No, excel je trochu hloupej, takže viz alkeš.
Ale jinak nejjednodušší způsob je nahradit ‘’ za ‘+’ a vyhodnotit.
(Nahrazování sice excel má, ale nahrazovat prázdný řetězec neumí…, přitom je to jediné logické chování co provést, když se má nahradit prázdný řetězec. No a vyhodnocování řetězce jsem v excelu už vůbec nenašel.)
Jo a v excelu funguje dobře i funkce ČÁST(A1;2;1) sice to vrátí druhou číslici jako text, ale hned jak ji pokusíte s něčím sečíst tak se správně převede na číslo. Problém je že pokud si řeknete o číslici která tam už není tak to vrátí prázdný řetězec, to ale spraví konkatenace s nulou. Takže ciferný součet pro 4 cifry může vypadat takhle:
= ( 0 & ČÁST(A1;4;1) ) + ( 0 & ČÁST(A1;3;1) ) + ( 0 & ČÁST(A1;2;1) ) + ( 0 & ČÁST(A1;1;1) )
EDIT: teda teď jsem se pořádně na to alkešovo podíval, no neni to moc zoptimalizované, takže alkešovo stylem raději takhe (do 4 cifer):
=CELÁ.ČÁST(MOD(A1/1000;10))+CELÁ.ČÁST(MOD(A1/100;10))+CELÁ.ČÁST(MOD(A1/10;10))+MOD(A1;10)
Celou část a Mod lze vzájemě prohazovat.
EDIT2: #hodnota u ČÁST(A1,2,1) vzniká až sečtením prázdného řetězce, odstavec opraven.
EDIT3: Teď jsem si přečet pořádně co dělá ten mareklův vzorec a koukám, že jsem objevil ameriku.
Takže nejjednodušší je asi napsat si do A1 číslo, do B1 =SUMA(C1:Z1) a do C1 napsat hodnotu =0+(0&ČÁST($A1;SLOUPCE($C1:C1);1))
a pak si nakopírovat obsah c1 do d1, e1 až kolik cifer budete potřebovat.