Zaznelo to tu uz nekolikrat, jakto ze jsi to jeste nezaregistroval? : kdyz ti to pripada debilni, tak tam proste nelez. otoc se a jdi jinam.
Nejedna se o zadny mestsky parcik, ale normalni ulici, kde je vedle popelnic a domu zasazen strom. Me tohle osobne zveda hlavne adrenalin za majitele toho domu, pripadne stromu. Mozna to dotycnemu nedoslo, ale urcite ten strom neni v jeho vlastnictvi a zde dochazi nejenom k porusovanim nepsanych moralnich a etickych pravidel, ale jsem presvedcen, ze i pravidel geocachingu, ci pripadne zakona.
Aha, to me pripomina styl ‘sousedovi kradou auto, ale neni tvoje, tak se otoc a jdi jinam’. Porad nechapes tu zasadni vec, ze ten strom se poskozuje a ze staci par lidi co tam prijde a chudak strom to odnese. Resil jsem to i odborniky a bylo me receno, ze kdyz uz chtel moci melo lezt na strom, tak mel vybrat nejaky listnaty, protoze jehlicnany jsou dost krehke a nachylne k poskozeni.
Dovolim si svuj ‘vylev’ zakoncit tim, ze rozhodne nechci autorovi nadavat ci podobne, cache urcite delal v dobrem umyslu, jenze ji udelal spatne. Nahanet zbytecne hvezdicky tim, ze se poskozuje strom, pripadne komplexni umisteni cache mezi panelaky a kontejnery me prijde osobne trosicku out.
Že je keška absolutně nevhodně umístěná je bezesporu. A proč autora na to důrazně neupozornit a vyzvat ho k její archivaci. Já nechápu jednu věc. Proč nutně musíme proti sobě i potažmo proti hře popuzovat veřejnost. Zcela živě si dokáži představit člověka, který v některém tom blízkém domě bydlí a pohybu po stromě si zcela jistě všimne. A pak si dokáži představit, že si tam také vyleze, aby se podíval co tam všici chtějí. A pak si již dokáži představit, že klikne na odkazy na kešce a zjistí o co se jedná. Pak v lepším případě vyhodí kešku do popelnice, aby tam již nikdo nelezl “což bych i uvítal” v horším případě ji vezme, odnese na Magistrát, na odbor životního prostředí a všichni advokáti této kešky v tomto vlákně mohou začít z její obhajobou na příslušném odboru. Pak již stačí pár fotek a negativistických článků v novinách o tom jak tato hra poškozuje životní prostředí (což v tomto případě je pravda) a již se hra veze. A ještě jeden katastrofický scénář: Hru jako takovou asi těžko někdo může zakázat. Ale představte si, že po pár článcích a reportážích o poškozování životního prostředí, či majetku každý úřad zakoupí pro městskou policii za 1900,-Kč jedno GEKO 101 a ti začnou kešky systematicky ničit. Ale samozřejmě, že nezůstane jen u těch kolizních, ale budou to brát z jedné vody načisto. Zakázat hru nemůžou, ale koho to bude déle bavit obnovovat stále jednu a tutéž kešku? Autora? nebo destruktora? Toto není z mojí strany žádná histerie, pouze konstatování reálného dění a životních zkušeností, jak i dobrá myšlenka může upadnout a narazit na všeobecný odpor a stát se celospolečenským nepřítelem. Celý tento příspěvek píši i v kontextu událostí posledních 10 dnů. Ano já jsem byl přichycen u vysílače policií. Podotýkám, že jsem nebyl zatčen, jak se všeobecně píše, ale byl jsem na místě “pouze” obviňován z možného terorismu. Jenže moje logy byly špatně pochopeny. Já je nepsal z důvodu, abych obvinil autora, že tuto prekérní sitiaci, kterou jsem na místě prožil, mi způsobil on. O tom tam nejí ani slůvka. Já jsem učinil rozhodnutí, já tam lezl, já byl přistižen. Ale proč na sebe upozorňovat orgány státní správy? Proč zakládat kolizní kešky? Proč odpůrcům vkládat do rukou argument proti této hře? A že tento katastrofický scénář není až tak od věci, tak toho je důkazem Tram cache. V tomto případě se jedná o velmi hezkou a nekolizní multi. Autor si dal dost práce s jejím vytvoření a dost se mu povedla!!! A pak stačí pár shod nešťastných okolností (které pravděpodobně nemají z hrou, natož s touto keškou co společného), jeden zavádějící nadpis v novinách, a již tu pomalu máme národní histerii o internetové hře zhýralců a hazardérů s lidskými životy. Ještě bych mohl chvilku pokračovat, pár tipů na odlov kešek na hrobech a pamětihodnostech mám, ale již nechci. Doufám, že toto bohatě stačí k tomu, abychom se trochu zamysleli a zbytečně nehledali soupeře pro tuto hru.
