohybu zabírá nekompromisně celou šířku cesty, se  ještě rozčiluje, že tam jezdí lidi na kolech! Na cyklostezce!!!

Prostě do přírody se hodí lépe neasfaltované cesty. Ale po delším výletu v terénu jsem za rovný povrch rád :-) Jak říká Aviatik:

V podstatě bych řekl že asfalt by se měl dávat jenom na frekventované
dálkové cyklotrasy po kterých se cyklisté dostanou do atraktivní
oblasti a tam už se k jednotlivým cílům rozjedou po šotolině.

No ony ty venkovské okresky zpravidla opravují také dva chlapi s lopatou. Do výtluku se plácne lopata asfaltu, trochu se to tou lopatou uplácá a jede se dál. Po několika letech takovéto "údržby" se silnice změní ve změť výtluků a hrbatých záplat sjízdnou snad jenom na celopéru. Tak hrbatá nikdy šotolina není.

Dat asfalt na tak nadhernou sotolinu, jako je na te fotce, bych povazoval za zlocin. Osobne mam nejradeji podobne cesticky.

Rozhodně neasfaltovat ! Stačí se podívat jak dopadlo okolí Pohoří na Šumavě směrem ke Sklářským a Janovým Hutím, okolí Hutského rybníka. Asfaltka je stejně za pár let samá díra, takže svůj účel neplní a je to opravdu hnusný.

Zdravím Kolomba (škoda že jsi nenašel naše dvě kešky)… pocházím taky z Jizerských hor a musím říct, že ježdění je tam supr. Osobně nemám taky asfalt rád, většinou se tam motají bruslaři a další a to je spíš zaděláno na problém. Cyklostezka v lese dle mého stačí zpevněná třeba štěrkem, hodně záleží na podloží. Asfalt bych používal jen v těch frekventovaných trasách, ve městech, u příměstských tras. O víkendu jsme byli jezdil v Prokopáku a kupodiva dole na asfaltu spousta borců v barevných úborech hltala kilometry tam a zpátky… ale o pár výškových metrů nad na horním okraji údolí v lesích a polích fantastické neasfaltové stezky - a nikde nikdo.

Děkuji za neasfaltovou podporu :-)

Fotky cest, které se snažíme dostat do života jsou tady:

http://picasaweb.google.com/t.kvasnicka/Singltrek?authkey=pXeVdXJY1YA

Podrobnosti o programu udržitelných přírodních cest jsou, poněkud chaoticky, zde: www.cemba.cz 

Zcela jednoznačně se rovněž přikláním za neasfaltové zpevněné cyklostezky.

Bydlím v Brdech a v okolí je nespočet lesních zpevněných cest, pár je i asfaltových, plných výtluků a každým rokem se zhoršující kvalitou. Povrch asfaltek je ve stavu zcela nevyhovujícím pro bruslaře [:D]. Výpravy za poklady podnikám pokud možno a nejraději na kole.

Stanovisko KČT k asfaltování lesních a polních cest:

"-odehrává se opravdu cykloturistika (na cyklotrasách) na zpevněných živičných (asfaltových) cestách, preferují cykloturisté tento povrch? Jaké jsou aktuální trendy?

Většina cyklistů (cca 80%) vlastní sice
trekové nebo horské kolo, ale drtivá většina z nich dává přednost asfaltovým,
příp. uválcovaným šotolinovým nebo písčitým cestám bez výmolů. Vyznavačů
bikerství, tedy přírodního ježdění po nespevněných cestách s velkým
převýšením, “přes kořeny a skály” je cca 5% z celkového počtu
cykloturistů."

Zdá se, že v tom mají opravdu jasno. Hlavně se mi líbí, že buď asfalt a nebo kořeny a kamení … 

Já když jedu na kole, tak dělám vše pro to abych na asfaltu trávil pokud možno co nejméně času.  

Zřejmě patřím (pokud se kola týká) mezi tu 5% menčinu a to s dost výrazně a vyhraněně.

Taky z toho mám dojem, že chtějí mermomocí vše vyasfaltovat. Ale musím říci, že kořenovky a šutrovky mi tolik nevadí, ale dlouho bych to nevydržel. Takže, jak už bylo řečeno, asfalt ano na "cyklodálnicích" a v lese spíš udusaná, pokud možno bez velkých výmolů a šotolina .

Jo a nejvíc mě točí od lesáků štěrkěm vysypané cesty, kde se člověk hezky zaboří, a pak úseky vysypané štěrkem  velikosti dlažební kostky. Myslím, že na toto asi lidi nadávají, a tak si soudruzi řeknou, že bude nejlepší to vyasfaltovat a bude klid.