GC a zákon

Jelikož se na na fóru v poslední době objevují právničtí puristé, chtěl bych se zeptat, jak je to s umisťováním keší na veřejná prostranství a na cizí soukromé pozemky z hlediska českého práva. Vím že vstup na pozemky určitého charakteru (veřejné prostranství, soukromé lesy…) není nijak omezen, ale jak je to s umisťováním krabiček na nich? Nebude to zákon považovat např. za nedovolené ukládání odpadu?

Ach bože, radši ten příspěvek po sobě zase hezky smaž a zapomeneme na to, to ti nestačí ty ostatní vášnivé flamy ? Přilévat další olej do ohně je blbost :@

Záleží na obsahu. Některé krabice a není jich málo lze označit za popelnice.

Nechápu proč taková reakce? Když tě pak zastaví policajti a budou otravní tak můžete mít podle mě problémy. Je to o lidech. Takže se mi nezdá, že je to taková blbost. Určitě duchaplnější otázka než spouta jiných. Takže kdo ví ať odpoví…

Jo souhlasim, taky by me to zajimalo.. uz se mi parkrat stalo, ze na me nejaky duchodci zavolali policajty, nastesti jenom jednou jsem nestihl dostatecne vcas zmizet a policajt byl zrovna celkem v klidu a krabice ho nezajimala.

Já nevím, ale pokud je cache schovaná podle pravidel, tak ke konfliktu se zákonem IMHO nikdy dojít nemůže.

Pokud nejsem na cizím pozemku nebo nerozebírám něčí zeď :), tak bych asi před policajtama neutíkal, ale normálně bych jim zkusil vysvětlit o co jde (a že je pěkné že "vypadám podezřele", ale to jaksi k prudění nestačí). V případě problémů pak zbývá jedině stížnost na jejich postup.

Samozřejmě, u cachí typu "na sloupu VN", "na mostním pilíři", "za mříží na okně cizího baráku", atd., je to problém. Pak nezbývá než improvizovat. Ale to už je problém každého kačera (když leze tam nemá), nebo autora (když dává kešky tam kde nemají být).

Pokud mě budou nějací policajti otravovat, tak jim řeknu že připravuju hru pro děcka, pokud jsou natolik blbí, že by mě i poté otravovali, tak je pošlu do hajzlu a krabici si zase odnesu.

A teď ještě o něco vážněji: Předpokládám, že rozumný geocacher ukládá krabici novou - vodě dolnou, nikoli prasklou krabičku od zmrzliny nebo od okurek. Situace ohledně prodeje Lock&Lock apod. krabiček se za poslední rok rapidně zlepšila, takže není co řešit. Stejně tak je to i s náplní keše. Pokud keš vypadá jako odpadky už při zakládání, tak by se na to měl daný owner rovnou vykašlat a nic nezakládat. Keš má mít solidní obsah, i kdyby to mělo vydržet jen pro prvních pár nálezců.