Chceme založit první kešku, naměřil jsem spoustu souřadnic, ale nevím jak si mohu ověřit, že jsou správné… Poradíte jak na to?
Já jsem udělal 12 měření, z různých směrů. Vyhodil min a max hodnotu a ze zbytku udělal průměr. Pokud jde o místo kde je bídný signál, lze udělat projekci od místa kde je signál dobrý.
zprumeruj to. no a pak se nech podle nich navigovat a uvidis.
Rucni GPSky maji obvykle pri ukladani bodu volbu “prumerovat”, coz v praxi spociva v opakovanem mnohonasobnem zamerovani polohy nehybne leziciho pristroje. U telefonu s GPS modulem nevim. Hodne zalezi na konstelaci satelitu na obloze. Doporucuje se chodit na misto a zamerovat polohu opakovane v ruzne dny a v ruznou denni dobu.
Já měřím pokud možno dvakrát v různý den nebo alespoň dobu.
Záleží na terénu, pokud je dobrý signál, tak stačí pár pokusů, v místě se špatným signálem naměříš pokaždé něco jiného.
Pokud je terén přehledný a skrýš jasná, tak je to celkem jedno. Pokud ne, tak pořádnou nápovědu.
I když, dneska jsem byl podle souřadnic mimo asi o 40 metrů a taky jsem to našel.
Mám BT GPS a telefon se Symbianem, používám různé programy a mám několik měření z jednoho dne. Zkusím schválně naměřit ještě třeba zítra ráno a pak večer a uvidíme.
Nenajde-li se geokolega s lepsi GPS a ochotny obetovat sanci na FTF, pak funguje:
-
nechat GPS nad keskou a zapnout prumerovani mereni
-
obejit misto ulozeni se zapnutym hustym tracklogem a spocitat stred kruhu
-
prichazet ke skrysi z ruznych uhlu
-
merit nekolikrat v ruznou denni / nocni dobu
-
porovnat vysledky vlastniho mereni s fotomapou
Díkec. Soft v mobilu neumožňuje zapnout průměrování, takže 1) odpadá. Místo je takové, že nejde obejít v kruhu, možná maximálně půlkruhu, tak 2) nevidím taky moc reálně. Pustím se do toho podle bodů 3) a 4) Doporučíte nějaký softík kterým by šlo ty pozice propočítat, zprůměrovat?
No, nepredpokladam, ze budete delat okruh 1km kolem kese, takze tech par metru se snad da spocitat z hlavy :o) Jinak je ale samozrejme lepsi si vsechny body tracklogu vynest do mapy a vyloucit z prumerovani ta mereni, kde GPS viditelne ustrelila. Pozor, pokud je keska nekde u zdi nebo u skaly! Signal se od prekazky odrazi a GPS bude zobrazovat souradnice vetsinou nekolik metru pred prekazku. Zkonzultujte pozici i s leteckou mapou. Preju hodne stesti a tesim se na novou kesku :o)
Nenajde-li se geokolega s lepsi GPS a ochotny obetovat sanci na FTF, pak funguje:
-
nechat GPS nad keskou a zapnout prumerovani mereni
-
obejit misto ulozeni se zapnutym hustym tracklogem a spocitat stred kruhu
-
prichazet ke skrysi z ruznych uhlu
-
merit nekolikrat v ruznou denni / nocni dobu
-
porovnat vysledky vlastniho mereni s fotomapou