Dobrý den a pěkné prožití Vánočních svátků. Mám dotaz: Dostal jsem k Vánocům navigaci Garmin Etrex H a chtěl bych zjistit jak do něj vložím souřadnice z mapy která je na www.seznam.cz (mapy). Když si na Seznamu kliknu na pozici GPS tak ta souřadnice je v jiném formátu (je delší) než má moje navigace. např: najdu si souřadnice 49°28’40.177"N, 17°5’37.170"E ale když je chci napsat do navigace tak tam je to kratší např: N 49° 28.645’ E 017° 05.460’ jak mám tedy napsat ty první souřadnice když tam je víc údajů. Děkuji všem za radu jsem úplnej začátečník ![]()
Po lopatě:
- otevřeš mapy.cz
- zadáš do vyhledávání 49°28’40.177"N, 17°5’37.170"E a zmáčkneš enter
- v menu vpravo (Místa, lokality, body) klikneš na 49°28’40.177"N, 17°5’37.170"E
- klikneš na GPS
- klikneš na formát tolikrát, dokud nebudeš mít souřadnice ve správném tvaru. Ve správném tvaru ti vyjede N 49° 28.66962’, E 17° 5.61947’, ty opíšeš jen to na co máš místa, čili poslední dvě čísla u N i u E vynecháš.
Díky moc za radu, já jsem si nevšimnul že se ty formáty dají přehazovat ![]()
PS: dají se přehazovat i v GPS (použitelné např. pro situaci, kdy je nemáš ve stejném tvaru, jako máš zrovna nastavenou GPS, a nechce se Ti to přepočítávat, resp. nechceš tím riskovat chybu, resp. to neumíš). A asi by bylo užitečné si nastudovat, jak se vlastně souřadnice zapisují a co ta všechna čísílka a značky u nich znamenají. Je to jaksi základ lovu pomocí GPS…