Jak přiřadit keše (body) ke krajům?

Mám databázi souřadnic všech českých keší a potřeboval bych je rozdělit do krajů. K waypointu bych chtěl v databázi přiřadit zkratku nebo název kraje. A ideálně nedělat to ručně, ale nějak automaticky.

Nenapadá někoho, jak by se to dalo provést? Díky.

např (nezkoušeno, jen pokus o nápad): sehnat hranice krajů, vytvořit v gsak filtry v gsak po krajích přes arc/poly filtr, makro, které aktivuje příslušné filtry a nastaví vyfiltrovaným keškám příznak kraje. Pokud nechceš použít gsak, tak by to asi šlo využít gpsbabel + nějaká obsluha kolem
Možná by to takhle šlo

mám na to nástroj, zatim ve stadiu hodně ranného testování. Převézt je např. do GPX <desc> ti je můžu.

a můžou to bejt nejenom kraje, ale i katastry, velká města, případně vesnice jako okolí bodů

Pepa: filtr arc/poly jsem doposud ignoroval, přes něj by to snad nějak šlo.

FHonza: dokázal bys to s tím nástrojem? Seznam bodů bych dodal v libovolném formátu.

Ještě by to myslím šlo také pomocí Microsoft MapPoint, ale to je drahý systém.

Přiložený soubor je texťák kde co řádek, to cache. První je waypoint (GCxxx), druhý je název kraje a třetí je název města. Jako oddělovač je použit tabelátor. Je to z mojí databáze českých keší. Nejsou tam PM. Abych nebyl kamenován, tak tam nejsou souřadnice. Případně můžu takhle nějak přiřadit názvy k tvojí databázi. Nejlépe GPX

a jak jednoduše sehnat seznam všech cache ?

Tedy má tu někdo koupený účet u Geocaching.com ? a vygeneruje mi CVS soubor všech českých cache ?
Chci si z toho vytvořit body zájmu do GARMIN :slight_smile:

Předem dík

FHonza: to je přesně to, co bych potřeboval. Ještě nemám kompletně staženou ČR, tak počkám a za pár dnů bych se ozval. Docela by se mi hodilo, abych to potom dostal jako User note do GSAKu, zkusim vymyslet vhodny format. Díky. Jak to vlastně děláš?

Pavel1tu: je to dvanáct dotazů Pocket Query, viz zdejší wiki. Premium členství na měsíc stojí tři dolary, dnes tedy méně než šedesát korun. A můžeš si za tu dobu vygenerovat sto padesát dotazů s pěti sty položkami. Takže ano, někdo tady má účet, ale nic ti nevygeneruje; už proto, že to je proti pravidlům.

Ten seznam je moc pekny, ma jednu vadu, ze v nem nejsou archivovane cache. Premyslel jsem o statistice svych nalezu po krajich, na to by byly sikovnejsi ty mnohouhelniky + My Finds PQ + GPS Babel.

Mne by spis zajimaly ty mnohouhelniky. Nema je nekdo uz hotove a nebyl by ochotny se o ne podelit?

Dají se najít tu: http://gama.fsv.cvut.cz/data/grasswikicz/freegeodatacz/0.3.2/

Ale neumím je z těch formátů (grass, shape) převést do gpx :frowning:

Nějaké archivované tam jsou, ale určitě nemám všechny. Ale když budu mít souřadnice, tak to není problém doplnit. Jinak mezi svátkama nástroj dodělám a dám k dispozici.

Chceš algoritmus na určení, zda je bod v mnohoúhelníku ? Pochopil jsem že GG děláš v pascalu, tak tady je (jediné co nerozlišuje je within a touches, ale to pro tyto případy nehraje roli):

function vpPointInRing(const C: TGeoPoint; const R: TGeoPoints; nPol: integer): boolean;
// je bod v polygonu ?
var i: integer;
begin
    Result := false;
    for i := 0 to nPol - 2 do
    begin
         if ((((R[i].Y <= C.Y) and (C.Y < R[i + 1].Y)) or
              ((R[i + 1].Y <= C.Y) and (C.Y < R[i].Y))) and
                (C.X < (R[i + 1].X - R[i].X) * (C.Y - R[i].Y) / (R[i + 1].Y - R[i].Y) + R[i].X))
             then Result := not Result;
    end;
end;

Jo a nechtěj ho po mě vysvětlit, je už to dlouho :wink: Ale funguje a myslim že patří k těm nejrychlejším

A ještě mě napadlo, kdyby někdo chtěl hranice krajů, měst a pod, tak je mám v *.mp formátu (a legálně). Jsou to vlastně ty, ze kterých pepa.z.pocernic vycházel při generování mapy nálezů.

Zkousel jsi na to shp tohle? http://www.obviously.com/gis/shp2text/

Převod z shp do gpx nebude moc platný, protože gpx nezná polygony.

Podle mě to stačí převést do jakéhokoli formátu, co pak umí GPSBabel zpracovat a pak použít jeho arc filter nebo něco podobného…

To by mohlo pomoci. Díky…

Výše zmiňovaná data jsou ke stažení zde v sekci data

Diky za data, ted jsem si s tim chvili v GSAKu hral a je to moc pekne :slight_smile:
Zajimave je, ze mi zbylo 12 kesi, ktere "nepatri" k zadnemu kraji, i kdyz jsou v Czech Republic (vetsinou jsou tesne na hranicich):
[cache]GC16ZXW[/cache] [cache]GCJQVY[/cache]
[cache]GC1591V[/cache] [cache]GC13QWY[/cache]
[cache]GC10445[/cache] [cache]GC101BQ[/cache]
[cache]GCX791[/cache] [cache]GCX1AB[/cache]
[cache]GCWPPN[/cache] [cache]GCRM3N[/cache]
[cache]GCPVDW[/cache] [cache]GCGKBG[/cache]

Je to dané přesností dat, zrovna kraje jsou tuším vektorizované z mapy 1:200 000. Zrovna hned ta první [cache]GC16ZXW[/cache] je špatně i na Yahoo i Google Map. Obávám že s tim nic udělat nelze (nebo v mapě udělat ručně malý "hraniční nádor" :slight_smile: )