Právě jsem se dočetl o disablování další kešky [cache]GCHTN1[/cache]. Proboha proč ??? Je to jedna z nejstarších keší v ČR, na místě vydržela přes pět let.
Pak příjde jeden takovej, s "pár nálezy", a jme se sjednávat pořádek s žádostmi o zrušení keše.
Ke konkrétní kešce, vede k ní krátká pěšinka na vyhlídku, lidi tam chodí od nepaměti odpočinout si a posedět.
Tak že uložení kešky po těch letech bezproblémového provozu budeme šikanovat, a to, že přes tutéž CHKO má vést za pár let dálnice nikoho netrápí.
Obdobně jsem se podivil včera, kdy jiný ochotník z druhé strany republiky nechal zrušit reviewrem hned několik keší u nás v kraji, aniž by se vlastně kdy sám pokusil o jejich odlov či kontatkování ownera, jak to s keškou vidí…, protože se mu prostě zdály již dlouho disablované. [cache]GCWV49[/cache],[cache]GC15CGT[/cache],[cache]GCZR09[/cache],[cache]GC11G81[/cache],. Sice jsme si to již vyříkali v dobrém, ale přijde mi to prostě zvláštní.
Tak teď nevím, kam se to tady s tou zábavou řítí… Patrně na krásných místech tradicionálky zrušíme a na odlovy budeme chodit s matematickými tabulkami a elektrozkoušečkou…
Nechci vubec rejpat, ale prijde mne to nachlup stejne jako toto Geocaching.cz
tam to porusuje vyhlasku, tady to zakony. Palavu mam rad, spici sem si odlovil, takze nemuzu moc mluvit…, rozhodne by bylo lepis pokud by nahoru vedla ofiko spravovana cesticka a nemusel se tam clovek drapat s vedomim ze porusuje zakaz a jeste sesouvat hromady sterku.
No je mi blivno. Takových keší, které existují v rozporu s pravidly je spousta a nezřídka to jsou jedny z nejhezčích. Perla na špici patří jednoznačně do mých top 10 a je obrovská škoda, že skončila takhle neslavně. Troufám si tvrdit, že na značených cestách žádný srovnatelný výhled není a o zážitku z lezení a posezení nahoře ani nemluvě. Raději nebudu další zmiňovat nebo nějaký idiot začně žádat o archivace, přičemž si troufám říct, že ve většině případů o nic nejde a je na každém, jestli cestu ke keši podnikne nebo se mu to nějak přčí.
Koukal jsem se i na ostatní vyjmenované keše a nestačím se divit. Odkdy se po dvou měsících bez upozornění archivují disablované keše??? Nevím, jestli se něco změnilo, ale připadlo mi rozumné po třech měsících dát poslední výstrahu s měsícem na dořešení. To už tak nejde dělat?
Dusivko, mas pravdu, taky jsem se nad sebou hluboce zamyslel, nez jsem se rozhodnul napsat dalsi vlakno, jestli nahodou nejsem stejny rejpal, ochotník milicionář, jenze mi proste prijde rozdil poukazat na problem mezi zrusenim kesky na hezkem miste v prirode, ci keskou v elektrickem rozvadeci, či pojistkové skříni). Ale ano, jiste, oba odlovy krabicky prinaseji jisty druh uspokojení a nevšední zážitky
Kešek je mi opravdu velmi líto. Neznám komunikaci, která (ne)proběhla mezi DNF (ne)nálezci, autorem a reviewerem, ale 3 měsíce na obnovu by mohly stačit. Kolem je kačerů dost a dost, owner je mohl požádat o pomoc a nějak se domluvit. Krabičku a kus papíru u sebe máme pořád (skoro) všichni. Zastal bych se reviewerů, po delší době (cca 2 měsíce) upozornit na nefunkčnost či problémy keše, dát poslední termín (cca 1 měsíc), pak archivovat. Myslím, že zde nešlo o archivaci z důvodu nějakého porušení zákona či podobně, spíš o neaktivitu kolem ztracené/disablované keše, nebo ne?
