Jak chránit displej navigace před poškrábáním?

Jak už jsem psal, rok bez fólie, po displeji jsem běžně popojížděl tužkou, klacíkem, a škrábance žádný. Fólii jsem obyčejnou tužkou docela poškrábal. Takže je otázka, jestli je nutná. Je to jistota. Výrobce nic takového nepředepisuje ani nedoporučuje. Kdyby displej nebyl dotykový, mohlo by nad ním být třeba i tvrzené sklo.
Možná je displej odolný proti poškrabání, nechce se mi to ale zkoušet.
Sice se dá koupit a vyměnit (není to jen sklíčko, je to digitizér), ale to už je větší riziko, než špatně nalepená fólie.

Tohle mi hlava nebere, už za mého mládí nás ve škole učili, že UV sklem prostě neprojde. No, a teď se zas tvrdí opak a ještě se lidem nutí předražené ochrany proti němu… Včetně těch UV filtrů na objektivy. Kolik těch skel v takovém objektivu je ? Pěkná hromada, skrz to snad už neproleze vůbec nic… Sice v jejich reklamních popisech pindají o lepším podání barev, odstranění nějakého závoje či co, ale nikdy jsem na těch ukázkových fotkách rozdíl nepoznal :smiley:

Osobně je ale také používám, přeci jenom si "radši" křusnu jedno sklíčko za 1500Kč než pak brečet kvůli vysklenému objektivu za kolik tisíc :wink:

Zkus se opalovat za oknem a uvidíš.
Tvrdilo se (kdysi dávno) že kombinovat jakýkoli barevný filtr s UV filtrem nemá cenu, že UV odfiltruje i ten barevný.
Spíš bych to opravdu viděl na ochranu objektivu.
Ale na druhou stranu - v UV spektru se i fotografuje, filmy i čipy na něj citlivé jsou, tak asi objektivem (skleněným) projít musí.
Problém s UV bych viděl jedině v tom, že jako světlo jiné vlnové délky bude ostřit jinde a pak buď přesvítí detaily, nebo zblbne ostřicí automatiku.

Co to je za nesmysl? pres objektiv urcite nedostanes do oka vic UV nez kdyz se na tu krajinku budes koukat rovnou.

No pozor, plocha objektivu je přeci jenom v řádech větší než plocha zorničky lidského oka. To pak toho záření "posbírá" opravdu hodně…

Tak nějak podobně fungují i dalekohledy, především ty astronomické :wink: Čím větší průměr objektivu/zrcadla, tím více světla nám to "pochytá" a tím více slabších objektů na obloze uvidíme. Ne, pouhé zvětšení nám v tohle opravdu nepomůže :wink:

Nepleteš si to s IR ? Focení v infra je celkem jednoduchá věc, na to není potřeba nijak extra výbava.
Naopak to UV podle mne už opravdu vyžaduje speciální skla apod. Nebo to jsou zas jenom reklamní kecy, což je také možné :smiley:

Předně je důležitý si říct, jestli se bavíte o DSLR nebo SLR - tedy jestli je řeč o digitálech nebo analogu. Protože zatímco u analogu měl UV filtr skutečně nějaký efekt, tak u digitálních má skutečně jenom neutrální a ochranou funkci. UV filtr je totiž vestavěn přímo před senzorem. Tedy z hlediska výsledné fotografie je efekt nulový.
Tedy pakliže ten filtr nemáte tak dorubanej, že tím tu fotku pak degradujete. Už jsem viděl použití filtru od HAMY, kterej majitel "čistil" o svetr, nasazenej na teleobjektivu za 50k.
To je pak sranda…

WTF?
"RE: Jak chránit displej navigace před poškrábáním?"

Ponechávám jen relevantní část mého vstupu. Prostě se ptám, zda je to vůbec třeba. Máš pravdu, diskuse o objektivech je již OT.

Je to vcelku jednoduché. Folie mají různé vlastnosti a každá má své pro a proti. Proč by měl výrobce rozhodovat, co zákazník preferuje. Já třeba tvrdou folii, která se spíš poškrábe, protože IS je podle mě nepříjemná a špatně se mi na pracuje. Někdo preferuje její nepoškrábatelnost a smíří se s gumovostí.
Nepoškrábatelný negumový povrch nelze u masového produktu dodávat.

Trhac: Mě to jen rozesmálo - topic z roku 2009 a o tři roky později se v něm zrodí OT konverzace :smiley:

Každopádně - výrobci vyjde levněji udělat displej ze snadnozničitelného plastu, protože tak má větší šanci, že to rozbiješ a budeš s tím muset do servisu nebo si pořídíš nový aparát. A je to pro něj i levnější.

Vzhledem k tomu, že by u parametrů fotoaparátu "magnéziové sklíčko na displeji" nikoho moc neoslnilo, protože se každý honí za pixely, světelností, zoomem, stabilizací, ohniskem apod., tak by efekt byl jen ten, že by měli buď menší marži než konkurence, nebo dražší přístroj stejných parametrů.

Co se týče fólií - můžeš koupit krempl za pár korun a měnit ho třeba po měsíci, nebo

. Já jsem třeba závislej na IS - mam ho na Oregonu, na mobilu. A spokojenost. Naopak ty tvrdé plasty mi už přijdou "divné" a "moc klouzavé" a "snadno umatlatelné" na dotek… :slight_smile: