Divna vec v poli

Je tady hodne lidi zbehlych v praci s ortofotkama a podobne, kteri toho uz treba videli vic nez ja… tak se zeptam. Ma nekdo nejaky napad, co je propana krale ten oval pres pole lan? zakopany stadion? obri TB dog tak pod hlinou? fakt nevim. Loc:48° 53’ 9.72" N, 16° 23’ 29.18" E (souradnice z beta.mapy.cz)

Jo, chyba snimku to neni, je to videt i v Google Earth :] // a uplne na okraj … tady tomu formatu souradnic se rika jak? pouziva se hodne, ale porad si ho nejak nemuzu spojit s nejakym oznacenim… coz je neprijemny, kdyz clovek treba vymejsli, kde a cim ho prevadet na slusnej a na gc.com pouzivanej dd-mm-mmm WGS84 …

No, existuje obor, který se jmenuje letecká archeologie, ale na něco opravdu starého mi to připadá příliš pravidelné, na atletický ovál je to mocv veliké, co tak místní šetření?? :slight_smile:

Souřadnice jsou ve formátu, který používají čeští zeměměřiči…

Ted nevim, jestli za to muze pet piv nebo muj prohlizec, ale jakymuze formatu souradnic?

Teda ten oval je fakt zajimavej.

Michal

No mě to přijde jako stará (už nepoužívaná) práškařská plocha. tzn. operativní letiště pro práškovací letadla
jinak na tohle téma (zajímavé orthophotověci) je krásná soutěž zde:

Takze, ted jsem prisel z restauracniho zarizeni, snad to nepopletu. ad praskarska plocha… neni to moc tluste a malo dlouhe? k cemu zaoblene konce? // ad souradnice… jaktoze jake… prece ty, ktere jsou uvedeny v prvnim prispevkku tohot vlakna. ze jsou to ty pouzivane ceskymi merici je fajn, to by sedelo, ALE jak se jim rika? kdyz nevim, jak se ten system jmenuje, nemuzu zadnemu prevadeci vysvetlit, ze to ma prevest zrovna do tohodle. a pritom todle treba potrebuju pro beta mapy, nebo google earth, ponevadz jsem zatim ani jednomu nedokazal vnutit standart pouzivany bezne v cachingu // ad lokalni pruzkum - asi ho opravdu provedu… puvodne jsem totiz ten oval nasel behem hledani jine zahadne veci, a to divne rady cervenych svetel blikajicich ve tme a mlze ctvrtecniho vecera… zatimco v tech mistech oficialne nic neni, tak co to tam sakra blikalo, a co tam sakra dela ten oval…

Vzhledem k tomu ze v Litobratricich je jezdecky klub a areal pro kone, tak ja osobne bych si tipnul na nejaky okruh pro kone.

Ze by UFO? :-))

Ja jsem zcela zmaten. Mozna kocovina nebo rozespalost… Pokud jsou na mysli tyhle souradnice 48° 53’ 9.72" N, 16° 23’ 29.18" E. Tak to jsou obyc. wgs84 ve formatu stupne-minuty-vteriny.desetinysetiny vterin… Narzozil od formatu na gc… stupne-minuty.desetinysetinytisiciny minut. Prevod je trivialni… 60 vterin je jedna minuta.

A ty betamapy myslim fungujou celkem multiformatove, coz me velice prijemne prekvapilo. GE ne, coz me velice neprijemne prekvapilo. V beta mapach zkratka geocachersky format funguje.

Vzdycky jsem myslel, ze original ceske zememericske souradnice jsou S-JTSK, je v nich jeste porad dost statnich map na netu.

Jdu se poradne probudit.

Michal

V Ozim se jmenuje “Lat/Long (jako latitude a longitude)… Deg, Min, Sec” narozdil od zde obvykleho “Deg, Min”

V moji gpsce se jmenuje “LAT/LON…DEG/MIN/SEC” a ten druhy “DEG/MIN.MMM”

