Každý to zná, dokonce je zde i čerstvý článek pojednávající o podstatě věci… Proto se zaměřím na příhody, kdy nás postihla, či postihla někoho u jedné z keší co jsme založili.
Do vínku mám pár zkušeností z vlastních keší:
Někdy si kačerstvo tuto skutečnost nechce přiznat, tak dá náhradní logbook do SOUSEDNÍ dutiny.
Jindy zase zkrátka keška není na typickém místě jako 99% keší na stejném typu objektů, tak si i na ni i třeba šáhnou, ale nedojde jim to, prostě ji nevidí tam kde bývá…
Občas zkrátka dobře zapadne do okolí, že ji nenajde ani vlastník při kontrole. (u mě opakované u více keší)
Anebo zase z těch nalezených:
Někdy je keš (neřeším jestli legálně) pod deklem v zemi a pod listím, tam je to teprve geoslepota…
Nebo nano na kovové mříži, obzvlášť zábavné v centru velkého města v zahraničí bez anglické nápovědy.
Zvlášť, když po letech najdeš starší schránku, která tam předtím, když jsi dával tu novou schránku, přece určitě nebyla;-).
Ostatně těch případů, že lidé napíšou, že tam keš není, nebo ještě hůř, že tam dají novou kešku kousek stranou, protože tu starou nenašli, se mi už stala hromada.
Třeba souřadnice vedou 30 m od památného stromu (kterému je věnovaná). Keš byla trochu lépe ukrytá, v nápovědě, že keš není u památného stromu… Samozřejmě u něj se objevila schránka a v ní spousta logů:-)
Stalo se mi, že jsem sám nenašel svou keš a dal jsem tam náhradu. Do stejného stromu. A pak mě mátlo, že střídavě lidi psali, že je mokrá a že je v pořádku. Případně jsem šel sám na kontrolu promočené a našel jsem ji suchou. Asi až po půl roce mi to došlo a starou jsem odnesl.
Oni někteří pojmou nápovědu jako supermysterku, která občas nedojde ani po tom nálezu. Obzvlášť pikantní je to tehdy, když autor nabádá k obezřetnému a nenápadnému lovení.
Není úplně o slepotě při hledání keše, protože tu jsme našli hned, ale o hledání něčeho jiného, co taky pán hledal také díky GPS souřadnicím a také to málem nenašel (bez naší pomoci):
Když jsme přijížděli ke keši, viděli jsme pána na druhé straně cesty než byla keška, jak něco hledá. Myslel jsem, že to taky kačer. Slyšel nás bavit se o kešce a sám řekl, že hledá trochu jinou kešku – mobil, který mu podle GPS souřadnic vypadl někde tady už včera a že to je trošku jiná keška. Že to zjistil až doma a že dnes už je vybitý.
Takže jsme přešli na souřadnice keše a keš jsme bez problémů našli (asi 30 metrů od rozcestí)
Po odlovu kešky jsme chvíli zkoušeli pomoct pánovi a hledat, ale nic to nebylo platné. Až když jsme si nazouvali lyže, tak jsme zároveň se synem uviděli mobil na druhé straně cesty, než pán hledal. A tak jsme pánovi ještě pomohli k nálezu mobilu.
Byl moc rád . Hledal tu už nejméně půl hodiny. My měli keš i mobil nalezený asi za 10 minut.
Někdy v roce 2009 jsme narazili na keš, kde sice byla nápověda zcela jasná, “Pod malým kamenem vedle velkého”, ale problém byl v tom, že se jednalo o suťové pole v lese a navíc signál nic moc. Ale nakonec jsme našli.
Klasika. Suťové pole a “pod kamenem” ještě lepší bývá “pařez” ve vykáceném lese. Popřípadě když někdo schová keš tak, že sice není vidět, ale nedá se odlovit nenápadně. Třeba ta v Praze v Karlíně jak je v poklopu od kanálu…