Hledal jsem a nenašel a spočítat neumím
Jaká je délka úhlové vteřiny v našich zeměpisných šířkách a délkách.
Docela by se mi to šiklo když se blížím k místu, abych odhadl vzdálenost která mi chybí.
díky
Ortodorma to je to prave - nejkratsi vzdalenost na referencni plose
loxodroma neni nejkratsi vzdalenost ale pouziva se v navigaci napriklad letecke, namorni kdy nastavis azimut a jedes z bodu do bodu - ale neni to nejkratsi vzdalenost
S tím poloměrem je to poněkud ošidné… záleží na tom z jaké referernční plochy si ho odvodíš. Na naší škole (a přepdokládám že všeobecně v našich zemích) se používal poloměr koule odvozené z elipsoidu Krasovského - 6371,11 km.
Vlastně jsem u žádné referenční plochy ještě nenarazila na poloměr 6378. By mě zajímalo kde se to číslo vzalo…
Jenže on má taky malou poloosu, takže když se elipsoid nahrazuje koulí, musí se vzít průměr.
Na délku 1 úhl.vteřiny to ale rozhodně nebude mít vliv ;).
Poloměr Země je 6378 km (r)
=>
obvod je 40073 km (2 x Pi x r)
=>
1° = 111.3 km (obvod / 360°)
=>
1’ = 1.855 km (° / 60)
=>
1" = 30.9 m (’ / 60)
Pro zeměpisnou délku je potřeba vše vynásobit "cos(zem.šířky)", tj. v našich končinách zhruba 2/3.
Ale tazatel chtěl jen přibližnou hodnotu pro hrubou orientaci v terénu, kde určitě nebude nic přepočítávat na kalkulačce, proto bych mu doporučil uvažovat přibližně 1" ~ 25 m libovolným směrem …
Není nijak složité to spočítat, ale jednodušší to bude změřit. Vyrob si dva waypointy, jejichž souřadnice se liší o jednu vteřinu a změř si jejich vzdálenost.
Jistě nemusím dodávat, že jedna vteřina východní/západní délky bude jiná (a závislá na zeměpisné šířce), než jedna vteřina severní/jižní šířky.
Dekuji vsem
asi se budu ridit radou MedoMysi 1"~25m neb to stejne v terenu nejde vetsinou změrit
opravdu mi slo o odhad, kdyz se clovek priblizuje ke skrysi
V gecachingu se nepoužívají vteřiny, ale tisíciny minut. Jedna minuta v šíčce odpovídá zhruba námořní míli a ta je 1852 metrů. V šířce je to po vynásobení kosinem méně a vychází minuta asi na 1240 metrů.
V terénu pak počítám s tím, že v šíčce je tisícina skoro dva metry a v délce víc než metr.