Asi půjdu proti proudu ale cache v NPR mimo značenou cestu skutečně není v pořádku a ať je to místo sebekrásnější tak tam neměla být schválená (kdyby to bylo pár metrů tak neřeknu, to by to mohlo dopadnout jak na Slovensku kde nějaký fanatik likviduje cache v národních parcích 3m od cesty). Jenže jsme v Čechách a když někdo upozorní na nepravost tak je ten špatný (fízl,práskač, však to znáte…), zatímco ten který nepravost páchá je div ne za pronásledovaného mučedníka…
P.S. Svého času mi Haggaeus neschválil cache na Malém Bezdězu která se nacházela v PR Bezděz. Poté co mi dal odkaz na zřizovací vyhlášku kterou se zakazuje pohyb mimo značené cesty jsem mu dal za pravdu a krabičku si zase odnesl.
Hmm, je to taková problematická věc…
Orientačně jsem spočítal nálezy na Perle za jednotlivé roky:
2004 - 16
2005 - 24
2006 - 31
2007 - 59
2008 - 60 - do dneška!
Oproti situaci před dvěma lety 4x násobný nárůst návštěv, takže to co před časem mohlo být zanedbatelné může aktuálně vyústit v problém.
Obávám se, že za současné situace bude aktuální umístění již společensky neudržitelné
Je rozdíl vlézt opatně na nějaké pěkné místo třebas s kamarádem a poté tam pozvat stovky dalších kolegů - kačerů…
Krásných zrušených keší je spousta, a to že k nim teď přibyla i konkrétně tahle, nepovažuji za nic kvůli čemu by se měl zbořit svět.
Archivace dlouhodobě disablované cache … asi bych se zamyslel jestli má smysl kešku udržovat "naživu", když nemám dva měsíce čas na opravu. Ostatně, pro výjimečné případy existuje i možnost "odarchivace", a nebo třeba založení úplně nové kešky na stejném místě, ne?
Na lezení do zakázané oblasti v CHKO, obzvlášť na místě kde je zjevné že kdyby tady zákaz nebyl tak je z toho do roka holé suťovisko, nevidím nic co by měl člověk obdivovat nebo omlouvat. Vážně. Něco jiného je když lezu třeba do nepoužívané části kanalizace – tam můžu uškodit leda sám sobě, ale v CHKO bych to fakt nedělal.
V této souvislosti bych rád podotkl, že díky pravidlům GC a propracovanému systému schvalování keší mám určitou záruku, že při lovení nebudu porušovat platné právní předpisy.
Jsem v tomto totiž dost konzervativní a nechtěl bych zažít, abych musel svému synkovi vysvětlovat, proč jsme při "hledání pokladu" dostali pokutu za to, že poškozujeme přírodu či děláme jiné zakázané věci
Úplně stačí, že se chováme divně a podezřele na veřejně přístupných místech
Hýml hergot, před rokem jsme zde strávili krásný týden dovolené a nechali jsme si tři neodlovené kešky, včetně této, abychom měli důvod se zase vrátit. Je zde všude kolem nádherně a na tuto cache jsem se moc těšil.
Mno ale pokud byla opravdu tak dalece mimo značenou cestu a začínalo tam chodit čím dál více lidí, tak potom se nedá čemu divit. Jednou to přijít muselo.
Pokud by tam nadále chodilo jen 15 lidí za rok, tak by se to dalo tolerovat. Ale při této zvyšující tendenci by tam za chvíli vedla ne cestička, ale dálnice.
Kéž by se podařilo umístnit na legální místo jinou náhradní krabičku. Tento "kopec" si to zaslouží.