P.S.: DaFy, Tram cache ještě nemám odlovenu, ale mám o ní reference z řad příbuzenstva a ty byly velmi pozitivní, takže doufám, že tato nekolizní keška bude někdy v budoucnu obnovena, byla by ji škoda. Tento tip kešek s invencí autora mají mojí plnou podporu. Díkes
Cejda: tak toto mohu jenom podepsat !
Cejda: a ja s tim taky naprosto souhlasim !!!
doktor
Protoze jsem na miste nebyl, nechtel sem se zapojovat, ale tohle uz mi neda… Navic sem pisou povetsinou lidi kteri na miste nebyli, takze…
Jsi si tim jistej? Strom uprostrečd panelaku je imho misto na ktere vylezly desitky, mozna i stovky mistnich teenageru, urcite mu bude vadit kdyz tam vyleze dalsich 15 lidi?
Vazne si, zcela uprimne, myslis ze by se tim kdokoliv treba i jen 5 minut zabyval?
Podle fotek je ten strom velmi statny a ma pevne vetve, takze mu imho nemuze nejakejch 10 geocacheru rocne nijak ublizit…
Takhle paranoidni jsi vzdy a vsude? (I kdyz, nezapomen, ze to ze jsi paranoidni jeste neznamena ze po tobe nejdou…)
Aha… to by podle tebe byla napln jejich prace? Ze by pochuzkari dostali GPSky a meli za ukol nicict kesky…?
Opakuju se, ale tohle je opravdu velmi paranoidni…
Promin, ze jsem tak indiskretni, ale mohl by ses trochu rozepsat o svych zkusenostech s nelenosti policie, s konanim uredniku apod.?
A vsiml sis jak na ten clanek lidi reagovali? jedinej kdo byl hysterickej byli geocacheri… Ctenari, mimo jednoho ktery se pripojil na forum a napadl nas, si geocaching pochvalovali… Psali ze diky tomu debilnimu clanku (to cituji) objevili velmi zajimavou a poutavou hru… Mohl bys mi prosim popsat jak se ta narodni hysterie, natoz pak histerie, projevovala?
Dekuji za pozornost a tesim se na odpoved… Pripadne se nebranim i jinemu kontaktu…
email: ondroller at centrum dot cz
[quote]
Paranoidní??? Né neboj, nejsem, ale až se najdou tři radikální lidé z oblasti ochránců přírody, či památek, a každý z nich za 4 měsíce odloví a zničí 150 kešek, tak v červnu příštího roku nemáš co hledat!!! A k státní správě mám dost blízko, takže mohu posoudit. A boj s opravdovou kriminalitou, ten není pro ni priorita, jelikož jsou z této činnosti placeni, ale nějakou činnost a boj s něčím vykazovat musí a vždy je to cestou nejsnadší. Po svátkách tě budu zcela jistě na ICQ kontaktovat neboj. Teď již zde nechci více psát a dávat někomu návod a navíc již si nechci kazit svátky. Ještě jednou Všem vše nej.
Jestli ti timto kazim svatky tak se omlouvam. Bral jsem to jako diskuzi v pratelske rovine. Promin.
Hezke svatky… ![]()
Teda IMHO to zatím vypadá tak, že kolizní cache bude ničit hlavně S474N
Nechci tuto cache nijak vele-obhajovat, ale ničit ji taky nechci. Kromě toho když jsem nedávno lezl na strom na jiné Nanutandově cachi, tak jsem se cítil velice rozverně a připomnělo mi to šťastné chvíle dětství, takže lození na strom vůbec nezatracuju (dotyčný strom neutrpěl sebemenší újmu - přísahám na holý pupek). Návštěvu Jolky si ještě dobře rozmyslím a pokud bych se ji rozhodl navštívit tak určitě jen v noci s pocitem provinění a maximální opatrností ke stromu i paneláku
… jinak předpokládám podle umístění ostatních cachí, že autor cache je asi rodilý Bástrčák a že v tom paneláku bydlí.
Ono je trosicku rozdil lezt na strom uprostred lesa a uprostred sidliste, kde navic muze kdokoliv nabyt dojmu, ze chces prelezt na balkon a pripadne vykrast byt. Dalsi veci je soustavne poskozovani tohoto jehlicnanu, pripadne to, co zde psal jiz cenda. Nesmime tez opominat, proc autor vubec tu cache tam dal? Ja opravdu nevidim vubec zadny duvod, proste konkretne tato cache nema vubec zadne pozitivum, jenom sama negativa.
