Asi ze me nikdy nebude nadsenec vybihajici na kopce s obrovskou vysilackou, aby tam mohl pak hodiny pipat.
Ale uz me parkrat napadlo, ze by mohlo byt fajn to co uz tady parkrat nekdo zminil - kdyz (celkem vyjimecne) nekam vyrazime ve vice lidech a treba se rozdelime, bylo by hezke zustat ve spojeni, a to nejak vtipneji nez mobilem. Co byste k tomu ucelu mohli doporucit? Takove ty walkie-talkie funguji v tomhle smyslu hezky, ale jen v nenarocnem terenu a na dost omezenou vzdalenost. Takze by to asi chtelo neco vykonnejsiho. Ale zase, protoze nejsem nadseny radista, bych prirozene chtel, abyh ten dalsi kram do batohu byl co nejmensi a co nejlehci. / Prilis velke naroky bych na to ale nekladl, dosah jen tak pro team, ktery se rozesel v podstate na chvili, z kopce na kopec, maximalne nekolik malo km… :] Upozornuji, ze se ptam jako temer naprosty laik - kdyz mi nekdo rekne ‘zkus HALXS na 245 knedlikach’, tak z toho nezmoudrim. Doufam ze muj dotaz neni poburujicim zpusobem hloupy, a ze muze zajimat i dalsi. :]] Dik.
Obrovskou vysílačku už dnes nekoupíš… doba radiostanic velikejch jako pračka je už dávno pryč… některé ruční radiostanice jsou kolikrát menší než některý mobil… o GPS nemluvě. Jinak asi bych ohledně tvého dotazu souhlasil s Tomem Klíčníkem… PMR radiostanice budou pro tebe ta správná volba… jsou kolikrát menší než malé (pro mojí ruku někdy až moc)… lehké, nenáročné na provoz a v neposlední řadě levné.
Pro začátek si přečti třeba toto a jukni se do katalogu staniček, ať máš nějaký přehled o typech, velikostech, funkcích atd.
A je s nimi sranda. Už asi hodinu a půl tu chytám hádku mezi ukrajinským jeřábníkem a jeho kolegou o tom, že “kdybys to vole dělal jak jsem řekl, tak bys tu pos… kadiboudu nezboural” (doplnte si typicky ukrajinsky prizvuk)
Bylo to na dvojce bez subtónu. Pár kousků CB tu je. Chystám se teď jednu vrazit do dodávky, ale musím zprovoznit squelch (vyšolíchaný potenciometr), pak je tu ještě ručka a jedna mobilka. Základnová anténa je od léta sundaná a uložená i se stožárem na půdě. Neví tu někdo náhodou na kterých frekvencích fungovala R 105M?
Mám tu jednu, která má zpřetrhané nějaké dráty, jak se do ní někdo “odborně” dobýval, sháním šikulu, který by to uvedl do chodu.
No, napadlo mě, že bychom na sebe mohli na CBčku zavolat… já jsem teď trochu oprašoval anténní systém a tak došlo i na CB… že bych trochu profouknul pavouky a zase to začal užívat, když už to je doma…
R105M je už zajímavé zařízení…alespoň to není taková bedna jako R105 bez M, ale taky se pronese máš českou ,německou nebo ruskou verzi? :-)… Jinak to neva ať měly stanice popisky jaké chtěly, jede to tuším na 36,0…46,1 MHz. Takže ještě bychom mohli naposledy provětrat i tohle… než nám na nový rok to vysílání na 45 MHz zatrhnou …i když si myslím, že jsme už spolu před lety na tom pásmu mluvili. Pokud s ní něco máš, tak se stav…mám schémátka…elky a nějakou tu bižuterii, tak by to šlo i zprovoznit…otázka je, jestli to na ten měsíc má ještě cenu…
Tahle R105M je ruská verze. Spíš to člověka zajímá v chodu jako kus, který se uloží jako raritka. Jinak pro praktické spojení ta mašinka už opravdu nemá smysl, když to GP neprodloužili. Mám v tomhle pásmu i R109, včetně toho “přenosného” zesilovače, ta je v chodu a komplet i s bednou a RF 10, tu mám taky v chodu. No, na anténu od CB se dostanu nejdřív tak mezi svátky, jedině až rozchodím tu mobilku, tak to můžem na CB prubnout z auta, to by počítám mělo doletět bez problémů. Taky si myslím, že jsme na 40 MHz kdysi už spolu mluvili.
Pokud někdo náhodou potřebuje nové nepoužité moduly do RF10, tak mám: Hlavní oscilator, díl NF a prerušovače, VF přijímač, modulační zesilovač, modulátor, MF zesilovač a kmitočtovou ústřednu.