Geocaching - internetová hra? (anketa)

Když se tu před nějakou dobou řešila ta nešťastná událost se smrtí Lukáše, zejména bulvární média o geocachingu z gustem referovala jako o “internetové” hře. Tehdy se proti tomu vzedmula vlna protestů, protože pod pejorativním pojmem “internetová hra” si člověk představí většinou něco jiného, než desítky nachozených kilometrů.

Když se pak v článku pana Lutonského na serveru Navigovat.cz Geocaching: hra pro mozek, nohy a vaši GPS objevila informace “Geocaching je turistická, navigační a internetová hra”, proběhlo to již bez povšimnutí.

Docela mě tedy zajímá Váš názor. Považujete geocaching za internetovou hru?

Můj názor je, že i např. závody na horských kolech mohou být z jistého úhlu pohledu vnímány jako internetová hra, když uvážíme, že jak přihlášky do závodů a propozice, tak i výsledkové listiny najdete zcela běžně na internetu.

Popis 99.99% caches najdes len na internete. Na ich najdenie sa musis prejst a vacsinou potrebujes GPS. Bez internetu tato hra nebude fungovat. Takze ten popis v clanku je dobry. Ale ta anketa je zavadzajuca. Mali by tam byt tri odpovede - geocaching NIE je internetova hra, je to AJ intenetova hra a je to LEN internetova hra. Netreba velmi rozmyslat nad tym, co by bola najcastejsia odpoved. Skuste sa zamysliet, kolko casu stravite za internetom len koli geocachingu (nezabudajte na hladanie odpovedi pri mystery caches).

Tak podle me ciste internetova hra to neni, ale podle me by bez internetu nefungovala, takze podle me popis sedi, jak pise Juraj. Internet je nedilna soucast tyhle hry.
Internetovou hru si predtsvavuju, tak, ze ji hraju jenom na internetu a nezvednu se ze zidle ů;)
Pri reseni mysterek, je to dost casto o internetu, jenom kolik ja toho musel vygooglovat :wink:
Pak mapy.cz a podobny udelatka, ktery nam zprijmenujou zivot.

Takze podle me internetova hra to neni, ale je takova kombinace, presne jak pise Marek Lutonsky.

Je-li překladem slova AJ slovo TAKÉ, pak nesouhlasím. Pokud by byl geocaching TAKÉ internetová hra, musely by se cache hledat na internetu a ne v plenéru. I z tohoto důvodu jsou pouze dvě odpovědi, jasné ano a jasné ne.

Domnívám se, že při tomto určení musíme rozlišovat cíl a prostředky. Z tohoto pohledu je internet prostředek, který obrovským způsobem usnadňuje organizaci hry. Bez čeho si ji však nedovedu představit, je GPS systém. A proto bych hlasoval pro NE.
Jinak je tato debata trochu akademická, mnohem důležitější je, že nás to baví a že to funguje.

Pro me je internetova hra to, ze u nekolika pocitacu propojenych on-line sedi lidi a jsou v interakci, tj nekdo neco udela a jiny reaguje (piskvorky, sachy, Duke Nukem, Doom). Informace o kesich se ziskavaji z internetu kvuli pohodli, cene a stale dostupnosti, ale internetova hra to neni, zrovna tak, jako cteni on-line inzeratu o prodeji auta a jeho nasledna koupe. Informace o kesich by se mohly prave tak sirit inzeraty v New York Times nebo v Annonci :-). Takze NE, neni to internetova hra. Abys tady uhral nejake body, musis naopak ten zadek od pocitace zvednout :-).
Vlastne jsem chtel rict jeste jednu vetu: je to diky internetu hra CELOSVETOVA, ale to neznamena, ze je internetova.

No jo, ale co chceš dělat v pondělí ráno :wink: Víkend je táááák daleko.

To je pravda. Já si dal včera 6 kousků a tak se absťák dostaví až zítra :slight_smile:

No tohle je spis definice pro on-line :wink:

Internetova hra je neco ve stylu Melior Annis (http://www.meliorannis.cz/) , kdy proste hrajes na tahy a kazdej den muzes odehrat nejaky tady, udelat nejaky aktivity a tak

Internet je prostredek a soustava protokolu, ktery ruzne vyzivaji. Je podle me spatne rict jasny ne, ze to neni internetova hra, svym zpusobem je, jinak by to nikdo nelogoval na netu, nebavil by se o tom na forech. Proste tahle hra ma nekolik rozmeru. Kesky jde taky hledat bez GPS, jsou kaceri, kteri to tak delaj.
Jsou kaceri, kteri nelogujou.
Jasne muze se namitnou ,ze souradnice muzou vychazet vv casopise nebo si je mezi soubou muzem posilat dopisama nebo psat nekam na nastenku :wink: Ale prvni keska byla publiovana na internetu, tedy na Webu, ale v diskuzni skupine.
Rikam, internetova hra to neni, ale internet je aktialne nedilnou casti tehle hry.

