Prosím o radu.
Chci umístit krabičku, bude pod střechou, ale profukuje to tam docela. Tématicky by se tam hodila nejaká krásna krabice, dřevěná, ale bojím se, že vítr, a déšť a vzduch krabce neprospějí, zničí jí. Máte s tím někdo zkušenosti, jak dlouho v takovém prostředí vydrží dřevená krabička?
Děkuji
Záleží na úpravě povrchu. Hodně dobrý je vyjetý olej, kterým to natřeš a pak barva. Hlavně nepoužívej dřevotřísku apod..
Hlavně ji nedávej do igelitu :(.
to jsou mi otázky…, ptačí budky bývají nepříliš impregnované a jak pěkně slouží ![]()
PS: několik keší á-la ptačí budka jsem už odlovila a všechny byly moc pěkné ![]()
když zmokne a vyschne, vydrží, ale znám i dřevěnou krabičku přímo v zemi a vypadá dobře (Nad jeskyní)
Zkušenosti mám, používám fermež. Vydrží to minimálně dva roky, pak je vhodné nátěr opakovat. Vyjetý olej není špatný, ale dlouho zůstává vlhký a i po zaschnutí barví.
Hlavně se nenech zblbnout radami všech prodávajících v supermarketech nabízející zaručené moderní prostředky na dřevo. Je to několikanásobně dražší a účinnost poloviční.
Pokud ti nebude vadit, že to špiní, tak vyjetý olej je fakt dobrý. Chce to nechat dřevo pořádně vyschnout (nejlépe v horku a průvanu) a několikrát napustit aby se nacuclo. Pak to vydrží dlouho.
Nevím, jaká bude konstrukce a kde tu bude, ale pokud ti bude někde ve vzduchu, tak nejlepší těsnění je díra
(samozřejmě zdola)
Jestli má jen odolat povětrnostním podmínkám, tak některý druh asfaltové impregnace (lak a pod.). jestli má ovšem zároveň i VYPADAT dobře a staře, pak je fermežový nátěr opravdu klasicky nejlepší řešení (kromě moderních polyuretanových nátěrů do venkovního prostředí, některé dokonce mají i UV filtry - hodí se, když potřebuješ třeba zachovat čitelný vypálený nápis). Ale fermeží dřevo pěkně medově ztmavne… ovšem je to olejový nátěr, tedy dva dny schne, pak je třeba přebrousit a znova natřít, a nejlépe pak ještě jednou. Ideální je pak kombinace fermežový podklad, olejový lak do exteriéru navrch (třeba lodní).
Ovšem zase, jak moc se s tím chceš… dělat
malá dřevěná pouzdra, co jsem teď dělal místo mikrovek, jsem buďto apouštěl parafínem (normálně jsem je v tom vykoupal
) anebo externím lakem, když jsem chvátal - ty vodový uschnou za dvě hodiny. Není to deální, ale sloužit to slouží.
Děkuji moc za rady
Rizhodla sem se tedy pro fermež, kdyby krabička barvila, to by nebylo dobré pro podklad na kterém bude.
Jen sem prostě technickej antitalent ![]()
Asi jí tou fermeží natřu jen zvenku? Zevnitř ne, že? ![]()
Hoj
Natírej rozhodně ze všech stran - i zenvnitř. Přečti si návod - fermež při práci s ní rozhodně není zdraví neškodná.
Pokud by jsi chtěla být dobová, můžeš zkusit nátěr směsí pravého včelího vosku a vepřového sádla - rozehřeješ v poměru cca 1:1 a horkým natíráš. Na měkká dřeva to funguje velmi dobře, u tvrdých je to horší - mají nižší nasákavost. Nejedná se o věčný nátěr, cca 1x ročně je dobré ho zopakovat.
Já tedy nejdraději používám Luxol, vydrží několik let a pak stačí jen znova přetřít.
Nebude na přímém slunci? pak bys musela tu fermež nějakým lakem uzavřít.
i zevniťř? :o safra tak ještě to du dotřít:(
ti Citecka - no nevím jak se sluncem, ale plánuju to ještě projít barvou pak a skusím se voptat po tom lodním laku jak ste tady radili někde… o tom potom
Jinak dík za rady ![]()
Lodný lak by som nedával, ten je určený vyložene do vlhkého prostredia, ak to bude v suchu (aj keď s príležitostným opršaním), tak popraská…
Ja by som použil hrubovrstvú lazúru (Belinka a pod.), vyrába sa v mnohých odtieňoch, nezničí kresbu dreva a vydrží viac ako napr. Luxol (ten sa zaraďuje do kategórie tenkovrstvá lazúra)
No to jsou rady, jako by se stavela drevena chata a ne kes. Klicova rada byla hned na zacatku - pouzij drevo, ne drevotrisku, ktera se rozlepi a rozpadne. Pak kup prvni nater na venkovni ochranu dreva, co ti padne do oka a kterej uneses financne. I ta fermez je dobra. Natri to a publikuj. Vic neres, par let to vydrzi.
no a co když to bude Large keš ve formě chaty? třeba se bude v ní dát i přespat, když kačera zatihne nepřízeň počasí nebo touha po partnerce
![]()
2 MiTi1 a pepega: ideální, oboje :-)))
Tak takovou kešku bych brala a ráda se k ní i vracela - pokud by byla v dosahu ![]()
pepega napsal/a:
no a co když to bude Large keš ve formě chaty?
Super namet na kes 8-).