Přeji hezký den. Potřeboval bych poradit s následující věcí. Policie ČR udává do protokolů o dopravních nehodách souřadnice v následujícím tvaru GPS - 734934,672/-1043028,151. Poradí mi někdo, jak to převést do tvaru s kterým by si poradila GPS Garmin etrex venture cx? Děkuji moc a moc.
To vypada jak jtsk ![]()
a co takhle http://www.google.com a kupodivu hned prvni odkaz vede na prevod z JTSK - staci kliknout na Archiv…
A kupodivu hned pár prvních odkazů nefunguje…
Našel jsem něco, co celkem chodí: http://158.194.75.45/aplikace/transformace.php
Ze zadaných hodnot mi po konverzi vyšlo:
Po převodu do WGS84:
Severní šířka: 50°5'48.961
Východní délka: 14°31'49.208
Tak snad ještě převést úhlové vteřiny na tisíciny minut vydělením šedesáti, ale to už je fakt trivialita. ![]()
Díky Venca68:), teĎ to už asi zvládnu. Já jen, že jsem absolutní zažátečník a zkratka JTSK mi nic, ale vůbec nic neříkala. Ď
kde ses dostal k souřadnicím dopravních nehod a k čemu to potřebuješ?:o
Občas něco dělám pro pojišťovny a potřeboval jsem se podívat na místo jedné údajné nehody.![]()
Zajdi si na nehodovku at ti to ukážou přímo v mapě. Ty souřadnice se totiž přetahují přímo do mapy která souřadnici připojí přímo kilometr (nebo spíše metr) a komunikaci kde se nehoda stala, pro nehodáře a statistiky na prezidiu jsou důležité kilometry kde se ta nehoda stala. A další možnost je využít program Infomapa, minimálně od verze 13 umí vyhledat místo podle souřadnic ukáže ti ho na mapě a pokud ho budeš chtít v rozumnějším formátu stačí po zadání JTSK vybrat jiný formát a v té zadávací tabulce se ti to přímo přepočítá, v tom by ti to nehodáři mohli taky ukázat když je slušně požádáš:p , ale nedělám si iluze že to umí všichni B)
podle tvaru a to bude určitě JTSK ale proč před druhou souřadnicí je mínus? vždyt JTSK je v kladném kvadrantu? :o
Převážně zahraniční grafické programy většinou berou S-JTSK s mínusem, protože je to nejjednodušší převod do "správného" kvadrantu jejich systému (většinou se používá systém, kde osa X jde doprava a osa Y nahoru - JTSK má osu X dolů a Y doleva).
Já s S-JTSK pracuji běžně, takže mi to ani nepřijde divné a upravím si to automaticky…
Podla MoZiGo su to
54.5555448,19.5555448
ale ci je to pravda netusim, lebo ked to dam spatne prepocitat tak mi to vyhodi uplne ine cisla…583473.5 a 343464.2
Nem rozumiem tvojej poznamke…
A predstav si, ze vyskusal, ale nikdy nie s takymi parametrami ako su uvedene hore…
Ked som tam zadaval "normalne data" funkcia vzdy vrati zrkadlove vysledky…a fungovala aj spatne, ale v pripade
mapcoord.X=-734934
a
mapcoord.Y=-1043028
to tak nie je. Ale Ty mi to urcite vysvetlis cim to je…
Ach tak… vysvetleni mas preci o par prispevku vyse.
No tam sa nevysvetluje, preco ked zadam do funkcie na prevod JTSK->WGS84
-734934.672
-1043028.151
dostanem wgs84 la,lo
54.5555448,19.5555448
a ked dam wgs84->JTSK tak
tak dostavam taketo JTSK
583473.5
343464.2
A tieto uz su "reciprocne" to znamena prevedenie do wgs a naspat dostanem tie iste hodnoty…
Nie som ziaden GIS odbornik, ale mam zato ze tieto prevody by mali vies skoro k tym istym vysledkom, cize niekde je chyba a teraz kde?
Samozrejme JTSK prepocty mam overene pre nase uzemia pretoze urcite vies ze mnohe nase mapove web servery pouzivaju vnutorne prave JTSK kodovanie.
Poradí někdo jak převést souřdnice DDD MM.MMM na decimal pomocí kalkulačky (vzoreček) a naopak?Navigace mi ukazuje GPS souřadnice pouze v decimální podobě.Na multicache jsem nahraný. Díky!
(MM.MMM /60) + DDD
DDD.DDD -> DDD (.DDD*60) -> DDD MM.MMM