A ted se do me pustte :wink: Howgh :wink:

V pondělí ráno chodím na cache… vy ne??? :open_mouth: :slight_smile: :smiley:

Zrovna dneska jsem si udělal skvělý předpracovní výlet do Brd - a řeknu vám, že se to hned jinak maká, když mohu vzpomínat na super prožité ráno :wink:

V článku je velmi důležitá věta, která následuje za charakteristikou, který se tady probírá. Celé to vypadá takhle: „Geocaching je turistická, navigační a internetová hra. Všechno najednou.

Geocaching určitě není pouze internetová hra. Takže i když jsem autor toho výroku, v anketě bych také klepl na druhou možnost. Ale na druhou stranu bez netu a informací, které jsou na něm uložené, to moc nejde – svázání geocachingu s internetem je velmi těsné.

V draftu článku jsem měl původně turisticko-navigačně-internetová hra, což by možná bylo lepší. Ale takto spojené přívlastky nemám rád, proto jsem je rozdělil čárkami.

Geocaching = turistická hra - chápu.

Geocaching = navigační hra - je to sice podobné předchozímu, ale chápu.

Geocaching = internetová hra - nechápu, protože není. Viz výše příklad s cyklisty, stejně tak i rybáři, stolními tenisty apod. Ti všichni nějakou formou více či méně využívají internet, přitom však žádná z těchto činností není s internetem svázaná. Geocaching vyuýívá internet jako podpůrný prostředek, ale se samotným internetem toho moc nenajdete (globálně).

Jenze GC JE uzce svazan s internetem. Bez internetu by jsi nenalezl ani nezapsal kesku. Bez internetu by jsi nenapsal ani tento log. Mozna, ze by to bez internetu i fungovalo, ale jak je to ted, tak GC bez internetu temer nemuze existovat. Ale neni to internetova hra. Prirovnani k cyklistum nebo pingpongacum se mi moc nelibi. To se da bez problemu provadet bez nutnosti hledani dat na internetu. Vzdyt prni keska vznikla tak, ze autor ji uverejnil na internetu. Je to prilis uzka vazba nez aby slo rict, ze GC by bez internetu dokazal existovat. Mozna ano, ale byl jinak stvoren a jinak funguje a tak si myslim, ze je to nejlepsi. A rozebirat jestli je nebo neni GC internetova hra je jako sirky v kesi. Internetova hra NE ale hra ke ktere je potreba internet ANO. PS: co je samotny internet? Weby? Ale i cyklista kouka na sve weby a kacer kouka na sve weby. Ale vzdyt proc hledat na cele siti, kdyz je vse utrideno a centralizovano na jedinem webu. To beru jako pozitivum. Tohle zase bude hodne dlouha debata, ktera bude o nicem. Ja si radsi najdu nejako peknou kesku na INETU a pujdu do lesa ci do plzne. ((-;

Kdyby Internet prestal dneska existovat, cyklistika i rybareni zustanou naprosto stejne. Geocaching nikoli. Je pravda, ze samotnym internetem nic nenajdes ale bez nej proste taky ne. Internet pouzijes PRED i PO hledani (pokud nejsi mountfieldscoop, ktery kesky hleda ale neloguje :wink: Je to naprosto provazany, a tim se to lisi od vyse uvedenych - a i proto se mi to libi …

A není to náhodou jedno, jaká je to hra ? :wink: Mě je úplně šumák jestli je internetová či nikoliv. Mě stačí, že ve většině případů mi ukáže hezká místa, nápady autorů u mysterek, umožňuje mi se stýkat povětšinou s příjemnými lidmi, přináší tolik potřebný adrenalinek, zábavu, smích, napětí, soutěživost, zozšiřuje obzory a mnoho dalšího. Pro mě, za mě ať je klidně internetová, já si s ní v době volna užiju v přírodě :wink:

Já bych byl pro formulaci “turistická a navigační hra organizovaná přes internet”.

Jedno to neni, aspon mne ne :-). Jednak bych nepripustil, ze mrham cas na neco tak trapne zbytecneho :-), a hlavne jde o konkretni reakci na konkretni (tak trochu naborovy) clanek. Charakteristika “internetova hra” pritahne i jine lidi, nez ryze “outdorova hra”. A ne vzdy je to ku prospechu, aspon soudim.

A dale soudim, ze jestli je neco o nicem, tak jsou to prispevky ze je nejaka debata o nicem :slight_smile: (sorry, bluebeare :-)).

Muj prispevek neni o tom, ze by debata byla o nicem. Vyjadril jsem svuj nazor a po pohledu do kristalove koule jsem usoudil, ze stejne nenajdeme odpoved, ktera by vsechny uspokojila. (-;

Omlouvam se za svoji trestuhodnou nevedomost, ale uz nekdy nekdo definoval, co to je internetova hra? (Treba vojin Kefalin nebo alespon major Terazky)

c c c - Tome ty snad nemáš, co dělat ? :slight_smile: ?