No vida, Autackovi vadi rana 220 ale slapnout sem tam nejakyho chranenyho brouka, to se snese. Nekomu zas nevadi ani 380 zato pres brouky a kytky raci nechodi.. tak si tu na sebe vesele praskate ze se clovek docela pobavi B:D krom toho pred peti lety asi autor nedbal zakazu a nepocital s takovopu navstevnosti. Jak kdyby hodil na chranenou louku tisicovku a zverejnil souradnice hlasuju pro zruseni
Na Perle jsem zatim nebyl, ale pokud tam je od r.2003, tak bych ji tam uz nechal. Autor by mel pouze zkontrolovat stav uvadene stezky jestli se to tam opravdu nenici. Pokud zvysena navstevnost opravdu prirodu nici, tak jednoznacne presunout a do listingu dat WPT puvodniho mista s poznamkou.
Co se tyce zakonu…stare auta maji take vyjimku /treba nas Zigul ma vepredu bile blinkry a jina auta nemaji vzadu bezpecnostni pasy/
A nebo opravdu chcete striktne dodrzovat zakony a zrusit 30% kesi… Ja zakon beru jako doporuceni…nejsem stroj, ale chapu, ze nekdo ma problem se svobodne rozhodovat a potrebuje mit vse presne nalajnovane
Vsak on Te jednou nekdo vyvede z omylu a durazne Te presvedci, ze zakon neni jen doporuceni, ale obecne zavazna norma (bez ohledu na to, jestli zrovna Tobe vyhovuje nebo nevyhovuje). A svobodne rozhodovani neni o dodrzovani nebo nedodrzovani zakonu, to ale pochopis az dostanes rozum.
Nezapomeň, že i v rámci zákonů se posuzuje tzv. společenská nebezpečnost. Tu větu o rozumu radši smaž, vypadá to hloupě se nad někoho povyšovat bez pořádných argumentů. Předpokládám totiž, že nemáš univerzální patent na rozum, že ? :o
Patent na rozum samozrejme nemam (a ani bych neco takoveho mit nechtel), ale rozhodne si nenecham radit od Tebe (ani Ty totiz patent na rozum nemas i kdyz se tak tvaris rozhodne besrovnatelne casteji nez ja). A bohuzel, pokud se nekdo vyjadri takovym zpusobem a navic v podtextu naznacuje, ze pokud se kdokoli chova jinak nez je jeho norma chovanipak je mene svepravny (nebo jak to nazvat), potom mnoho rozumu nepobral. I kdyz se posuzuje spolecenska nebezpecnost jakehokoli protipravniho jednani, tak to ale naprosto vubec neznamena, ze nektere zakony jsou obecne zavaznou normou a jine, mene spolecensky nebezpecne jsou jen doporucenim.
Nezbyde nez aby se rozhodl kazdy sam za sebe. Tim, ze jsi Ty , ja a vsichni ostatni prijali podminky Groundspeaku jsme na sebe zcela dobrovolne vzali urcitou moralni povinnost pravidla nebo zakony, chcete-li, dodrzovat. A pokud nam komukoli cokoli nevyhovuje, pak se muzeme snazit pravidla zmenit nebo se prizpusobit. Ale v kazdem pripade dokud se pravidla nezmeni tak je dodrzovat. Zvlast pokud vstupuji do hry i zakony. Pokud se bude chovat kazdy podle sveho, tak z nas za chvili bude jen banda anarchistu.
Osobne si myslim, ze slusne upozornit autora takove kese by snad nemuselo nikoho urazet nebo se ho nejak dotknout. A na druhou stranu by bylo rozumne od autora takovou kes premistit jinam. Ono vlastne umisteni kese na uzemi se zakazem vstupu je navod k porusovani zakona (ja vim, ze je to opravdu hodne pritazene za vlasy, ale vecne to tak skutecne je).
To myslím, že přeháníš.. Možná je jedna z nejstarších cachí, možná že je dobře uložena, ale ta krabička je na nic. Který maník by dával do CHKO (když třeba musí a nevadí to nikomu a je to v pořádku) cache typu "polárkáč"?? Nenormální.. Když jsme ji lovili a podívali jsme se do dáli a spočítali, kolik sil jsme do toho vrazili, tušili jsme, že to bude alespoň L&L nebo prostě něco podobného.. A ještě, když ten polárkáč byl prasklý..
Takže alespoň já bych se té špičkovosti zdržel..