Sháním nějakou levnější GPS na geocahing (začínám). Naskytla se mi možnost sehnat relativně levně (z druhé ruky) nemapový přístroj Garmin GPS 60. Máte s ním někdo zkušenosti? Hodí se na kačerování? Předpokládám, že jde o "lepší variantu" přístroje Garmin Etrex H…
Vím, že to nemá mapu, ale o tu mi ani tolik nejde - předpokládám, že budu mít vždy k dispozici papírovou a cesty si budu v klidu plánovat. GPS by mi mělo pomoci až v "poslední míli".
No a má za tou šedesátkou ještě nějaká další označení?
Pokud ne, tak je to myslím přístroj, který nemá citlivý přijímač a bude naopak horší než eTrex H.
Co znamená relativně levně?
edit: Jo, už to vidím, to bude asi tenhle kousek viď? To si teda myslím, že bude lepší eTrex H, nebo možná i Legend, pokud není cena opravdu hodně výhodná.
scarabeus: Jo, ale diskuzi mapa x nemapa jsem nechtěl začínat. Všechny mapové přístroje (až na téměř nesehnatelný Legend) jsou vysoko za hranicí peněz, co na to chci dát, a tento se mi naskytl víceméně přesně na horní hranici (která je 3000).
Spíš mi jde o konkrétní zkušenosti s tímto modelem, pokud je někdo máte.
alkes: Mělo by to být to, kam vede daný odkaz. Cena viz výše.
Jasně chápu. Popravdě se ani do diskuze o tom jestli mapový či nemapový pouštět taky nechci. Jinak jestli bys bral i legenda, stačí se podívat na aukro B)
Tato GPS je mapová a hodí se dobře na kešování. Má vnitřní paměť pouze 60 MB a NEPODPORUJE karty (to až 60CX nebo 60CSx), takže do této GPS je ideální TOPO 1.2, ale nevleze se tam celá, vždycky jenom asi třetina republiky. Má horší citlivost, ale kamarád cukista s ní loví už x let, já s ní byl kdysi v Norsku a naprostá pohoda. Za ty prachy myslím celkem dobrá věc, ale počítej s horší citlivostí, nemá ještě Sirf III.
Zauvažuj, jestli by nebylo lepší zkusit sehnat bazarovou 60 Cx. Tu bych viděl tak kolem pěti, max. šesti a je to mnohem lepší mašinka.
Já si myslím, že když si dáš práci, tak za podobný peníze seženeš něco mnohem lepšího. Není to tak dlouho, co jsem prodával CSx za 3.500.
Legenda seženeš naprosto bez problému za méně než 3.000.
To si ji asi pletes se starou mapovou GPSMap 60, rec je o (taky stare) nemapove GPS 60. Obe maji stary mene citlivy chipset, ale aspon dobrou antenku, takze ve vysledku budou citlivejsi nez modry Legend. Mechanicke provedeni stejne jako u vsech sedesatek, tj. lepsi nez rada Legend/Vista. Kdo neni zhyckany mapami, tak bude se zlutou sedesatkou spokojen.
Na druhou stranu je ale součástí balení USB kabel. Kdybych si kupoval Etrex H, musel bych ještě investovat do datového kabelu (a ty mi samostatně přijdou poněkud předražené) a navíc ještě do redukce SERIAL <-> USB, neboť NB z nějakého důvodu už COM porty nemívají.
Abych si tam náhrál souřadnice bodů a cest. Zadávat to vše, zvlášť pokud je toho víc, do přístroje ručně bude asi otrava (ale to jen odhaduju). A taky proto, že bych si z přístroje rád stahoval záznamy prošlých cest a doma je "studoval"…
Ono já bych ihned šel do modrého Gramin Legend, kdyby jej někdo prodával tak do dvou tisíc, s kabelem a s turistickými mapami. A, co je hlavní, ne na aukci. Já internetové aukce nemám moc rád - jednak nejsem registrovaný, druhak nerad napjatě čekám, zda mě někdo nepřehodí, a taky silně preferuju osobní předání s (základní) ukázkou funkčnosti.
Mohu jen podepsat. Kdyz jsem presedlal z Legenda na 60CSx, rozdil nebyl znatelny, ale PROPASTNY!!!
Mapa je samozrejme nezanedbatelne +, ale opet pouze pokud se bavime o pouzitelne mape typu Topo Czech v2, apod., ne TOPO 50 v4 na CB displayi.
TOPO 50 na cb displeji je také nezanedbatelné plus. Legend má displej poměrně dobrý.
Kablík není špatný argument… zvlášť při ovládání, jaké má eTrex H. Já bych se bez něj také neobešel mapa nemapa.
Raděj bych ale opravdu doporučoval volbu podstatně lepšího signálu, nebo aspoň přimět prodejce, aby starou nemapovou necitlivou použitou 60ku ještě o hodně zlevnil.
Další možností je připlatit si za Legend HCx nebo někde sehnat Legend H.
Volba je ale na tobě.
Souhlasím, Legend má displej dostatečně jemný a schopný zobrazovat poměrně vysokou škálu šedé. Jinak co se týče navigačních kvalit Legendu, není to sice špička ale navigovat dokáže poměrně slušně. Já svého legenda nevyměním. ( Jedině za novej Oregon :D:D )
Měl bych ještě jednu otázečku (nechce se mi kvůli ní zakládat nové vlákno). Uvažuji o second-hand modrém Garmin Etrex Legend (mám jednu nabídku). Jak si ale pročítám zdejší fórum, zjišťuju, že si spousta lidí stěžuje na jeho (ne)citlivost, zvláště v lese. Je to opravdu tak zlé? Dá se s tím lovit? Jsem ochotný propátrávat okruh o poloměru cca 10m (asi by byla nuda, kdyby mě navigace zavedla přímo před kešku), ale takových 50m, to už je moc mimo… doteď jsem lovil podle leteckých snímků (7 skrýší, většinou přírodních) a to se v lese moc nedá (samé stromy a žádný orientační bod).
Narozdíl od Etrex H si slibuju lepší ovládání (joystick, paměť na waypointy) a alespoň orientační mapy.
Zajímají mě hlavně zkušenosti s (ne)citlivostí Legendu…
Lovit se s tím dá, ale problém není v tom, že by ti GPSka ukázala okruh 50 metrů např. místo 10 metrů. Když máš špatný signál (pod hustým mokrým listím, mezi budovami nebo úzkém kaňonu), tak prostě máš nedostatečnou PŘÍMOU viditelnost na satelity, nechytíš jich dostatek (4 a víc) a nemáš signál ŽÁDNÝ. Novější GPSky s chipsetem např. SiRF3 chytají i odrazy signálu od družic, na které přímo nevidíš a tudíž mají signál i v místech, kde se starou GPSkou signál nemáš. Je to docela propastný rozdíl, ale pamatuju dobu, kdy SiRF3 a podobné chipsety neexistovaly a kešovali jsme taky spokojeně.
Daleko důležitější je, abys měl mapovou GPSku. I odrbaná cykloturistická mapa, kterou dával do GPSek Mountfield, je lepší než nic.