Jo a S-JTSK vypada pro dane souradnice takhle Y=617474,78, X=1191681,08

Alkesi, diky za info. jde tedy jen o zpusob zapisu stejnyho data, fajn. sice ten trivialni prevod mi do hlavy nejak neleze, ale to je asi ze mi porad trochu huci od vcera… hlavni ale je, ze vim co kde prenastavit… kdyz svy GPSr vysvetlim at mi to samy zobrazi misto dd.mm.mmm jako dd.mm.ss.ss, tak ona uz mi to prepocita :]
//
ad jezdecky oval - to zni jako mozna varianta, to me taky napadlo, ze by to mohlo byt “vychozeny”, ale neumel jsem si predstavit, kdo by to tak vychodil :] leda snad skolni vylet, ktery totalne zabloudil a chodil dokola. / ted uz jen nechapu, jak ty kone dokazali chodit po takhle presnem ovalu…? v dosti velkym meritku. / a nebo je to prece jen otisk okrajoveho lemu ovalneho UFO? :] // jak tak na to ted ziram, kone se mi nezdaji. jezdecky areal je o neco jinde, pres silnici… ze by chodili krouzit tam se mi moc nezda, proc vlastne… je to vazne obrovsky a k tomu zda se zadna pesinka nejde… / existuje obor zvany letecka archeologie, ktera zkouma mozna i podobne jevy… ze treba tam kde byl nejaky val vystupuje na povrchu jina barva hliny i po staletich… ale zase, kdo kdy videl nejake ohrazene sidlisko ve tvaru takoveho ovalu? no nic, diky za tipy, a skonci to asi tak, ze az sleze snih, pojedu se tam podivat, pokecam s mistnimi traktoristy, zkusim zjistit jestli se nevi o nejak starodavnem osidleni nebo cemsi atd atd… protoze takovahle vec, to proste neni jen tak, ne… :]

Taky jsem myslel na konskou drahu, i kdyz se mi ta struktura zda dost uzka (pred rozrusenim radove dva max tri metry), zavodni draha by jiste byla sirsi, treninkova asi ne tak rozlehla (srv. napr. konsky areal v Tochovicich na cca N 49 36 E 13 59). Krome toho mam pocit, ze stopy po takove draze by byly velmi rychle setreny (tzn. neprojevovaly by se dele nez nekolik let). Plocha pro letadla by snad nemela po svem okraji mez ci vykop, o nanejvys pravidelnem zaoblenem obrysu nemluve. Dobre je patrne naruseni orbou na rovnych stranach, ktere jsou vzhledem k brazdam pod pravym uhlem, zatimco oblouky, ktere pluh tecuje zustavaji ostrejsi. Z toho zaroven plyne, ze objekt nemuze byt prehistorickeho stari, nebot je orientovan souhlasne s okraji pole a respektuje historicke komunikace, kere pole vymezuji. A silne pochybuji, ze by ta vec byla starsi 20. stol., ba 20 let, i kdyz berte to jako amatersky pohled, neb od dob, kdy jsem pred lety slozil zkousku z praveku, jsem s archeologii nemel co do cineni. Jinak vzhledem k omezenemu rozliseni si nejsem jist, co vlastne snimek zachycuje, zda ruzne odstiny hliny ci porostu, ale s prihlednutim ke stavu okolni vegetace bych se priklanel spise ke druhe moznosti. No, jsem opravdu zvedav, co se z toho vyklube.

Jojo, presne tak. Jde o to same, ale jinak napsane. Je to zcela analogicke hodinove casomire… take muzes rict 1hodina a 30 minut nebo 1,5 hodiny. No a ten prepocet… vezmes to, co je za minutovou desetinnou carkou, vynasobis 60 a mas z toho vteriny. Naopak zas vezmes ty vteriny, vydelis 60 a soupnes za desetinnou carku. Ale to uz bys ted urcite vedel sam. :-))

Teda dneska je mi fakt hodne lito, ze nemuzu stravit den v lese. Pocasi je naprosto uzasne.

Michal

delka ovalu ±1,65km (1 mile) zeby ufouni podporovali dute miry? :-))

Já naměřil 1.66 a hned jsem zjišťoval velikost atletického oválu …

Je to geozáhada a docela zajímavé místo pro “záhadnou cache” …

Při té příležitosti by se dalo zjistit, co to je :slight_smile:

to uz me taky napadlo :slight_smile: kazdy nalezce krabice by jeste provedl podrobny pruzkum lokality. no ja tam asi vazne zajedu, az sleze snih, nebo mozna i driv, aspon se poptat mistnich a tak…

a cache muze byt treba tady :-))

Loc:48° 53’ 17.74" N, 16° 23’ 31.76" E

Zase jsme o trochu chytrejsi. Ne o moc ale lecos to vysvetluje :-)) tady
je kousek reseni

Zase jsme o neco malo chytrejsi. Ne o moc ale lecos to vysvetluje:-) Podivejte sem