Pokusim se komentovat nekolik prispevku naraz. O vhodnosti a nevhodnosti umisteni by dle meho nazoru meli diskutovat ti, kteri ji videli, coz jsme pokud se nemylim dva. Z toho ja myslim, ze je v pohode, Opi-CZ se prilis nevyjadruje a nejvic krici S47SN, ktery stal jen pod stromem (pak napriklad nevim, z ceho posuzuje silu vetvi nahore u kese atd.) Tolik pro pripomenuti. Pri pohledu vzhuru samozrejme vetve vypadaji cim dal tim slabsi, myslim ze o tomto optickem jevu nas neco ucili uz na zakladni skole. Ja jsem na nich mel sve pracky, mam jiste biologicke vzdelani a domnivam se, ze tomuto stromu nemuze cacher ublizit tak, ze by snad zlomil nebo ohnul vetev. Ani nahodou. Jiste poskozeni je samozrejme mozne oderem kury, ale na to by tam muselo lez nekolik lidi denne, vyhradne s tvrdyma botama, nejlip s hrebama (jako maji tretry), a vsichni slapat pekne na stejna mista. // Dalsi vec - k teto cache by asi konecne mel par slov rict jeji autor. Chapu, ze je mozna zarazeny reakcemi, mozna naopak necte fora… ale bylo by to namiste. Ze bydli v tom samem panelaku a zvedave kouka za zaclonou balkonu kdo uz tam leze jsem si rikal po celou dobu, co jsem byl na strome… Cache se jmenuje Jolka (pro neposkvrnene rustinou - vanocni stromecek), a v listingu je takrka jediny popis Vesele vanoce! Umim si predstavit, ze ji autor mohl myslet jako docasnou, prilezitostnou, svatecni - aktivni treba vzdy jen par tydnu kolem svatku (pokud to tak nemyslel, mohl by to mozna ted zvazit :)) - pak by nebylo vubec co resit! // Zaverem bych si dovolil navrhnout ukonceni teto vicemene nesmyslne debaty, smysluplne uz do ni muze promluvit asi jen autor a samozrejme reviewer. // Pekne svatky vsem! A nesplhejte doma na vanocni stromecek! O vanocnich velestromeccich na namestich mest nemluve.
Opi_CZ se nevyjadruje? A co je v tom logu?
ALE: dost se pozastavuji nad tím, co má tato cache spolecná s myšlenkou geocachingu! Je to sice jediný zpusob, jak uprostred sídlište udelat cache se 4 hvezdickovým terénem, ale rozhodne to není zajímavé místo. K videní není vubec nic, leda tak pár popelnic a dávkovac na pytle na psí výkaly!
A myšlenka GC je poznávání a také ochrana prírody - a myslím, že v tomto prípade se jedná o naprostý protiklad!
Ale jestli chces, tak jak bude na netu, tak vyslovene neco pro tebe napise.
prosim, nauc se cist. stoji tam “prilis nevyjadruje”. tim jsem mel na mysli, ze se vyjadril jednou v tom logu a pak uzjsem od nej mnoho neslysel. nerikam ze se mel vyjadrovat vice (ani mene), jen jsem konstatoval skutecnost. / zbytecna poznamka, ano.
Nejsem ted prilis casto online a i kdyz jsem, tak nevim, co bych mel rict. Nekomu se Jolka nelibi. Dobre, mne je to jedno. Nedelam veci tak, aby se libily vsem. Mozna si hysterka vykrici u reviewera zruseni skryse, ale ani k tomu nemam co rict, nemam na to zadny vliv. Reviewerovi jsem na dotaz odpovedel. Nevidim zadny duvod k jakekoli dalsi reakci.
Nanutando: netusim koho castujes urazkou hysterka, protoze prvni pokyn na zruseni dal jarry, nicmene bych byl opatrnejsi na volbu slov i tak. Nicmene i tak by konkretne me zajimalo to, co jsem psal vyse - otazky ohledne poruseni pravidel, umisteni cache, apod. Ale zjevne nechces videt duvody pro reakce, protoze k tomu zjevne nemas nic rozumneho rici.
Otazka pro vsechny odpurce teto kesky. Budete stejne urputne bojovat za zakaz vsech ostatnich kesek v CR, umistenych na nekterem z jehlicnanu ?
Za sebe ti klidne odpovim - pokud ten jehlicnan bude v okoli nekolika metru jediny a prostredi bude takove, jake je tam (proste zadna zajimavost ani nic podobneho), tak klidne ano.
Svata valka ? Nutnost mit posledni slovo ? Nebo jen vymysleni stale dalsich a dalsich duvodu, protoze jsi se proste trosku seknul (prozrazenim cache) a nejsi ochoten to uznat ?
Troufnu si rict, ze kdybys prisel do jehlicnateho lesa, gpska te tahala od stromu ke stromu a tys veel ze na nekterej z nich mas vylizt, byl bys jeste vic nas***ej nez si byl u Jolky… A navic jakej je v otm pro ten strom rozil jesli je tam sam nebo jich tam je vic? Mit tuto kesku bliz, urcite bych na ni vyrazil a moc rad si ji nasel, je to keska s napadem…neco noveho… ne jen furt to same, keska v parezu, keska pod kamenem apod. A ze okolo nic neni? Jakto ze ne? Pro me by bylo prave to dobrodruzstvi to nejlakavejsi… A pro lidi jako jsem ja je tato cache stvorena… ![]()